Jakie skrzynie biegów były montowane w ABF MK3
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Jakie skrzynie biegów były montowane w ABF MK3
Jakie skrzynie byly w tych silnikach montowane
co ciekawe mi powiedziano jesli chodzi o mojego ze posiadam skrzynie vw motorsport z szpera jak robilem przeglad
jak ktos ma to niech napisze jakie numery byly tych skrzyn.
i jeszcze jedno pytanie
ostatnio w eurotaxie znalazlem dwie wersje ABF jedna 110kw 150 koni druga wersja 115kw 156 koni , jednak nigdzie i nigdy nie widzialem aby byly dwie wersje
prawda to czy falsz
co ciekawe mi powiedziano jesli chodzi o mojego ze posiadam skrzynie vw motorsport z szpera jak robilem przeglad
i jeszcze jedno pytanie
ostatnio w eurotaxie znalazlem dwie wersje ABF jedna 110kw 150 koni druga wersja 115kw 156 koni , jednak nigdzie i nigdy nie widzialem aby byly dwie wersje
prawda to czy falsz
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: Jakie skrzynie biegów były montowane w ABF MK3
skrzynie ze wszystkich lat montowania ABF w autach:VipeQ pisze:Jakie skrzynie byly w tych silnikach montowane
i jeszcze jedno pytanie
prawda to czy falsz
AYK
CDA
CES
CGN
CMZ
CTM
CXV
DKU
DPA
co do wersji 110kW 115kW o dokumentacja producenta podaje tylko 110kW
Nie w ESP, tylko w EDS (Elektronische Differentialsperre) - elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego i nie jest to szpera z mechanicznego punktu widzenia, lecz system wykorzystujący czujniki ABSu do wyhamowywania koła, które traci przyczepność, dzięki czemu koło z lepszą trakcją otrzymuje więcej momentu. W praktyce działa to dobrze, ale...przy seryjnym silniku. Po podniesieniu mocy już nie daje rady.Buczek21 pisze:VipeQ,
Z tego cco gdziesz czytałem kazda skrzynia w GTI16v jest szperowana..Kazde auto wyposazone w ESP
Diesel? Only in Ikarus !
[img]http://img4.imageshack.us/img4/3213/failsqv3.jpg[/img]
Digitun.pl
Digitun.pl
Czołem kolego, jeśli masz faktycznie skrzynie 02A z motorsportu, chodzi mi o wnętrze skrzyni, a nie np obudowe z logo VW motorsport - to mam dla Ciebie dobrą propozycję - dam Ci oryginalną sprawną skrzynke od ABFa o symbolu CDA z przebiegiem niecałe 130tys km i dopłace jeszcze do Twojej skrzynki troche pieniążków.. Tylko ustal czy masz faktycznie skrzynke z motorsportu 02A?? Nie chce mi sie troszke wierzyc że mozesz mieć taką skrzynke i nie wyczuwać jej obecności.. Czułbyś i szpere i zupelnie inaczej zestopniowane biegi, miedzy biegami powinno spadac Tobie max ok 1,5 tys obr na kazdym biegu, taka skrzynka jest ciasno zestopniowana i mecząca bardzo do jazdy na co dzień..VipeQ pisze:Jakie skrzynie byly w tych silnikach montowane
i jeszcze jedno pytanie
prawda to czy falsz
Działa na takiej zasadzie jak wyżej opisałem. Jak sprawdzić? Możesz ruszyć na mokrej nawierzchni tak, aby delikatnie zerwać przyczepność i słuchać. Powinien wydobywać się dźwięk podobny do działania ABSu.piotr2 pisze:a jak sprawdzic czy sie to ma w aucie,ta funkcje? na jakiej zasadzie to moze dzialac?
Diesel? Only in Ikarus !
Digitun.pl
Digitun.pl
a kurcze jak kiedys ostrzej ruszalem na szutrze to mialem taki wlasni edziwny dzwiek jagby szumiala skrzynia.pamietam sprawdzalem to 5 razy.na suchym aswalcie niemialem tego a na piaskowej drodze to slyszalem.taki delikatny szum jak by piasek na nadkola uderzal ale slychac to po srodku bylo.i sie troche tym martwilem co to moze byc.musze to dokladniej obadac :
Właśnie chce to ustalić dokładnie i właśnie po to chcialem się dowiedzieć jak ja rozpoznać,kkk13 pisze:Czołem kolego, jeśli masz faktycznie skrzynie 02A z motorsportu, chodzi mi o wnętrze skrzyni, a nie np obudowe z logo VW motorsport - to mam dla Ciebie dobrą propozycję - dam Ci oryginalną sprawną skrzynke od ABFa o symbolu CDA z przebiegiem niecałe 130tys km i dopłace jeszcze do Twojej skrzynki troche pieniążków.. Tylko ustal czy masz faktycznie skrzynke z motorsportu 02A?? Nie chce mi sie troszke wierzyc że mozesz mieć taką skrzynke i nie wyczuwać jej obecności.. Czułbyś i szpere i zupelnie inaczej zestopniowane biegi, miedzy biegami powinno spadac Tobie max ok 1,5 tys obr na kazdym biegu, taka skrzynka jest ciasno zestopniowana i mecząca bardzo do jazdy na co dzień..VipeQ pisze:Jakie skrzynie byly w tych silnikach montowane
i jeszcze jedno pytanie
prawda to czy falsz
co do spadania obrotów to jest u mnie tak jak mówisz czyli nie spadaja przy zmianie biegów o wiecej jak 1,5 do 1,7 obrotów dzieki temu lapiej sie napedza.
Co do zestopniowania i szpery , szpera jest to juz wiem , natomiast biegi sa strzanie krtotko zestopniowane i jest to upierdliwe w miescie bo trzeba sie namachac.
teraz Jeśli chodzi o sprzedaz czy zamiane, jezeli nawet uda mi sie w 100% stwierdzic czy to jest vw motorsport to nie sprzedam jej ani nie wymienie bo wiem jaki to jest rarytas
narazie chce to w 100% zdiagnozowac
Kolego ustal w takim razie to: czy masz skrzynke 02A na linkach czy 020 na wodzikach.. ?? Jak ustalisz te sprawy ustal ile masz biegów do przodu?? Pytam poważnie bo skrzynki 02A z motorsportu miewały zazwyczaj 6 biegów i zawsze były to kłówki.. Idąc dalej, napisz jaki masz V max na ostatnim biegu, jesli masz krótką skrzynie nietrudno to ustalic - ja mam teraz w ABFie odcinke 7200 na 5tym biegu przy ok 155-160kph.. Sprawdź czy możesz wbić bieg do góry bez sprzęgła i zgrzytu jednocześnie - rozpędź auto na pierwszym biegu - naciagnij drążek zmiany biegow delikatnie, puśc minimalnie gaz (ale niezupełnie) i zapnij bieg wyżej - zobaczysz co się stanie.. Napisz jeszcze jak są mniej/więcej zestopniowane biegi, tzn ile masz prędkości na 1szym, 2gim , 3cim biegu na odcince..??VipeQ pisze:
Właśnie chce to ustalić dokładnie i właśnie po to chcialem się dowiedzieć jak ja rozpoznać,
co do spadania obrotów to jest u mnie tak jak mówisz czyli nie spadaja przy zmianie biegów o wiecej jak 1,5 do 1,7 obrotów dzieki temu lapiej sie napedza.
Co do zestopniowania i szpery , szpera jest to juz wiem , natomiast biegi sa strzanie krtotko zestopniowane i jest to upierdliwe w miescie bo trzeba sie namachac.
teraz Jeśli chodzi o sprzedaz czy zamiane, jezeli nawet uda mi sie w 100% stwierdzic czy to jest vw motorsport to nie sprzedam jej ani nie wymienie bo wiem jaki to jest rarytas
narazie chce to w 100% zdiagnozowac
Ostatnio zmieniony wt mar 04, 2008 00:21 przez kkk13, łącznie zmieniany 3 razy.