Uderzenie podczas hamowania przy cofaniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

SaintCKM
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Uderzenie podczas hamowania przy cofaniu

Post autor: SaintCKM » ndz mar 16, 2008 16:36

Jak w opisie. Kiedy cofam i nacisne pedal hamulca to nastepuje takie uderzenie, pukniecie gdzies pode mna i czuc to takze na pedale. Zdarza sie to tylko raz podczas jednego cofania. Kiedy znowu chce jechac do tylu to juz sie to nie przytrafia. Musze pojezdzic znowu do przodu, zeby to sie powtorzylo.

Wie ktos czego to mzoe dotyczyc?

greg

Post autor: greg » ndz mar 16, 2008 17:27

łącznik - czyli trzecia poduszak zawieszenia silnika - znajdująca się pomiędzy silnikiem a grodzią

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz mar 16, 2008 17:35

greg pisze:łącznik - czyli trzecia poduszak zawieszenia silnika - znajdująca się pomiędzy silnikiem a grodzią
hmm jesli by to byla poduszka to by sie to dziala za kazdym razem. Tak sadze, bo subiektywne wrazenie skad dochodi dzwiek jest czesto błędne, szczególnie z kabiny.

Objaw jaki kolega opisuje wskazuje ze to klocek ma luz w zacisku. Po pierwszym zahamowaniu na wstecznym klocek dosuwa sie do skrajnego położenia i wydaje stuk. Przy kolejenym nacisnieciu hamulca stuk juz nie ma bo klocek jest "dosunięty". Dopiero ruszenie w przód i ponownie w tył i zahamowanie moze dac ponowny stuk. Objawy wskazują na luz klocka w zacisku. Mogłby blaszki wypasc np

[ Dodano: Nie Mar 16, 2008 16:37 ]
SaintCKM pisze: Zdarza sie to tylko raz podczas jednego cofania
to raczje wyklucza poduszkę

greg

Post autor: greg » ndz mar 16, 2008 17:49

SaintCKM pisze:pukniecie gdzies pode mna i czuc to takze na pedale
j a jednak jestem przekonany o poduszce. Luz na poduszce powoduje przesuniecie się silnika a raczej obrócenie względem nadwozia - wybita poducha - następnie jeśli on ruszy - silnik wraca do swego położenia a jak znowu cofnie znowu powinno być to uderzenie

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » ndz mar 16, 2008 17:59

Ja też stawiam na poduszkę lub nawet że jest penknienta łapa

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz mar 16, 2008 18:28

macie wszyscy mk4 wiec pewnie macie rację ale w/g mnie jesli to bylaby poduszka to sytacja wygladala by tak za kazdym razem po ruszeniu do tyłu a nawet po pusczeniu gazu, a tu kolega mówi ze ewidentnie dzieje się to raz i tylko przy pierwszym dotknieciu hamulca przy jedzie w tył. Jesli bylaby to poduszka to stuk byłby za kazdym razem. A tutaj zeby ten stuk wywołać trzeba ruszyć do przodu.

adi1982
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: adi1982 » ndz mar 16, 2008 19:40

Proponował bym sprawdzić układ hamulcowy osi tylnej.

Miałem podobny przypadek i okazało się że oberwana była tuleja belki tylnej ale w taki sposób że wyglądała ok ale mechanik jak wypiął belkę z mocowania i puknął w nią młotkiem to jej rdzeń wypadł :bigok:

SaintCKM
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: SaintCKM » pn mar 17, 2008 01:35

Co do silent blockow to nie wymienialem ich jeszcze ani razu od kupna, a przejechalem 15tys. Wujek ma Bore i wymienia je coroku bo tak sie wytrzaskuja. Moze to byc to, ale patrzac od spodu nie widac zadnych nieprawoidlowosci.

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.
.:DUB WAY:.

Post autor: EnJoy » pn mar 17, 2008 10:12

bardziej przychyliłbym się do luzów klocków w zacisku, miałem podobny przypadek w moim poprzednim MK III, przy okazji wymiany klocków objaw ten całkowicie zaniknał

SaintCKM
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: SaintCKM » pn mar 17, 2008 16:53

Co do klockow z tylu to mam do wymiany, bo przy przegladzie mi powiedzieli, wiec bede wymienial. Fajnie by bylo jakby to bylo tylko to:)
A tak apropo to jakiej firmy polecacie klocki?
Mam jeszcze do wymiany koncowke kierownicza i tez nie wiem, jakiej firmy najlepiej?

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn mar 17, 2008 17:32

SaintCKM pisze:A tak apropo to jakiej firmy polecacie klocki?
ferodo ate lucas
Mam jeszcze do wymiany koncowke kierownicza i tez nie wiem, jakiej firmy najlepiej?
lemforder, moog

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”