dokręcenie tylnego bebna po wymianie łożysk
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
dokręcenie tylnego bebna po wymianie łożysk
hallo wiatam
mam pytanko z jaka sila powinno sie dokręcic tylny beben po wymianie lub bez wymiany lozysk jak rozkrecalem bylo przykrecone bardzo lekko a jak nie wiem czy mam dosisnac czy nie
w ksiazce niestety nic nie pisze w historii vwgolf tez nic nie znalazlem
dzieki z goory pozdrawiam
mam pytanko z jaka sila powinno sie dokręcic tylny beben po wymianie lub bez wymiany lozysk jak rozkrecalem bylo przykrecone bardzo lekko a jak nie wiem czy mam dosisnac czy nie
w ksiazce niestety nic nie pisze w historii vwgolf tez nic nie znalazlem
dzieki z goory pozdrawiam
.zycie to surfing wiec nie boj sie fal.
..:: VW VENTO 1.8 GL ::..
... pozdro mikil ...
..:: VW VENTO 1.8 GL ::..
... pozdro mikil ...
Najpierw skręć ciut mocniej (ale bez przesady, po prostu lekko dokręć), poobracaj kołem kilka razy, aby łożyska się ułożyły, potem odpuść i dokręć nakrętkę tylko tak, aby znajdująca się pod nią podkładka dawała się minimalnie przesuwać czubkiem śrubokręta bez robienia dźwigni na kołnierzu bębna (piasty). Po takim dokręceniu (i założeniu koronki, zawleczki i dekielka!) i przykręceniu koła będzie po poruszaniu koła w płaszczyźnie pionowej wyczuwalny minimalny luz na łożysku i tak ma być (łożysk tylnych kół nie dokręca się mocniej, trzeba zostawić minimalny luz roboczy)