Wytrzymałość TDI?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wytrzymałość TDI?
Jaka jest przewidziana wytrzymałość silnika TDI?
Sam ALH z przebiegiem 230kkm i zastanawiam(a może martwie) ile jeszcze pojeżdze?
Sam ALH z przebiegiem 230kkm i zastanawiam(a może martwie) ile jeszcze pojeżdze?
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
Spoko drugie tyle przejedzie
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój brat był na przeglądzie z golfem (AGR, ponad 200tys) w Niemczech i specjaliści orzekli, że dojedzie bez problemu do 1.000.000km.
Bez większego problemu można spotkać w pełni sprawne mk3 tdi z przebiegiem >600tys, więc Twoje auto ma przed sobą więcej niż połowę "życia". O ile nie wykończy go nie zmieniony w porę rozrząd, trefne paliwo czy inny wypadek losowy:)
Bez większego problemu można spotkać w pełni sprawne mk3 tdi z przebiegiem >600tys, więc Twoje auto ma przed sobą więcej niż połowę "życia". O ile nie wykończy go nie zmieniony w porę rozrząd, trefne paliwo czy inny wypadek losowy:)
Przegladalem niemieckie strony z ogloszeniami to mk3 TDI i passat B4 TDI maja przebiegi po 500 tys i na tyle nie wygladaja, takze my nie wiemy dokladnie jakie mamy przebiegi w naszych furkach no chyba ze bezposrednio od niemca ktos kupil...
Jestem mechanikiem ASO Skoda, słóże pomoca lecz tez czasem jej potrzebuje...
ja widzialem dziadka jak przyjechal transporterem TDI T4 na serwis i mial przejechane 600 tys. troche ciezko bylo sie dogadac bo to niemiec byl:D ale mowi ze od nowosci sie jeszcze nic nie zepsulo a przyjechal bo mu rozrusznik sie zacinal(nie odbijal bendix)
Jestem mechanikiem ASO Skoda, słóże pomoca lecz tez czasem jej potrzebuje...
Z tym sie nie zgodze mój ojcec na Audi A6 silnik 1Z na automacie ma teraz 790 tys km, silnik, turbina, pompa nie dotykane, pali 1 litr oleju na 15 tys km , tylko automat był raz regenerowany poza tym smiga jak głupi Ale sukces pewnie jest tez w Webaso- auto nie ma nigdy zimnych startów- poza tym wyglada wnetrze i zewnatrz jakby miał max 250 tys kmenjoy pisze:500 tyś praktycznie każdy TDI-k powinien wytrzymać bez większego problemu, chociaż wiadomo.. że turbiny w takich silnikach raczej nigdy nie dożywają takiego przebiegu
wiec to naprawdę musi być oczko w gówce tatusia, że tak dba o swój samochód.. oby więcej takich ludzi. Ja mówie o tym jakie są realia, mało kto jeździ tak, żeby turbina w jego aucie wytrzymała AŻ TAKI przebieg. No no.. ale pogratuluj tacie ode mnie, naprawde jestem pod wrażeniemPinkFloyd pisze:Z tym sie nie zgodze mój ojcec na Audi A6 silnik 1Z na automacie ma teraz 790 tys km, silnik, turbina, pompa nie dotykane, pali 1 litr oleju na 15 tys km
Webasto odpala zawsze 30 min przed jazdą, dopuki temp. nie jest 90st nie przekracza 2 tys obr, wymienia olej co 7 tys km i filtry i max jeździ 120 km/h i autko śmiga aż miło popatrzeć. Zastanawia mnie ze zużycia na ten przebieg nic nie widac i pewnie nie jedno takie auto z zachodu ma cofniety licznik z tekiego przebiegu na ok 250-300 tys km.enjoy pisze:wiec to naprawdę musi być oczko w gówce tatusia, że tak dba o swój samochód.. oby więcej takich ludzi. Ja mówie o tym jakie są realia, mało kto jeździ tak, żeby turbina w jego aucie wytrzymała AŻ TAKI przebieg. No no.. ale pogratuluj tacie ode mnie, naprawde jestem pod wrażeniemPinkFloyd pisze:Z tym sie nie zgodze mój ojcec na Audi A6 silnik 1Z na automacie ma teraz 790 tys km, silnik, turbina, pompa nie dotykane, pali 1 litr oleju na 15 tys km
Ale tak jak pisałem Webasto dużo daje, ponoc każdy zimny start silnika jest porównywalny do zużycia silnika w normalnej eksploatacji na dystansie 400km. Wiec ten przebieg można podzielic spokojnie na 2.
Ostatnio zmieniony pt lut 22, 2008 22:15 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
OMG.. wiec nie ma się co dziwić. A co do stylu jazdy, robi tak chyba każdy kto wie jak obchodzić sie z dieslem na zimnym silniku, ale to że ktoś nie przekracza prędkości 120 na godz i wymienia olej co 7 tyś to już jest naprawdę rzadkość. Szczerze, chciałbym sie przejechać za takim jadąc jakieś 170.. i oglądać ten prawdziwy OGIEŃ z rury wydechowej (czyt. paloną sadzę )PinkFloyd pisze:Webasto odpala zawsze 30 min przed jazdą, dopuki temp. nie jest 90st nie przekracza 2 tys obr, wymienia olej co 7 tys km i filtry i max jeździ 120 km/h i autko śmiga aż miło popatrzeć
ale jakoś nie widzi mi się, żeby rodowity niemiec jeździł autem który ma chociażby te 500 tyś km.. dla nich to wręcz zniewaga, poniżeniePinkFloyd pisze:i pewnie nie jedno takie auto z zachodu ma cofniety licznik z tekiego przebiegu na ok 250-300 tys km.
-
- Nowicjusz
Witam,
Czytając ten temat i posty trochę się uspokoiłem ale nie do końca...
Dziś byłem u mechaniora coś mi autko nie pasowało MK4 TDi ASV mam go miesiąc ale ostatnio zbyt często łapał tryb awaryjny i zaniepokoiło mnie lekkie trzęsienie budy, Diagnoza była taka:
Koło dwumasowe do wymiany sprzęgło do sprawdzenia i ewentualnie też wymiana, turbina do czyszczenia.
Wszystko jakieś 2.600 PLN z robocizną. Jak czytam posty to się zdarza dwumas pada turbina się zapycha ale przy 135kkm? Na to mechanik pokazał na kompie przebieg 244kkm
Auto było sprowadzane ale się naprawdę wku... nic po nim nie widać żeby miał taki przebieg ani w środku ani na zewnątrz już nawet zacząłem myśleć o sprzedaży ale czytam wasze posty i tak powoli się przekonuję że to jeszcze pikuś rozrząd już cały wymieniony oleje i wszystkie filtry też więc jak to jeszcze wymienię to może już nie będzie takich niespodzianek, chociaż silnik może wytrzyma ale co z resztą? będę dokładał do niego teraz jak już ma taki przebieg nie wiem co zrobić może zakupić benzynę i chrzanić diesla bo części są cholernie drogie,, Sam do końca nie wiem co robić?
Jak myślicie?
Dziś byłem u mechaniora coś mi autko nie pasowało MK4 TDi ASV mam go miesiąc ale ostatnio zbyt często łapał tryb awaryjny i zaniepokoiło mnie lekkie trzęsienie budy, Diagnoza była taka:
Koło dwumasowe do wymiany sprzęgło do sprawdzenia i ewentualnie też wymiana, turbina do czyszczenia.
Wszystko jakieś 2.600 PLN z robocizną. Jak czytam posty to się zdarza dwumas pada turbina się zapycha ale przy 135kkm? Na to mechanik pokazał na kompie przebieg 244kkm
Auto było sprowadzane ale się naprawdę wku... nic po nim nie widać żeby miał taki przebieg ani w środku ani na zewnątrz już nawet zacząłem myśleć o sprzedaży ale czytam wasze posty i tak powoli się przekonuję że to jeszcze pikuś rozrząd już cały wymieniony oleje i wszystkie filtry też więc jak to jeszcze wymienię to może już nie będzie takich niespodzianek, chociaż silnik może wytrzyma ale co z resztą? będę dokładał do niego teraz jak już ma taki przebieg nie wiem co zrobić może zakupić benzynę i chrzanić diesla bo części są cholernie drogie,, Sam do końca nie wiem co robić?
Jak myślicie?
Raf
powymieniasz co trzeba- rozrząd, filtry, sprzęgło, dwumas, turbinke przeczyścisz lub zregenerujesz i autko bedzie Ci sluzyło na prawdę długo, o to raczej nie musisz sie martwić.. no chyba, że na maksa bedzie Ci się sypać, czego raczej nie przewiduje.. MK4 to naprawdę dobre autko.. szczegolnie w TDIWitam,
Jak myślicie?
[ Dodano: 22 Lut 2008 23:36 ]
aa.. no i oczywiście uszczeleczki też, z czasem niszczeją więc warto pomyśleć również o ich wymianie