Pim pisze:Kamilu jak możesz to wyjaśnij mi łopatologicznie która dysza jest dyszą rozruchową paliwa w Weberze ?
jak zdejmiesz pokrywe gaznika to to bedzie ta z nacieciem pod srubokret ktora nie wystaje ponad plaszczyzne gaznika
Pim pisze:Nadal zajmujesz się częściami do Webera w razie czego?
tak, jakbys czegos potrzebowal to pisz
Marszall pisze:Z tego co sobie tak dumałem normalny gaźnik nie jest w stanie podać paliwko gdy turbo pompuje ciśnieine bo gaźnik działa podciśnieniowo na zasadzie rurki wenturiego bodajże i wysysa sobie paliwko z komory, no więc jak ma wysysać paliwko skoro turbo daje ciśnienie??
troche to bardziej skomplikowane, ale ogolnie zwykle gazniki maja problemy z dawkowaniem paliwa przy doladaowaniu, nawet uklad paliwowy trzeba zmienic bo cisnienie ktore podaje pompa musi byc zawsze wyzsze od cisnienia w ukladzie (co za tym idzie i w gazniku) bo inaczej cisnienie powietrza wypchnie paliwo spowrotem do pompy, pozatym gaznik musi byc szczelny (tzw. cisnieniowy)
Marszall pisze:A co do wpływu gaźnika umieszczonego przed, na turbo to sam się zastanawiam jak duże ma zdolności zapalne taka mieszanka BO i temperatura mieszanki wzrasta wraz z jej sprężaniem no i samo turbo jest gorące.
nie chodzi o samozaplon od goracych czesci bo powietrze w turbinie nie nagrzewa sie az tak bardzo, szczegolnie przy niskich cisnieniach. Chodzi bardziej o zjawosko znane instalatorom gazu - kichanie w uklad dolotowy czyli samozaplony w ukladzie dolotowym od zlej regulacji (szczegolnie zaplonu). Wiecie ze taki samozaplon moze rozsadzic plastikowy kolektor dolotowy, moze tez uszkodzic turbine.
Marszall pisze:- i jak to się ma do podciśnienia idącego do serwa, bo chybqa w orginalnym miejscu nie da rady??
wtedy przewod do serwa montuje sie miedzy gaznikiem a turbina, najwiekszym jednak problemem przy gazniku zamontowanym przed turbo jest fakt ze przy zamknieciu przepustnicy przy hamowaniu silnikiem na stronie ssacej sprezarki powstaje tak duze podcisnienie ze moze ono powodowac wysysanie oleju smarujacego cale urzadzenie.
buli666 pisze:Teraz poza tym że po rozgrzaniu mam z 1000 aż 2,5 tyś wolnych obrotów - to po naciśnięciu hamulca obroty spadają - czy to za bogata czy uboga mieszanka ??
zacznij od regulacji gaznika, ciezko okreslic czy masz za ubogo czy za bogato,
buli666 pisze:Po przełączeniu z gazu na benzyne wyjeb...alo filtr paliwa w gaźniku o maskę - nawaliło paliwem po całym silniku i mało sie nie zapalił - filtr był na 100% przykręcony - sprawdzałem wszystko 5 razy
a skad to paliwo?? moze plywak masz dziurawy albo maksymalnie zle ustawiony, tudziez zaworek iglicowy sie pozegnal z tym swiatem??
buli666 pisze:4. Jakie najlepiej wpakować dysze do 1.8 GU ??
zalaczalem w poradzie i tu jak dobrze dobrac dysze. Jesli dobierzesz wg tej porady to na pewno bedzie dobrze