Tak. Zgadzam się z poprzednim postem. Co prawda nawet jeśli do zwyklej lampy (standardowo h7) włożymy HID H7R nie będzie tak "odciętego" światła jak w oryginalnych Xenonach (jak np. w Cytrynie C5 albo 607) ale ale największym błędem jest wkładanie HID H7 do zwykłego odbłyśnika.
Na allegro nawet jeśli masowo chcą sprzedać xenon do "samo założenia" powinni napisać o różnicy pomiędzy HID H7 i HID H7R - na pewno w jakimś stopniu zmniejszyło by to rażenie. Ja tez na początku popełniłem ten błąd. Kolega który założył temat niestety do teraz nieświadomie jeździ rażąc innych, i nie razisz wiązką padającą na drogę, lecz światłem które z powodu braku przesłony odbija się tu gdzie nie trzeba i leci prosto w oczka jadącego z naprzeciwka (a tak właściwie to wszędzie oprócz na drogę). Przy żarówkach halogen jest to samo, ale jako że intensywność światła jest niższa nie jest to tak odczuwalne.
Jak na mój chłopski rozum, upraszczając w największym możliwym stopniu , aby nasz drogi forumowicz poją dlaczego jego lampy rażą wygląda to tak:
Niebieskie światełko jest mniej więcej ok po pada na drogę. Ale jako że odbłysk nie jest przygotowany do skierowania tak intensywnego światła we właściwym kierunku, pewna jego ilość odbija sie jak CZERWONE linie i świeci byle gdzie rażąc. W żarówkach H7R istnieje przysłona która ma za zadanie obniżyć emisję tych CZERWOnych promyków światła
U siebie w mkv początkowo tez założyłem właśnie HID H7: brat śmigał golfem a ja drugim wozem i nawet mijając się na totalnie prostej i plaskiej drodze już z daleka widziałem mocne rażące światło a lampy ustawione były baaaardzo nisko, wyjąłem xenon i wróciłem do H7
Teraz nabyłem lampy firmy hella na soczewce i daje to taki efekt . Zdjęcie przedstawia tylko jedna lampę podłączona bezpośrednio pod akumulator, świeci pod kątem na mur ale mniej więcej daje coś takiego jak koledzy wyżej pisali czyli ____/---
Jak widać, nawet jeśli nie jest to 100% oryginalny xenon soczewka robi swoje. Ta biała plama po środku jest mniej intensywna, a i trochę światła się po ścianach odbiło bo fotka robiona w garazu. Wcześniej jeździłem na dość nisko ustawionym HID i mi migano, teraz jeszcze dość krótko na soczewce ale jeszcze nikt mi nie mrugnął
![smoke :smoke:](./images/smilies/smoke.gif)
Musze zobaczyć jak wygląda to kiedy ja jadę z naprzeciwka
Tak czy innaczej jak już przeróbka to tylko na soczewce.
Smutne jest to że nie raz widzę z naprzeciwka nadjeżdżający xenon i wali po oczach że masakra a tu okazuje się że jedzie najnowszy AVENSIS albo jakaś Beta na oryginalnym xenonie...