Kilka pytań technicznych
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kilka pytań technicznych
Witam!
Mam Golfiastego II z rocznika '86, bydlę poczciwe, acz wysłużone. Do samochodu zapałałem ślepą miłością i to nie tylko dlatego, że dostałem go za darmo. Wdzięczny to wózek, ale w związku ze swoim wiekiem - nieco wysłużony.
Od dobrego roku robię co mogę, żeby wyglądał, umówmy się, mniej dziadowsko, niż wskazuje na to przebieg i rok produkcji, ale czasami oko i kupowanie "uniwersalnych" części to mało.
W związku z tym zapytam Was o kilka szczegółów technicznych w nadziei, że mi nieco pomożecie w restauracji zardzewiałej konserwy...
Po pierwsze - jak zapewne wszyscy wiedzą - pierwsze Golfy z początku serii drugiej miały dzielone szyby w drzwiach. W moim egzemplarzu tapicerka utraciła świetność lata temu, nie jest może jakaś antyestetyczna, ale przydałoby się ją wymienić. Pytanie brzmi- czy mogę w tym celu wykorzystać obicie z nowszych modeli, czy muszę dybać na elementy z równie starego modelu?
Po drugie - z dobrodziejstwem inwentarza otrzymałem instalację gazową i hak. Załóżmy, że chcę zamontować z tyłu szeroki zderzak... czy muszę kupować jakiś specjalnie dostosowany, czy standardowy, dostępny w sklepach z akcesoriami będzie pasował? Jeżeli nie- skąd wziąć obijkę, która będzie pasować?
Po trzecie - moim aktualnym fetyszem jest wymiana przednich świeczek na lampki z Jetty. Wszystko cacy, ale w tym celu poza lampami i grillem potrzebna mi będzie rama z oryginału. I tu pytanie- skąd taką wziąć i jak zamontować? Czy będzie to wymagało spawania, czy wystarczy ową ramę przykręcić?
To chyba na razie tyle wątpliwości. Maszynka daje mi jednak tyle problemów, że z pewnością będę się często pytał co zrobić z fantem awaryjności i zużycia mojej furki Z góry dzięki za pomoc.
Mam Golfiastego II z rocznika '86, bydlę poczciwe, acz wysłużone. Do samochodu zapałałem ślepą miłością i to nie tylko dlatego, że dostałem go za darmo. Wdzięczny to wózek, ale w związku ze swoim wiekiem - nieco wysłużony.
Od dobrego roku robię co mogę, żeby wyglądał, umówmy się, mniej dziadowsko, niż wskazuje na to przebieg i rok produkcji, ale czasami oko i kupowanie "uniwersalnych" części to mało.
W związku z tym zapytam Was o kilka szczegółów technicznych w nadziei, że mi nieco pomożecie w restauracji zardzewiałej konserwy...
Po pierwsze - jak zapewne wszyscy wiedzą - pierwsze Golfy z początku serii drugiej miały dzielone szyby w drzwiach. W moim egzemplarzu tapicerka utraciła świetność lata temu, nie jest może jakaś antyestetyczna, ale przydałoby się ją wymienić. Pytanie brzmi- czy mogę w tym celu wykorzystać obicie z nowszych modeli, czy muszę dybać na elementy z równie starego modelu?
Po drugie - z dobrodziejstwem inwentarza otrzymałem instalację gazową i hak. Załóżmy, że chcę zamontować z tyłu szeroki zderzak... czy muszę kupować jakiś specjalnie dostosowany, czy standardowy, dostępny w sklepach z akcesoriami będzie pasował? Jeżeli nie- skąd wziąć obijkę, która będzie pasować?
Po trzecie - moim aktualnym fetyszem jest wymiana przednich świeczek na lampki z Jetty. Wszystko cacy, ale w tym celu poza lampami i grillem potrzebna mi będzie rama z oryginału. I tu pytanie- skąd taką wziąć i jak zamontować? Czy będzie to wymagało spawania, czy wystarczy ową ramę przykręcić?
To chyba na razie tyle wątpliwości. Maszynka daje mi jednak tyle problemów, że z pewnością będę się często pytał co zrobić z fantem awaryjności i zużycia mojej furki Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony śr lut 20, 2008 19:49 przez Ulv, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://img521.imageshack.us/img521/2299/golfixnn3.jpg[/img]
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
pewnie, z MK2 do 92 rocznika jest to samoUlv pisze:czy mogę w tym celu wykorzystać obicie z nowszych modeli, czy muszę dybać na elementy z równie starego modelu?
będzie pasował standardowy szeroki dostępny w sklepachUlv pisze:czy muszę kupować jakiś specjalnie dostosowany, czy standardowy, dostępny w sklepach z akcesoriami będzie pasował?
Ulv, co do tapicerki drzwi,różnią sie boczki z dzieloną i pełna szybą.Podobno da się zamontować nowszy model,jakkolwiek wiąże się to z pewnymi przeróbkami lub brakiem estetyki bez nich.
Do haka jest potrzebna belka do szerokiego zderzaka,są takie na Alledrogo,koszt około 150zł.
Jeśli chodzi o Jetta front,potrzebujesz grilla,lamp,wzmocnienia czyli pasa przedniego.Wszystko dostępne na szrocie lub wspomniane wyżej Allegro.Powodzenia.
Do haka jest potrzebna belka do szerokiego zderzaka,są takie na Alledrogo,koszt około 150zł.
Jeśli chodzi o Jetta front,potrzebujesz grilla,lamp,wzmocnienia czyli pasa przedniego.Wszystko dostępne na szrocie lub wspomniane wyżej Allegro.Powodzenia.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Dałoby radę, ale niestety- nie mam ani garażu, ani zadaszenia. Mieszkam w bloku i rozkręcanie połowy wnętrza samochodu na widoku sąsiadów nie wchodzi w grę Wolę już zlecić to komuś za rozsądne pieniądzeprezesso pisze:tu masz fotoporadę jak wymienić samemu:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... agrzewnicy
- Paweł Marek
- V.I.P.
100 zeta to bardzo niewiele za wymianę nagrzewnicy, robota jest żmudna, i na pierwszy raz stracisz cały dzień.
Co do tapicerki: sam w swojej jetce z 84 zmienilem sobie obicie. Kupiłem materiał w sklepie tapicerskim, zdarłem starą tapicerkę, przykleiłem nowy materiał wikolem zaczynając od wgłębienia na środku wikolem (żadnych butaprenów). Wyszło bardzo ładnie.
Co do tapicerki: sam w swojej jetce z 84 zmienilem sobie obicie. Kupiłem materiał w sklepie tapicerskim, zdarłem starą tapicerkę, przykleiłem nowy materiał wikolem zaczynając od wgłębienia na środku wikolem (żadnych butaprenów). Wyszło bardzo ładnie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
brat w corsie A też tak zrobił, wyszło super (sorki, ze to nie na temat, ale musiałem się pochwalić)Co do tapicerki: sam w swojej jetce z 84 zmienilem sobie obicie. Kupiłem materiał w sklepie tapicerskim, zdarłem starą tapicerkę, przykleiłem nowy materiał wikolem zaczynając od wgłębienia na środku wikolem (żadnych butaprenów). Wyszło bardzo ładnie.
Hmmmm... To może niech ktoś wydzieli osobny temat, bo mnie ta samodzielna produkcja tapicerki zainteresowałaprezesso pisze:brat w corsie A też tak zrobił, wyszło super (sorki, ze to nie na temat, ale musiałem się pochwalić)Co do tapicerki: sam w swojej jetce z 84 zmienilem sobie obicie. Kupiłem materiał w sklepie tapicerskim, zdarłem starą tapicerkę, przykleiłem nowy materiał wikolem zaczynając od wgłębienia na środku wikolem (żadnych butaprenów). Wyszło bardzo ładnie.
Czy trzeba do tego zrywać starą i jak w ogóle to przeprowadzić? Może ktoś jakiś tutorial zapoda, bo ja jestem paralita manualny kiedy coś wychodzi poza rysunek