problem z zaworem dodatkowego powietrza w gx
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z zaworem dodatkowego powietrza w gx
Witam. Posiadam golfika mk2 z silnikiem 1.8Gx wtrysk ke-jetronic. Wyczytałem na forum, że za stabilność obrotów na biegu jałowym odpowiada zawór dodatkowego powietrza, że lubi się przyciąć. Jak sprawdzić czy ów zawór jest sprawny??? I do czego służy nakrętka na klucz siódemke która znajduje się na tym zaworze. Przeczyściłem ten zawór, silnik pochodził równo przez chwile a później znow przestał. Chcę wspomnieć, że mam założoną instalację gazową, na której silniczek pracuje równo. Z góry dzięki za odp. Przemek
czesc, mozesz kupic srodek do czysszczenia przepustnic to jest w spraju czysci swietnie , a srubka mozesz regulowac jak wysokiem ma miec ssanie w zaleznosci jak dlugo ma pracowac przerabialem to u siebie , i napisz jakie masz objawy zlej pracy silnika , jezeli ci silnik faluje to sprawdz jeszcze sonde lambda u mnie byla padnieta i silnik falowal, napisz wiecej co sie dzieje nie tak z silnikiem. pozdro
A więc tak na lpg silnik pracuje równo nie ma z nim problemów, zaś jak tylko przełącze go na benzyne zaczyna falować. Sonda lambda jest sprawdzona i działa poprawnie. W zasadzie zostaje mi tylko ten zawór. Przepływomierz był naprawiany, gdyż przed naprawą nierówno pracował równierz na gazie. Co do tego zaworu to nie jestem pewien czy jest wogóle sprawny. Czy ta przepona powinna się w nim otwierac??? Chcę wspomnieć że otworzyłem ją na maksa (Tą śrubką regulacyjną) i teraz jak jest gorący silnik nie wkręca sie na obroty i zaczyna strzelać.
nie powinien byc na maxa ja mam ustawione niewiele otwarty i przez to mam krotko ssanie i niskie obroty na ssaniu jakies 1100, a ty jak przestawiles ta regulacje to jak wysokie masz teraz ssanie ???? jezeli nie reaguje na ta srubke to zawor moze byc przyciety wsadz go do czegos zeby sie pomoczyl troche
w sumie jak mi falował na gazie to musiałem poprzepychać przewody powietrza i przestawiłem tą blaszke w przepływomierzu bo po strzale na gazie delikatnie zachaczała o ścianke. Dosłownie ledwo co. Teraz ostatnio sprawdzałem sonde lambda i działa. Tak więc wziąłem się za zawór dodatkowego powietrza, Też już działa ale dalej miał nierówne obroty na benzynie. Dopiero coś mnie tknęło żeby jeszcze raz zajrzeć do przepływomierza i wyjąć tą blaszke. Fakt że nie zawadzała o ścianki, ale jak położyłem ją na płasko szybe to widać było że się przegieła nie leżała idealnie. Wymieniłem ją i teraz chodzi równo na gazie i na benzynie.