Łożysko czy bęben
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- MichalMys1
- Mały gagatek
Łożysko czy bęben
Witam
Niedawno wymieniłem łożyska (tył)!przy wymianie zauwazyłem ze jedno łożysko nie siedziało wogóle w bębnie. Przy wymianie łożysk miałem duże problemy z zamocowanie pierścienia uszczelniającego,który cały czas wyślizgiwał sie z bębna (nie chciał siedziec na swoim miejscu).Przejechałem 2000tys km i znowu mam problem z łożyskami -szumią jak cholera!Czy pry wymianie łożysk musze od razu wymienić też bębny??A może nawaliłem za dużo smaru i dlatego ten pierścien wyślizgiwał sie z bębna??-sam już nie wiem!
pzdr
Niedawno wymieniłem łożyska (tył)!przy wymianie zauwazyłem ze jedno łożysko nie siedziało wogóle w bębnie. Przy wymianie łożysk miałem duże problemy z zamocowanie pierścienia uszczelniającego,który cały czas wyślizgiwał sie z bębna (nie chciał siedziec na swoim miejscu).Przejechałem 2000tys km i znowu mam problem z łożyskami -szumią jak cholera!Czy pry wymianie łożysk musze od razu wymienić też bębny??A może nawaliłem za dużo smaru i dlatego ten pierścien wyślizgiwał sie z bębna??-sam już nie wiem!
pzdr
z tego co się orientuję to po wymianie łożysk i przejechaniu kilkunastu lub kilkudziesięciu kilometrów należy łożyska ponownie dokręcić, dlatego, że łożysko pod obiążeniem układa sie i może sie zluzować. Łożyska dokręca sie odpowiednim momentem a później lekko luzuje. Zbyt mocne dokręcenie łożyska może spowodować jego przegrzania a co za tym idzie uszkodzenie.
Pzdro
Pzdro
[url=http://imageshack.us][img]http://img514.imageshack.us/img514/7067/lubuskamj2wr1.jpg[/img][/url]
- marekos
- Mały gagatek
- Kontakt:
A moze jest przy tylnich kołach tak samo jak przy przednich. U mnie wszelkie objawy wskazywały na zużyte łożysko (tylko w przednim kole) rozebraliśmy i co łożysko dobre a piasta była tak wyrobiona że sie nadawała tylko do... Tato zrobił regeneracje piasty i założyliśmy nowe łożysko bo stary przy wybijaniu sie rozleciało. To jest mój pierwszy VW ale tato mówił że tych regeneracji do VW zrobił mnóstwo. Tak mi się wydaje że poprostu ten typ tak ma że łożysko zostaje dobre a wyrabia się piasta a przy tylnim kole bęben, który jest właściwie piastą.
[img]http://img113.imageshack.us/img113/6610/img23312uz2.jpg[/img]
Re: Łożysko czy bęben
Witam.MichalMys1 pisze:Witam
pzdr
Czy podczas wymiany bieżnia wyszła lekko? Nic o niej nie wspominasz Może wymieniłeś samo łożysko pozostawiając starą bieżnię. Wtedy efekt tak jak piszesz po 2tyś łożysko do śmieci......
Co do dokręcania ja u siebie nie dokręcałem kluczem tylko ręką..... Wystarczyło.....
- MichalMys1
- Mały gagatek
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Ale czasewm wymiana łożyska nie pomaga....
Trzeba zainwestować w bębny - będą na długie lata...
Czy bębny mają już duże "kanty" ???
Ja tak mam, że huczy - niby łożysko, ale np. gdy przychamuję to huk ustaje - będen wyjechany - się "dźwiga" przy hamowaniu...
Trzeba zainwestować w bębny - będą na długie lata...
Czy bębny mają już duże "kanty" ???
Ja tak mam, że huczy - niby łożysko, ale np. gdy przychamuję to huk ustaje - będen wyjechany - się "dźwiga" przy hamowaniu...
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!