Uszczelka kolektora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Uszczelka kolektora
Witam
Zajrzałem dzisiaj pod maskę i się zdziwiłem.
Między kolektorem a głowicą wystaje kawał uszczelki.
Teraz niewiem czy tak było od początu (ktoś założył uszczelkę od innego modelu z dodatkowym otworem, czy ją jakoś wydmuchało.
Zdjąłem drugi kolektor z silnika, który mam na wierzchu i tam była normalna uszczelka z czterema otworami.
Czy możliwe, że to uszczelka od innego silnika ???
Proszę o pomoc ponieważ niewiem czy kupować nową i jak się do niej dostać bez wyciągania silnika (bo na wyciągniętym silniku było ciężko).
Pozdrawiam
Jarek
Zajrzałem dzisiaj pod maskę i się zdziwiłem.
Między kolektorem a głowicą wystaje kawał uszczelki.
Teraz niewiem czy tak było od początu (ktoś założył uszczelkę od innego modelu z dodatkowym otworem, czy ją jakoś wydmuchało.
Zdjąłem drugi kolektor z silnika, który mam na wierzchu i tam była normalna uszczelka z czterema otworami.
Czy możliwe, że to uszczelka od innego silnika ???
Proszę o pomoc ponieważ niewiem czy kupować nową i jak się do niej dostać bez wyciągania silnika (bo na wyciągniętym silniku było ciężko).
Pozdrawiam
Jarek
A więc jedyną możliwością sprawdzenia co się stało z tą uszczelką jest rozkręcenie kolektora.
Czy mógłby mi ktoś napisać jak to najlepiej zrobić na włożonym silniku (bez większego bólu)?
Jak znam życie wszystko pewnie zapieczone na amen.
Chodzi mi o kolejność rozkręcania śrub i od czego zacząć (wiem, że konieczne jest zdjęcie turbawki). Dostęp mam tylko z góry (niemam kanału).
Pozdrawiam
Jarek
[ Dodano: Nie Sty 20, 2008 22:03 ]
A i jeszcze jedno jak można założyć źle tą uszczelkę. To przecież niemożliwe !
Jeśli ktoś założyłby ją do odwrotnie w pionie to wystawałyby wszystkie cztery grzbiety a nie jeden i to w dodatku pomiędzi otworami kolektora i głowicy, a odwrotnie w poziomie niema żadnej różnicy ponieważ otwory leżą symetrycznie.
Czy dobrze dedukuję ??
Pozdrawiam Jarek
Czy mógłby mi ktoś napisać jak to najlepiej zrobić na włożonym silniku (bez większego bólu)?
Jak znam życie wszystko pewnie zapieczone na amen.
Chodzi mi o kolejność rozkręcania śrub i od czego zacząć (wiem, że konieczne jest zdjęcie turbawki). Dostęp mam tylko z góry (niemam kanału).
Pozdrawiam
Jarek
[ Dodano: Nie Sty 20, 2008 22:03 ]
A i jeszcze jedno jak można założyć źle tą uszczelkę. To przecież niemożliwe !
Jeśli ktoś założyłby ją do odwrotnie w pionie to wystawałyby wszystkie cztery grzbiety a nie jeden i to w dodatku pomiędzi otworami kolektora i głowicy, a odwrotnie w poziomie niema żadnej różnicy ponieważ otwory leżą symetrycznie.
Czy dobrze dedukuję ??
Pozdrawiam Jarek