brak wolnych obrotów na zimnym silniku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
brak wolnych obrotów na zimnym silniku
Witajcie
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, bo już ręce mi opadają...
Od tygodnia mam kłopot z uruchomieniem zimnego silnika. Kłopot polega na tym, że dopóki silnik nie złapie swojej stałej temperatury. Wcześniej każde zdjęcie nogi z pedału gazu skutkuje gaśnięciem silnika.
Myślałem, że to wina sondy lambda - pokazywała stałą wartość niezależnie od otwarcia przepustnicy. Została wymieniona na nową ale objawy niestety pozostały. Nadmienię, że przepustnica została wyczyszkona i sprawdzona na VAGu. Sprawne są też wszystkie czunjiki...
Czy ktoś wie jak mogę wyeliminować ten kłopot? Albo jeszcze lepiej, czy ktoś ma sprawdzonego silnikowca na terenie Katowic/Sosnowca/Krakowa??
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam,
Marcin'
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, bo już ręce mi opadają...
Od tygodnia mam kłopot z uruchomieniem zimnego silnika. Kłopot polega na tym, że dopóki silnik nie złapie swojej stałej temperatury. Wcześniej każde zdjęcie nogi z pedału gazu skutkuje gaśnięciem silnika.
Myślałem, że to wina sondy lambda - pokazywała stałą wartość niezależnie od otwarcia przepustnicy. Została wymieniona na nową ale objawy niestety pozostały. Nadmienię, że przepustnica została wyczyszkona i sprawdzona na VAGu. Sprawne są też wszystkie czunjiki...
Czy ktoś wie jak mogę wyeliminować ten kłopot? Albo jeszcze lepiej, czy ktoś ma sprawdzonego silnikowca na terenie Katowic/Sosnowca/Krakowa??
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam,
Marcin'
Ostatnio zmieniony śr mar 05, 2008 22:09 przez Kolarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolarz
-
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Użytkownik
- Kontakt:
no to piompka tez jest ok. to juz nie wiem.moze cos koledzy poradza:/Kolarz pisze:Nie pomyslalem o niej... ale skoro wszystko jest ok, kiedy sie silnik rozgrzeje to moze byc pompa?
Tuż po przekreceniu slychac jak pracuje (wiec podaje paliwo), po kilku sekundach sie wylacza (znaczy jest odpowiednie cisnienie).
chętnie służe pomocą
-
- Nowicjusz
- Paweł Marek
- V.I.P.
wykaże jak całkiem uwalony, jeśli źle działa - nie musi wykazać, do sprawdzenia omomierzem wg wartości które znajdzesz na forumKolarz pisze:gdyby było coś nie tak, to chyba by wykazał...
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jeśli sprawdzałes przepustnice i jest all OK i filtr powietrza też OK, a tylko klopot z wolnymi zanim się rozgrzeje to może być wadliwe działanie czujnika cieczy chłodzącej.
A jeszcze jedno, czy po przeczyszczeniu przepustnicy zaadaptowała się poprawnie ??
A jeszcze jedno, czy po przeczyszczeniu przepustnicy zaadaptowała się poprawnie ??
Ostatnio zmieniony czw mar 06, 2008 14:22 przez =wi=, łącznie zmieniany 1 raz.