Czasami nie pali na ciepło PF - czujnik Halla?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czasami nie pali na ciepło PF - czujnik Halla?
Bardzo prosze o pomoc bo to juz sie stanie denerwujące.
Ostatnimi czasy samochod nie chce zapalic jak jest ciepły. Tzn zawsze palił na dotyk, ciepło czy zimno, zawsze chodzi. A ostatnio. na ciepło, zgasze np. na stacji, i w losowych przypadkach nie chce potem odpalic, kreci ale nie zapala.
Przy tym jest dziwna sprawa, bo ostatnio zauwazylem, ze jak nie chce zapalic, to pompy paliwa charakterystycznego dzwieku nie slysze. Ale wystrczy mnie popchnac 2 metry, od pala odrazu i wszytsko wracam do Normy. Ale to tez nie jest tak ze pompa nie chodzi, bo potem cal czas zapala i chodzi. A i to sie dzieje na LPG i na PB, tylko wlasnei chcialem zaznaczyc ze jak nie chce zapalic to nie slysze pompy paliwa.
Teraz pytanie do was, chłopaki ni podpowiadali ze to moze byc czujnik położenia walu albo czujnik HALLA? tylko teraz pytanie czy ten pierwszy jest u mnie w mk2 silnik PF 91 rok.
I czy Halla to ten przy aparacie zapłonowym ?? jak go sprawdzic ?
A moze tez inna opcja, ostatnimi czasy było wilgotno u nas, a ja ani kopułki, ani palca, ani kabli nie zmianiałem od kad go kupiłem i przejechałem ja SAM na nich 50 tys ??
Co myslicie, pliz help
Ostatnimi czasy samochod nie chce zapalic jak jest ciepły. Tzn zawsze palił na dotyk, ciepło czy zimno, zawsze chodzi. A ostatnio. na ciepło, zgasze np. na stacji, i w losowych przypadkach nie chce potem odpalic, kreci ale nie zapala.
Przy tym jest dziwna sprawa, bo ostatnio zauwazylem, ze jak nie chce zapalic, to pompy paliwa charakterystycznego dzwieku nie slysze. Ale wystrczy mnie popchnac 2 metry, od pala odrazu i wszytsko wracam do Normy. Ale to tez nie jest tak ze pompa nie chodzi, bo potem cal czas zapala i chodzi. A i to sie dzieje na LPG i na PB, tylko wlasnei chcialem zaznaczyc ze jak nie chce zapalic to nie slysze pompy paliwa.
Teraz pytanie do was, chłopaki ni podpowiadali ze to moze byc czujnik położenia walu albo czujnik HALLA? tylko teraz pytanie czy ten pierwszy jest u mnie w mk2 silnik PF 91 rok.
I czy Halla to ten przy aparacie zapłonowym ?? jak go sprawdzic ?
A moze tez inna opcja, ostatnimi czasy było wilgotno u nas, a ja ani kopułki, ani palca, ani kabli nie zmianiałem od kad go kupiłem i przejechałem ja SAM na nich 50 tys ??
Co myslicie, pliz help
Ostatnio zmieniony ndz lut 10, 2008 15:47 przez chosen, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
masz tylko ten, sprawdź czy jest iskra gdy nie chce zapalić, jeśli czujnik halla nie podaje sygnału w tych momentach jak nie zapala to nie tylko że nie będzie iskry ale pompa się też nie uruchomi, poza krótką chwilą po przekręceniu kluczyka. Sprawdź to najpierw gdy nie chce zapalić. (czy uruchamia się pompa na krótko po przekreceniu kluczyka). A czujnik halla? wbijasz szpilke w jego środkowy kabelek podłączasz do niej i do aku voltomierz i patrzysz czy sa skoki napięcia przy kręceniu rozrusznikiem.chosen pisze:I czy Halla to ten przy aparacie zapłonowym ?? jak go sprawdzic ?
Ostatnio zmieniony sob lut 09, 2008 23:28 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
u mnie byly objawy takie
-na cieplym silniku gasl i na poczatku zawsze dalo sie odpalać i juz chodził dalej ok
-potem z biegiem czasu (kilka miesiecy) jak na cieplym zgasl to odpalal tylko jak ostygł a do momentu ostygniecia nie dalo sie odpalic
-zawsze gasł na deszczu lub po wjechaniu w kaluze
objawy sie nasilały az pewnego dnia zaczął gasnąć zawsze po jakichś 5 sekundach od odpalenia, i w tym momencie wymieniłem halla
Wszystkie objawy ustały
Ktos na forum pisał ze hall nie moze zle dzialac od zbyt wysokiej temperatury i jako argument podawal ze gdzies znalazł ze on ma temperature pracy do 150 st a tam na pewno tyle nie ma. A ja sobie mysle ze raczej na pewno jest mozliwosc ze hall sie popsuje w taki sposob ze jego zakres temperatury prawidłowej pracy znacznie spada i zaczyna on swirowac np przy 80 czy 90 stopniach.
pzdr
-na cieplym silniku gasl i na poczatku zawsze dalo sie odpalać i juz chodził dalej ok
-potem z biegiem czasu (kilka miesiecy) jak na cieplym zgasl to odpalal tylko jak ostygł a do momentu ostygniecia nie dalo sie odpalic
-zawsze gasł na deszczu lub po wjechaniu w kaluze
objawy sie nasilały az pewnego dnia zaczął gasnąć zawsze po jakichś 5 sekundach od odpalenia, i w tym momencie wymieniłem halla
Wszystkie objawy ustały
Ktos na forum pisał ze hall nie moze zle dzialac od zbyt wysokiej temperatury i jako argument podawal ze gdzies znalazł ze on ma temperature pracy do 150 st a tam na pewno tyle nie ma. A ja sobie mysle ze raczej na pewno jest mozliwosc ze hall sie popsuje w taki sposob ze jego zakres temperatury prawidłowej pracy znacznie spada i zaczyna on swirowac np przy 80 czy 90 stopniach.
pzdr
ten będzie dobry ?:
http://moto.allegro.pl/item304909021_cz ... _alfa.html
a moze ten?:
http://moto.allegro.pl/item309155529_cz ... ecam_.html
http://moto.allegro.pl/item304909021_cz ... _alfa.html
a moze ten?:
http://moto.allegro.pl/item309155529_cz ... ecam_.html
- silent_rob
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
u mnie sa tez takie objawy tzn jak jest goracy i zgasnie to nie odpali nawet seunde po zgasnieciu , mam u siebie cuzjnik polozenia walu i halla na walku rozrzadu (hall ma 1 a nie 4 otwory w przelsonie) wiem ze z odlaczonym hallem silnik byl mulowaty bo kiedys odlaczylem go , ale palil bez problemu , czujnik temp ok kable wszystkie maja styk , troche sie zagubilem ale dalej szukam przycyzny
- silent_rob
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- silent_rob
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
wszystko jest tam OKchosen pisze:silent_rob, zobacz jeszcze wtyczke przy cewce (jak masz)
[ Dodano: Pią Mar 28, 2008 09:07 ]
regulator modyfikuje cisnienie zaleznie od cienienia w kolektorze a nie od temperatury , musze VAGa podpiac do siebieGolf GTi pisze:A ja moze podpowiem,zobacz czy regulator cisnienia paliwowego ci sie czasem nie zacina, alboczy nie pekl wezyk od niego, na ssaniu komp zwiekszy mieszanke, ale na cieplo to regulator zwieksza cisnienia.