problem ze ssaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nic się nie da pomóc mając takie info. Ssanie to proces polegający na dwóch rzeczach: podniesieniu obrotów i wzbogaceniu mieszanki w fazie roizgrzewqania silnika. Odpowiada za to kilka współpracujących elementów gaźnika. Opisz dokładnie objawy to można będzie spróbować coś poradzić.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Witammarktds pisze:chodzi o auto znajomego , mówi ze zachowuje sie jak by caly czas byl na ssaniu i jest tego pewien
Skąd ja to znam. mówili mi to gdy kupiłem auto. To podwyższone obroty , a ludzie nie znjący sie na rzeczy mówią że to ssanie . Wariuje pewnie mu siłownik 3 połozeniowy jednak do diagnozy potrzeba blizeszego kontaktu z gaznikiem . My możemy sobie tutaj gdybać. To nie tak chop. Trzeba podac wszytskie informacje, wszystkie!!!.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
- Paweł Marek
- V.I.P.
kable od ssania? Zdaje się masz na myśli silenik PN który ma chyba 72 koniki nie 75 i gaźnik 2EE sterowany elektronicznie.Jaki gaźnik -to kolejne pytanie. Pierburg 2E2 czy 2EEmarktds pisze:odkrencony jest filtr powiertrza i widać kiedy jest otwarte a kiedy zamknięte jak sie wyciągnie kable od ssania to sie otwiera i wtedy chodzi silnik elegancko
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
jest tu na forum taki obszerny temat o tym gaźniku (pierburg 2EE), znajdź szukajka i poczytaj. Potem wejdź na allegro i poszukaj aukcji na których oferują regenerację poszczególnych elementów tego gaźnika. Wszystko do zrobienia, chociaż może nie być tanio.
ssaniem steruje tam głównie niebieski czujnik temperatury umieszczony w króćcu wychodzącym z głowicy - należy zmierzyć jego opór na zimnym silniku i na rozgrzanym (na zimno 2-3 kOhm, na ciepło 200-300 Ohm)
jesli to gaźnik 2EE to po zdjęciu kabla z czujnika komp zakłada że silnik jest nagrzany i otwiera tą przesłonę - więc obstawiam czujnik
jesli to gaźnik 2EE to po zdjęciu kabla z czujnika komp zakłada że silnik jest nagrzany i otwiera tą przesłonę - więc obstawiam czujnik
TDPower
w silnikach 1,8 i 1,6 z mk2 w wersjach z komputerem (oznaczenia PN, RP ..itp) niebieski czujnik był identycznie zawsze w króćcu wychodzącym z głowicy po prawej stronie patrząc od przodu ... jeśli piszesz że jest inaczej i jest to 1,6 to podejrzewam że jest to jednostka z mk3 - ona ma inny układ - znasz może oznaczenie silnika = początek numeru silnika ?thorgil1 pisze:hm ja np niemam tego niebieskiego czujnika tzn był w poprzednim silniku a teraz kable są odłączone i wisza luźne teraz nawet niemam gdzie tego podłączyć wymieniłem silnik z 1,8 na 1,6 i tam niema miejsca na ten czujnik czujnik temperatury mam z lewej strony a nie zprawej jak w poprzednim silniku
TDPower