Mam taki problem podczas jazdy lub postoju , nastepuje cos jakby pstrykniecie (nie wiem dokladnie skad dochodzi ale mozliwe ze z miejsca gdzie sa bezpieczniki) wtedy swiatla swieca normalnie swieca mocniej i zewnetrze i wewnetrzne i silnik chodzi rowniej ( prawdopodobnie obroty troszke wzrastaja ) normalnie jak wloncze swiatla to lekko na desce przygasaja swiatla jak przygazuje to swieca normalnie a jak nastapi to "pstrykniecie" to wtedy wszytsko jest oki i silnik inaczej chodzi ciszej i rowniej.
Poratujcie mnie gdzie moge szukac przyczyny czy to jakis przekaznik czy alternator ??
Moj motorek to 1,9 td AAZ
Chyba cos z elektryka
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Chyba cos z elektryka
Ostatnio zmieniony śr lut 20, 2008 23:18 przez Luki_Zdzich, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Chyba cos z elektryka
na początek warto żebyś sobie sprawdził czy poprawnie działa regulator napięcia - czyli pomierzyć napięcie na akumulatorze na załączonym silniku w takich sytuacjach:
> wolne obroty
> obroty rzędy 2000 obr/min
> wolne obroty + światła i nawiew
> podniesione obroty + światła i nawiew
w żadnym z tych przypadków nie powinno być mniej niż 13,8-14 V
a kolejna sprawa czyli pstryknięcie to może oznaczać zadziałanie któregoś przekaźnika który powoduje że prąd ci ucieka - światła są "słabsze" lub nie światła są "jaśniejsze" - czy nic ci się wtedy przypadkiem nie załącza ? np. ogrzewanie świec żarowych ...
> wolne obroty
> obroty rzędy 2000 obr/min
> wolne obroty + światła i nawiew
> podniesione obroty + światła i nawiew
w żadnym z tych przypadków nie powinno być mniej niż 13,8-14 V
a kolejna sprawa czyli pstryknięcie to może oznaczać zadziałanie któregoś przekaźnika który powoduje że prąd ci ucieka - światła są "słabsze" lub nie światła są "jaśniejsze" - czy nic ci się wtedy przypadkiem nie załącza ? np. ogrzewanie świec żarowych ...
TDPower
-
- Nowicjusz
kolego ale to po tym pstryknieciu zaczynaja swiatla silnik i tak dalej chodzic lepiej czyli prad musi uciekac caly czas a jak pstryknieto przestaje / sprawdze ladowanie mozliwe ze to regulator napiecia siada / a przekazniki jak moge sprawdzic oprocz wymiany ??
[ Dodano: 01 Mar 2008 22:21 ]
Wymienilem regulator napiecia dalej dzieje sie to samo / musze posprawdzac przekazniki tylko ktore moga to byc ?? aha i po wymianie regulatora napiecia po zapaleniu swieci mi kontrolka od braku ladowania co moze byc tego przyczyna wadliwy regulator ??
[ Dodano: 03 Mar 2008 22:10 ]
Wymienilem przekaznik swiec zarowych i po 3 minutach po zapaleniu silnika wylonczaja sie czyli byl uszkodzony przekaznik swiec zarowych
Po kilku miesiacach przekaznik wyloncza sie szybciej nie wiem co jest przyczyna czy to ze ze nowy musi pochodzic jakis czas ale teraz wyloncza sie dosc szybko
[ Dodano: 01 Mar 2008 22:21 ]
Wymienilem regulator napiecia dalej dzieje sie to samo / musze posprawdzac przekazniki tylko ktore moga to byc ?? aha i po wymianie regulatora napiecia po zapaleniu swieci mi kontrolka od braku ladowania co moze byc tego przyczyna wadliwy regulator ??
[ Dodano: 03 Mar 2008 22:10 ]
Wymienilem przekaznik swiec zarowych i po 3 minutach po zapaleniu silnika wylonczaja sie czyli byl uszkodzony przekaznik swiec zarowych
Po kilku miesiacach przekaznik wyloncza sie szybciej nie wiem co jest przyczyna czy to ze ze nowy musi pochodzic jakis czas ale teraz wyloncza sie dosc szybko
Ostatnio zmieniony pt sie 08, 2008 00:14 przez Luki_Zdzich, łącznie zmieniany 1 raz.