O swapie Pierburga 2E2 na WEBERA z Fiata 125p + ankieta :)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
turbo wkladalem sam, potrzebny jest kolektor wydechowy od starego 1.6TD przed 86 rokiem poniewaz jest bardzo nisko zawieszona pod nim turbina i pasuje wtedy kolektor dolotowy od 1.8 RP albo 1.6PN ,na tym siedzi. Weber narazie ma gaz na mikserze rurkowym od poldera. Smarowanie olejem to: podstawa filtra oleju od 1.6td przewod olejowy od 1.9 td ktory mosialem dogiac, splyw idzie do przerobionej miski bo wspawalem kruciec jak najwyzej sie dalo. Turbina doladowanie ma narazie zostawione seryjne z diesla i sterowanie tez jak oryginal. zaczyna ladowac juz od 2500obr ,moc narazie nie znana,wydech oryginal od 1.6TD pasuje bez problemu bo turbo siedzi jak w dieslu .
I tyle???
A Blow-Off???
Dużą czuć różnicę??? brałeś się możę z kimś??Masz interCooler???
A Blow-Off???
Dużą czuć różnicę??? brałeś się możę z kimś??Masz interCooler???
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
- Leon_Wechtel
- Forum Master
- Kontakt:
jarq5 a może opiszesz to gdzieś obszerniej w jakimś nowym temacie???
powiedz mi tylko czy odprężałeś silnik?? I jak to faktycznie jest z osiągami?
powiedz mi tylko czy odprężałeś silnik?? I jak to faktycznie jest z osiągami?
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
silnika narazie nie odprezalem ,podstawa filtra oleju jest oryginalna z 1.6td
miske ja przerabialem ale tez moze byc od 1.6TD byle by splyw byl w polowie miski
a blow off z diesla przerobilem tak ze dodalem kruciec z podcisnieniem z kolektora tam
gdzie jest sruba regulacyjna ,ale nie jest to najlepsze rozwiazanie bo na wolnych obrotach sie uchyla i lapie lewe powietrze
miske ja przerabialem ale tez moze byc od 1.6TD byle by splyw byl w polowie miski
a blow off z diesla przerobilem tak ze dodalem kruciec z podcisnieniem z kolektora tam
gdzie jest sruba regulacyjna ,ale nie jest to najlepsze rozwiazanie bo na wolnych obrotach sie uchyla i lapie lewe powietrze
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Zalamuje mnie te kilka ostatnich postow .... Turbo to nie klocki lego. Wejdzcie sobie do działu speed i poczytajcie chociaz chwile co trzeba zrobic zeby miec zaturbiony domowym sposobem silnik, któy będzie sprawny troche dluzej niz przez tysiac kilometrow ......
Tego sie nie da zrobic tanio .....
Tego sie nie da zrobic tanio .....
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
ja wiem ze sie tego nie da zrobic tanio.Przeciez trzeba zaplacic machanikowi, kupic mega super wytrzymale czesci za duza kase ,trzeba pojechac do maga znanej firmy zeby to wystroic za jeszcze wieksza kase ,ja to zrobilem dla siebie bo lubie takie rzezby wysadze silnik trudno za 300-400pln kupie drugi tylko ze tym razem bede wiedzial co poprawic .I tak wogule to turbo to sa klocki lego tylko takie duze bo wlozenie i podlaczenie w vw albo audi to bajka wystarczy poprzykrecac pare srubek i siedzi
Co do problemów z ssaniem w silniku 1.3 . Dysza rozruchowa po prostu jest za duża, trzeba dobrać jakąś mniejszą... Tylko jaką;) Aktualnie dorwałem kompletny gaźnik od fiata 1300(sam gaźnik zardzewiał w cholerę, ale dysze i gardziele da się odzyskać), więc i może pomoże mi dysza rozruchowa z niego na te problemy... Zobaczymy
Panowie od uturbiania:
czy nie ma problemów z gaźnikiem(tym gaźnikiem) przy turbince? Jak znosi zwiększone ciśnienia? Po głowie cały czas mi chodzi taki pomysł by uturbić coś na gaźniku, ale to już nie na moim aktualnym motorku:)
Co zmieniałeś w silniku przed założeniem turbo (akurat się tak składa że będę bawić się w to również w silniku z audi 1.8 benzynka gaźnikowym... zasilanym weberkiem )
Panowie od uturbiania:
czy nie ma problemów z gaźnikiem(tym gaźnikiem) przy turbince? Jak znosi zwiększone ciśnienia? Po głowie cały czas mi chodzi taki pomysł by uturbić coś na gaźniku, ale to już nie na moim aktualnym motorku:)
Co zmieniałeś w silniku przed założeniem turbo (akurat się tak składa że będę bawić się w to również w silniku z audi 1.8 benzynka gaźnikowym... zasilanym weberkiem )
Ostatnio zmieniony ndz lut 24, 2008 19:43 przez Pim, łącznie zmieniany 1 raz.