Wytrzymałość TDI?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

tomasz28

Wytrzymałość TDI?

Post autor: tomasz28 » pt lut 22, 2008 15:22

Jaka jest przewidziana wytrzymałość silnika TDI?
Sam ALH z przebiegiem 230kkm i zastanawiam(a może martwie) ile jeszcze pojeżdze?

Awatar użytkownika
Dario84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Dario84 » pt lut 22, 2008 15:36

Spoko drugie tyle przejedzie ;)

CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
AndrzejP4
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: AndrzejP4 » pt lut 22, 2008 15:38

Mój brat był na przeglądzie z golfem (AGR, ponad 200tys) w Niemczech i specjaliści orzekli, że dojedzie bez problemu do 1.000.000km.

Bez większego problemu można spotkać w pełni sprawne mk3 tdi z przebiegiem >600tys, więc Twoje auto ma przed sobą więcej niż połowę "życia". O ile nie wykończy go nie zmieniony w porę rozrząd, trefne paliwo czy inny wypadek losowy:)

Awatar użytkownika
diaz34
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: diaz34 » pt lut 22, 2008 16:05

Przegladalem niemieckie strony z ogloszeniami to mk3 TDI i passat B4 TDI maja przebiegi po 500 tys i na tyle nie wygladaja, takze my nie wiemy dokladnie jakie mamy przebiegi w naszych furkach :bigok: no chyba ze bezposrednio od niemca ktos kupil... :jezor:

Jestem mechanikiem ASO Skoda, słóże pomoca lecz tez czasem jej potrzebuje...

frafel
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: frafel » pt lut 22, 2008 19:16

Jakiś czas temu do serwisu przyjechał Passat B5 TDI 2000 rok. Miał 750000 km na liczniku. Silnik pracował elegancko, miał jedynie jakieś drobne wycieki. A przyjechał po prostu na przegląd. Jedynie po wnętrzu widać było ten przebieg.

MK4 1,9 TDI VARIANT

[email protected]

Awatar użytkownika
diaz34
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: diaz34 » pt lut 22, 2008 19:56

ja widzialem dziadka jak przyjechal transporterem TDI T4 na serwis i mial przejechane 600 tys. troche ciezko bylo sie dogadac bo to niemiec byl:D ale mowi ze od nowosci sie jeszcze nic nie zepsulo a przyjechal bo mu rozrusznik sie zacinal(nie odbijal bendix)

Jestem mechanikiem ASO Skoda, słóże pomoca lecz tez czasem jej potrzebuje...

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.

Post autor: EnJoy » pt lut 22, 2008 21:38

500 tyś praktycznie każdy TDI-k powinien wytrzymać bez większego problemu, chociaż wiadomo.. że turbiny w takich silnikach raczej nigdy nie dożywają takiego przebiegu

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pt lut 22, 2008 22:02

enjoy pisze:500 tyś praktycznie każdy TDI-k powinien wytrzymać bez większego problemu, chociaż wiadomo.. że turbiny w takich silnikach raczej nigdy nie dożywają takiego przebiegu
Z tym sie nie zgodze mój ojcec na Audi A6 silnik 1Z na automacie ma teraz 790 tys km, silnik, turbina, pompa nie dotykane, pali 1 litr oleju na 15 tys km , tylko automat był raz regenerowany poza tym smiga jak głupi :hmm: Ale sukces pewnie jest tez w Webaso- auto nie ma nigdy zimnych startów- poza tym wyglada wnetrze i zewnatrz jakby miał max 250 tys km

Awatar użytkownika
EnJoy

Post autor: EnJoy » pt lut 22, 2008 22:06

PinkFloyd pisze:Z tym sie nie zgodze mój ojcec na Audi A6 silnik 1Z na automacie ma teraz 790 tys km, silnik, turbina, pompa nie dotykane, pali 1 litr oleju na 15 tys km
wiec to naprawdę musi być oczko w gówce tatusia, że tak dba o swój samochód.. oby więcej takich ludzi. Ja mówie o tym jakie są realia, mało kto jeździ tak, żeby turbina w jego aucie wytrzymała AŻ TAKI przebieg. No no.. ale pogratuluj tacie ode mnie, naprawde jestem pod wrażeniem :bajer:

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pt lut 22, 2008 22:12

enjoy pisze:
PinkFloyd pisze:Z tym sie nie zgodze mój ojcec na Audi A6 silnik 1Z na automacie ma teraz 790 tys km, silnik, turbina, pompa nie dotykane, pali 1 litr oleju na 15 tys km
wiec to naprawdę musi być oczko w gówce tatusia, że tak dba o swój samochód.. oby więcej takich ludzi. Ja mówie o tym jakie są realia, mało kto jeździ tak, żeby turbina w jego aucie wytrzymała AŻ TAKI przebieg. No no.. ale pogratuluj tacie ode mnie, naprawde jestem pod wrażeniem :bajer:
Webasto odpala zawsze 30 min przed jazdą, dopuki temp. nie jest 90st nie przekracza 2 tys obr, wymienia olej co 7 tys km i filtry i max jeździ 120 km/h i autko śmiga aż miło popatrzeć. Zastanawia mnie ze zużycia na ten przebieg nic nie widac i pewnie nie jedno takie auto z zachodu ma cofniety licznik z tekiego przebiegu na ok 250-300 tys km.

Ale tak jak pisałem Webasto dużo daje, ponoc każdy zimny start silnika jest porównywalny do zużycia silnika w normalnej eksploatacji na dystansie 400km. Wiec ten przebieg można podzielic spokojnie na 2.
Ostatnio zmieniony pt lut 22, 2008 22:15 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
EnJoy

Post autor: EnJoy » pt lut 22, 2008 22:20

PinkFloyd pisze:Webasto odpala zawsze 30 min przed jazdą, dopuki temp. nie jest 90st nie przekracza 2 tys obr, wymienia olej co 7 tys km i filtry i max jeździ 120 km/h i autko śmiga aż miło popatrzeć
OMG.. wiec nie ma się co dziwić. A co do stylu jazdy, robi tak chyba każdy kto wie jak obchodzić sie z dieslem na zimnym silniku, ale to że ktoś nie przekracza prędkości 120 na godz i wymienia olej co 7 tyś to już jest naprawdę rzadkość. Szczerze, chciałbym sie przejechać za takim jadąc jakieś 170.. i oglądać ten prawdziwy OGIEŃ z rury wydechowej (czyt. paloną sadzę :D )
PinkFloyd pisze:i pewnie nie jedno takie auto z zachodu ma cofniety licznik z tekiego przebiegu na ok 250-300 tys km.
ale jakoś nie widzi mi się, żeby rodowity niemiec jeździł autem który ma chociażby te 500 tyś km.. dla nich to wręcz zniewaga, poniżenie :rolleyes:

Rafał 8657
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Rafał 8657 » sob lut 23, 2008 00:29

Witam,
Czytając ten temat i posty trochę się uspokoiłem :smoke: ale nie do końca...
Dziś byłem u mechaniora coś mi autko nie pasowało MK4 TDi ASV mam go miesiąc ale ostatnio zbyt często łapał tryb awaryjny i zaniepokoiło mnie lekkie trzęsienie budy, Diagnoza była taka:
Koło dwumasowe do wymiany sprzęgło do sprawdzenia i ewentualnie też wymiana, turbina do czyszczenia.
Wszystko jakieś 2.600 PLN z robocizną. Jak czytam posty to się zdarza dwumas pada turbina się zapycha ale przy 135kkm? Na to mechanik pokazał na kompie przebieg 244kkm :goof:
Auto było sprowadzane ale się naprawdę wku... :grrr: nic po nim nie widać żeby miał taki przebieg ani w środku ani na zewnątrz już nawet zacząłem myśleć o sprzedaży ale czytam wasze posty i tak powoli się przekonuję że to jeszcze pikuś rozrząd już cały wymieniony oleje i wszystkie filtry też więc jak to jeszcze wymienię to może już nie będzie takich niespodzianek, chociaż silnik może wytrzyma ale co z resztą? będę dokładał do niego teraz jak już ma taki przebieg nie wiem co zrobić może zakupić benzynę i chrzanić diesla bo części są cholernie drogie,, Sam do końca nie wiem co robić?
Jak myślicie?

Raf

Awatar użytkownika
EnJoy

Post autor: EnJoy » sob lut 23, 2008 00:34

Witam,
Czytając ten temat i posty trochę się uspokoiłem :smoke: ale nie do końca...
Dziś byłem u mechaniora coś mi autko nie pasowało MK4 TDi ASV mam go miesiąc ale ostatnio zbyt często łapał tryb awaryjny i zaniepokoiło mnie lekkie trzęsienie budy, Diagnoza była taka:
Koło dwumasowe do wymiany sprzęgło do sprawdzenia i ewentualnie też wymiana, turbina do czyszczenia.
Wszystko jakieś 2.600 PLN z robocizną. Jak czytam posty to się zdarza dwumas pada turbina się zapycha ale przy 135kkm? Na to mechanik pokazał na kompie przebieg 244kkm :goof:
Auto było sprowadzane ale się naprawdę wku... :grrr: nic po nim nie widać żeby miał taki przebieg ani w środku ani na zewnątrz już nawet zacząłem myśleć o sprzedaży ale czytam wasze posty i tak powoli się przekonuję że to jeszcze pikuś rozrząd już cały wymieniony oleje i wszystkie filtry też więc jak to jeszcze wymienię to może już nie będzie takich niespodzianek, chociaż silnik może wytrzyma ale co z resztą? będę dokładał do niego teraz jak już ma taki przebieg nie wiem co zrobić może zakupić benzynę i chrzanić diesla bo części są cholernie drogie,, Sam do końca nie wiem co robić?
Jak myślicie?
powymieniasz co trzeba- rozrząd, filtry, sprzęgło, dwumas, turbinke przeczyścisz lub zregenerujesz i autko bedzie Ci sluzyło na prawdę długo, o to raczej nie musisz sie martwić.. no chyba, że na maksa bedzie Ci się sypać, czego raczej nie przewiduje.. MK4 to naprawdę dobre autko.. szczegolnie w TDI :bigok:

[ Dodano: 22 Lut 2008 23:36 ]
aa.. no i oczywiście uszczeleczki też, z czasem niszczeją więc warto pomyśleć również o ich wymianie

siinski
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: siinski » sob lut 23, 2008 19:44

Jeden z moich klientów Audi b4 ( 80 po lifcie) z 93 roku z jednym z pierwszych 1.9 tdi ( 1z) zrobił 809 tyś km po czym w dobrym stanie sprzedał ją dalej.Silnik bez remontu, wymagał jednak przy 350 tyś uszczelnienia pompy wtryskowej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”