Chyba cos z elektryka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Luki_Zdzich
Nowicjusz
Nowicjusz

Chyba cos z elektryka

Post autor: Luki_Zdzich » śr lut 20, 2008 23:15

Mam taki problem podczas jazdy lub postoju , nastepuje cos jakby pstrykniecie (nie wiem dokladnie skad dochodzi ale mozliwe ze z miejsca gdzie sa bezpieczniki) wtedy swiatla swieca normalnie swieca mocniej i zewnetrze i wewnetrzne i silnik chodzi rowniej ( prawdopodobnie obroty troszke wzrastaja ) normalnie jak wloncze swiatla to lekko na desce przygasaja swiatla jak przygazuje to swieca normalnie a jak nastapi to "pstrykniecie" to wtedy wszytsko jest oki i silnik inaczej chodzi ciszej i rowniej.
Poratujcie mnie gdzie moge szukac przyczyny czy to jakis przekaznik czy alternator ??

Moj motorek to 1,9 td AAZ
Ostatnio zmieniony śr lut 20, 2008 23:18 przez Luki_Zdzich, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Re: Chyba cos z elektryka

Post autor: ppoll27 » czw lut 21, 2008 21:17

na początek warto żebyś sobie sprawdził czy poprawnie działa regulator napięcia - czyli pomierzyć napięcie na akumulatorze na załączonym silniku w takich sytuacjach:
> wolne obroty
> obroty rzędy 2000 obr/min
> wolne obroty + światła i nawiew
> podniesione obroty + światła i nawiew
w żadnym z tych przypadków nie powinno być mniej niż 13,8-14 V
a kolejna sprawa czyli pstryknięcie to może oznaczać zadziałanie któregoś przekaźnika który powoduje że prąd ci ucieka - światła są "słabsze" lub nie światła są "jaśniejsze" - czy nic ci się wtedy przypadkiem nie załącza ? np. ogrzewanie świec żarowych ... :bigok:

TDPower

Luki_Zdzich
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Luki_Zdzich » czw lut 21, 2008 22:42

kolego ale to po tym pstryknieciu zaczynaja swiatla silnik i tak dalej chodzic lepiej czyli prad musi uciekac caly czas a jak pstryknieto przestaje / sprawdze ladowanie mozliwe ze to regulator napiecia siada / a przekazniki jak moge sprawdzic oprocz wymiany ??

[ Dodano: 01 Mar 2008 22:21 ]
Wymienilem regulator napiecia dalej dzieje sie to samo / musze posprawdzac przekazniki tylko ktore moga to byc ?? aha i po wymianie regulatora napiecia po zapaleniu swieci mi kontrolka od braku ladowania co moze byc tego przyczyna wadliwy regulator ??

[ Dodano: 03 Mar 2008 22:10 ]
Wymienilem przekaznik swiec zarowych i po 3 minutach po zapaleniu silnika wylonczaja sie :) czyli byl uszkodzony przekaznik swiec zarowych :)

Po kilku miesiacach przekaznik wyloncza sie szybciej nie wiem co jest przyczyna czy to ze ze nowy musi pochodzic jakis czas ale teraz wyloncza sie dosc szybko :)
Ostatnio zmieniony pt sie 08, 2008 00:14 przez Luki_Zdzich, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”