Kilka pytań technicznych

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Ulv
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Kilka pytań technicznych

Post autor: Ulv » śr lut 20, 2008 19:22

Witam!

Mam Golfiastego II z rocznika '86, bydlę poczciwe, acz wysłużone. Do samochodu zapałałem ślepą miłością i to nie tylko dlatego, że dostałem go za darmo. Wdzięczny to wózek, ale w związku ze swoim wiekiem - nieco wysłużony.

Od dobrego roku robię co mogę, żeby wyglądał, umówmy się, mniej dziadowsko, niż wskazuje na to przebieg i rok produkcji, ale czasami oko i kupowanie "uniwersalnych" części to mało.

W związku z tym zapytam Was o kilka szczegółów technicznych w nadziei, że mi nieco pomożecie w restauracji zardzewiałej konserwy...

Po pierwsze - jak zapewne wszyscy wiedzą - pierwsze Golfy z początku serii drugiej miały dzielone szyby w drzwiach. W moim egzemplarzu tapicerka utraciła świetność lata temu, nie jest może jakaś antyestetyczna, ale przydałoby się ją wymienić. Pytanie brzmi- czy mogę w tym celu wykorzystać obicie z nowszych modeli, czy muszę dybać na elementy z równie starego modelu?

Po drugie - z dobrodziejstwem inwentarza otrzymałem instalację gazową i hak. Załóżmy, że chcę zamontować z tyłu szeroki zderzak... czy muszę kupować jakiś specjalnie dostosowany, czy standardowy, dostępny w sklepach z akcesoriami będzie pasował? Jeżeli nie- skąd wziąć obijkę, która będzie pasować?

Po trzecie - moim aktualnym fetyszem jest wymiana przednich świeczek na lampki z Jetty. Wszystko cacy, ale w tym celu poza lampami i grillem potrzebna mi będzie rama z oryginału. I tu pytanie- skąd taką wziąć i jak zamontować? Czy będzie to wymagało spawania, czy wystarczy ową ramę przykręcić?

To chyba na razie tyle wątpliwości. Maszynka daje mi jednak tyle problemów, że z pewnością będę się często pytał co zrobić z fantem awaryjności i zużycia mojej furki ;) Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony śr lut 20, 2008 19:49 przez Ulv, łącznie zmieniany 1 raz.

[img]http://img521.imageshack.us/img521/2299/golfixnn3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » śr lut 20, 2008 19:54

Ulv pisze:czy mogę w tym celu wykorzystać obicie z nowszych modeli, czy muszę dybać na elementy z równie starego modelu?
pewnie, z MK2 do 92 rocznika jest to samo
Ulv pisze:czy muszę kupować jakiś specjalnie dostosowany, czy standardowy, dostępny w sklepach z akcesoriami będzie pasował?
będzie pasował standardowy szeroki dostępny w sklepach

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » śr lut 20, 2008 20:06

Ulv, co do tapicerki drzwi,różnią sie boczki z dzieloną i pełna szybą.Podobno da się zamontować nowszy model,jakkolwiek wiąże się to z pewnymi przeróbkami lub brakiem estetyki bez nich.
Do haka jest potrzebna belka do szerokiego zderzaka,są takie na Alledrogo,koszt około 150zł.
Jeśli chodzi o Jetta front,potrzebujesz grilla,lamp,wzmocnienia czyli pasa przedniego.Wszystko dostępne na szrocie lub wspomniane wyżej Allegro.Powodzenia.

Awatar użytkownika
Ulv
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Ulv » śr lut 20, 2008 20:12

Dzięki, to właśnie chciałem wiedzieć ;)

Btw. nie orientujecie się może w cennikach wymiany nagrzewnicy? Facet na szrocie zaproponował mi dzisiaj, że zrobi to za jakieś 100 zł. Da się to zrobić u mechanika w tych samych cenach?

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » śr lut 20, 2008 20:18

tu masz fotoporadę jak wymienić samemu:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... agrzewnicy

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ulv
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Ulv » śr lut 20, 2008 20:25

prezesso pisze:tu masz fotoporadę jak wymienić samemu:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... agrzewnicy
Dałoby radę, ale niestety- nie mam ani garażu, ani zadaszenia. Mieszkam w bloku i rozkręcanie połowy wnętrza samochodu na widoku sąsiadów nie wchodzi w grę ;) Wolę już zlecić to komuś za rozsądne pieniądze :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lut 20, 2008 20:46

100 zeta to bardzo niewiele za wymianę nagrzewnicy, robota jest żmudna, i na pierwszy raz stracisz cały dzień.
Co do tapicerki: sam w swojej jetce z 84 zmienilem sobie obicie. Kupiłem materiał w sklepie tapicerskim, zdarłem starą tapicerkę, przykleiłem nowy materiał wikolem zaczynając od wgłębienia na środku wikolem (żadnych butaprenów). Wyszło bardzo ładnie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » śr lut 20, 2008 21:03

Co do tapicerki: sam w swojej jetce z 84 zmienilem sobie obicie. Kupiłem materiał w sklepie tapicerskim, zdarłem starą tapicerkę, przykleiłem nowy materiał wikolem zaczynając od wgłębienia na środku wikolem (żadnych butaprenów). Wyszło bardzo ładnie.
brat w corsie A też tak zrobił, wyszło super (sorki, ze to nie na temat, ale musiałem się pochwalić)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ulv
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Ulv » śr lut 20, 2008 23:06

prezesso pisze:
brat w corsie A też tak zrobił, wyszło super (sorki, ze to nie na temat, ale musiałem się pochwalić)
Hmmmm... To może niech ktoś wydzieli osobny temat, bo mnie ta samodzielna produkcja tapicerki zainteresowała ;)

Czy trzeba do tego zrywać starą i jak w ogóle to przeprowadzić? Może ktoś jakiś tutorial zapoda, bo ja jestem paralita manualny kiedy coś wychodzi poza rysunek ;)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”