Wymiana filtra oleju.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana filtra oleju.
Cześć,
mam Golfa Mk3, 1.9TD, nie dawno go kupiłem. Nie wiem kiedy był wymieniany filtr oleju, jego pokrywa już rdzewieje. Jak często trzba go wymieniać? Ile kosztuje ? I jaki najlepiej (firma, oznaczenia)? Bardzo będe wdzieczny za pomoc...
mam Golfa Mk3, 1.9TD, nie dawno go kupiłem. Nie wiem kiedy był wymieniany filtr oleju, jego pokrywa już rdzewieje. Jak często trzba go wymieniać? Ile kosztuje ? I jaki najlepiej (firma, oznaczenia)? Bardzo będe wdzieczny za pomoc...
- tomek26106
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: Wymiana filtra oleju.
Pokrywa rdzewieje??? Ten filtr chyba nie byl nigdy wymieniany Wymienia sie razem z olejem co 10tys km lub rok jesli tyle km nie robisz. Ja kupuje "Filtron", kosztuje grosze ze 30zl. Razem z filtrem i olejem kup tez nowy korek z uszczelka do miski olejowej. Wypada tez wymienic przy tym filtr powietrza i paliwa. Jesli dopiero co go kupiles to wymien tez pasek rozrzadu i rolki napinacza jesli sa do wymiany. Jesli nie wiesz jaki olej byl lany jego rodzaj zalezy m.in od przebiegu. Jaki rok auta? Moze sa pod maska jakies naklejki, papiery swiadczace o wymienianym oleju? Minimum polsyntetyk ale pewnie lepiej lej mineralny.miso pisze:Cześć,
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
firmy i oznaczenia: Bosch 0 451 203 012 - cena ok 25 zł; Knecht OC51, OC51OF ceny ok 24; Filtron OP525 - cena ok 20 zł. TO najbardziej popularne firmy. nie ma znaczenia jakiej firmy kupisz filtr, ważne jest by go wymieniać każdorazowo przy zmianie oleju co możesz wykonać sam, a jeśli juz w serwisie to zmiane filtra kasują zazwyczaj w cenie zmiany oleju.
yyy... ale po co ruszac miske jak jest sucha? moze chodzi o podkladke korka spustowego (nie wiem jak w klekotach ale u mnie jest jakas metalowa, kolor jak miedz) i ja faktycznie warto wymieniac przy zmianie oleju. ale korek po co wymieniac to tez nie wiem, skoro nie puszcza i jest dobry to po co go ruszac?
Scirocco Team Portal
www.scirocco.pl
www.scirocco.pl
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Podkladke korka jak najbardziej, ale lepiej sie w korek zabezpieczyc gdyby sie gwint nieszczesliwie spieprzyl Nie wiem jak Wy ale ja sie zabezpieczam.. chce najpierw troche swiata zobaczyckamil993 pisze:yyy... ale po co ruszac miske jak jest sucha? moze chodzi o podkladke korka spustowego (nie wiem jak w klekotach ale u mnie jest jakas metalowa, kolor jak miedz) i ja faktycznie warto wymieniac przy zmianie oleju. ale korek po co wymieniac to tez nie wiem, skoro nie puszcza i jest dobry to po co go ruszac?
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
Hej, dziekuje wszystkim za odpowiedz. Moj Mk3 19.TD jest z 93r. ma przejechane 168 tys., chyba ten filtr oleju rzeczywiscie nie bl wymieniany. Jutro tj. 27.08.2005r. jade wymienic olej. Skontaktowalem sie z poprzednim właścicielem i powiedział mi że olej trzeba wymienić, a że on wlewał pełny syntetyk. Ja też tak planuje zrobić. Oczywiscie wymienie tez filtr oleju. Na rozrządzie ma zrobione 40 tys., planuje zrobic jeszcze 20 tys. i potem go wymienie. Z silnika nic nie cieknie ale zatsnawiam się na tym korkiem, zobaczymy...
Pozdrawiam...
Pozdrawiam...
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Wymiana filtra oleju.
Silnik AAZ - wymiana oleju i filtra co 7.500 km.....miso pisze:Cześć,
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!