Jaki olej przy przebiegu 270tys
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
no dokładnie:)najwieksze prawdopodobienstwo rozszczelnioenia silnika jest gdy mial lany np przez kilka lat lany mineral a ty wlejesz mu półsyntetyk jednak gdy raz był wlany mineral i go zlejeszi wlejesz półsyntetyk nic sie nie dzieje...ja tak miałem ze swoim mk3..jak przyprowadziłem mechanicy wlali mi mineralny(atko miało 117tys)...wkurzyłem sie porzadnie...po 2 tys zlałem tewn mineralny i wlałem półsyntetyk mobil i do dzis na nim smigam i i mam juz prawie 150 tys i nic złego sie nie stało
ALPINE CDA-7894RB
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6
Re: Jaki olej przy przebiegu 270tys
mój: golf2 1.3i NZ '91, jeżdżony nie wiadomo na czym, ale w zimie to prawie masło stałe się robiło!! czarne jak noc... chyba przez 50kkm nikt oleju nie ruszał... nie wiem... zalałem mineralnym lotosem, klepaly popychacze i w ogole... to sie nie bawilem, wlal pol litra benzyny do oleju, to poltora litra zlalem, wlalem litr syntetyka... i tak z 7 razyćwikła pisze:Pomózcie mi bo za 2 tys musze wymiec olej..autko to vw w tdi i ma przejechane 270tys(podobno org przebieg)czy jak wleje jakis półsytnetyk to nic sie nie stanie...nie wiem na jakim wczesniej jezdziło!!!!nie chce za bardz o wlewac mineralnego dlatego pytam was o zdanie czy pósyntetyk nie zaszkodzi??
teraz zamierzam zalac go pelnym syntetykiem 5W50... wymiana filtra itd.
na syntetyku chodzi BARDZO ladnie! cicho i fajnie. musze zmienic pompe wody bo buczy sporo, jak to zrobie to silnik bardzo ladnie sie zachowuje. nie klepia popychacze, panewki tez sie nie odzywaja. a kiedys robily. dobry olej nie jest zly... po cos syntetyki wymyslili.
aha - NIE POCIEKLO NIC. jak masz sprawne uszczelniania to nic nie ma prawa cieknac jak zalejesz syntetyk. jak zalejesz i pocieknie to i tak miales je do wymiany
zrob tak - zalej jakims dobrym syntetykiem, o DUZEJ liczbie TBN (poszukaj np. na http://www.leszekknorps.republika.pl/oleje.html). po 2-3 tys. km. wymien - razem z filtrem. a potem lej polsyntetyk. chodzi o wyplukanie mozliwych nagarow. zalepia sie one w filtrze w wiekszosci, a potem lepiej wyminic olej "dla pewnosci".
tak przynajmniej zalecaja. ja zmienialem nonstop ze wzgledu na zalewanie benzyny do oleju... dlatego wolalem jednak zmieniac. olej jest brazowy mocno. teraz wymieniac bede