Mam golfika Mk2, rok 89, 1.6 benzyna, problemem jest to że na biegu jałowym łapie on niekiedy jak już jest dobrze rozgrzany, kosmiczne obroty, jak w samolocie. Podobno może to być silniczek krokowy, nie mogę go nigdzie dostać. W sklepie pani powiedziała mi żebym odczytał z niego jakieś numerki ale gdzie one są to nie wiem. Czy muszę to rozkręcić żeby je znaleźć. Nie wystarczy model gaźnika(pierburg 2e2).Pomóżcie
Dajcie choćby jakieś linki sklepów internetowych, albo może jakies szrotów jeśli takie w necie są.
Problem z wysokimi obrotami w 1.6
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z wysokimi obrotami w 1.6
Ostatnio zmieniony czw kwie 03, 2008 13:41 przez skuter_m, łącznie zmieniany 1 raz.
Skuter golfista...
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Witam]
Co to będzie:
1) siłownik 3 położeniowy - wystarczy regulacja śrubą z tyłu siłownika
2) zawó termiczno czasowy - steruje tym siłownikiem- zalecam sie go pozbyc (zatkac oba wężyki idace do niego
Po 1 siłwonik 3 położeniowy znajduje sie po lewej stronie gaźnika. To okrągła puszka z wystającym trzpeiniem. Nalezy tak wyregulowac "wyjście" trzpeinia aby obroty były odpowiednie. Im bardziej wychodzi tym obroty wieksze i na odwrót.
Zawór termiczno czasowy - to okrągły plastikowy "bajer" który jest tuż za siłownikiem 3 połozeniowym. PRzychodza do niego 2 wężyki. Zatykajac je sprawiamy że trzpein siłownika nie wysunie sie bez przyczyny , i nie bedzie zwiekszał obrotów.
Te 2 rzeczy sprawdz. Oczywiscie moze byc problem z węzykiem to takze nalezy sprawdzic czy sa szczelnie - nie sparuszały.
To nie może byc silnik krokowy gdyz go ni9e ma w tym gaźniku.skuter_m pisze:Podobno może to być silniczek krokowy
Co to będzie:
1) siłownik 3 położeniowy - wystarczy regulacja śrubą z tyłu siłownika
2) zawó termiczno czasowy - steruje tym siłownikiem- zalecam sie go pozbyc (zatkac oba wężyki idace do niego
Po 1 siłwonik 3 położeniowy znajduje sie po lewej stronie gaźnika. To okrągła puszka z wystającym trzpeiniem. Nalezy tak wyregulowac "wyjście" trzpeinia aby obroty były odpowiednie. Im bardziej wychodzi tym obroty wieksze i na odwrót.
Zawór termiczno czasowy - to okrągły plastikowy "bajer" który jest tuż za siłownikiem 3 połozeniowym. PRzychodza do niego 2 wężyki. Zatykajac je sprawiamy że trzpein siłownika nie wysunie sie bez przyczyny , i nie bedzie zwiekszał obrotów.
Te 2 rzeczy sprawdz. Oczywiscie moze byc problem z węzykiem to takze nalezy sprawdzic czy sa szczelnie - nie sparuszały.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Dzięki
dzięki na pewno sprawdzę, a czy to ten 3 położeni owy no ie wiem bo on nawet casewm nie dochodzi do gazu, a i tak obroty są a ta blaszka którą ma czepień popychać, lub nie nie cofa sie dostatecznie może zmienię wężyki wszystkie i zobaczymy
Skuter golfista...
To chyba nie jest siłownik 3 pozycyjny
Witam, wymieniłem wężyki, nie które były naprawdę zniszczone, dzieki za rade napewno to dobry pomysł. aAe wydaje mi się że to nie problem z siłownikiem, czpień wychodzący z niego nawet nie dostaje do tej blaszki od gazu, jak tę blaszke nacisne mocno palcem w strone czpienia to obroty spadają, wydaje mi się że wina leży gdzieś tu po drubiej(po prawej) stronie, nie wiem czy da się to jakos wyregulowć czy leży to może w tej gruszce powyżej po prawej stronie?? Pomóżcie
Dodaje zdjonko tego siłownika i blaszki zauważcie tę przerwe
Dodaje zdjonko tego siłownika i blaszki zauważcie tę przerwe
Ostatnio zmieniony śr kwie 09, 2008 13:42 przez skuter_m, łącznie zmieniany 4 razy.
Skuter golfista...
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Zgadza sie to normalne. Czyli niestety masz zepsuty lub niedostatecznie dobrze dzialający tzw Wax element. Co prawda jhest regulacja ale dosc mizerna i w dodatku niewiele pomaga. Ale może akurat u ciebie wystraczy.skuter_m pisze:jak tę blaszke nacisne mocno palcem w strone czpienia to obroty spadają
Do rzeczy po drugiej stronie znajduje sie złacisty(kolor) taki w kształcei sierpa element. Jest na nim nakrecona śruba imbusowa. Luzujesz te śrube i wystający rogal z sirpika podnosisz jak najwyzej. To spowoduje 2 efekty. 1 na zinym silniku obroty beda nizsze , podobnie na ciepłym.
wiem ze pisze swoim jezykiem ale w razie niezorzumienia moge to uscislic . Smiało
pytaj.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Dzieki
Dzięki za rade napewno to sprawdze, mysle że wszystko zrozumiałem, a czy w razie czego ten element czy jest on dostepny, czy jesli go zmienie cos sie porawi, czy wystarczy jak zrobie to co mówiłeś, jak mi radzisz zrobic to tak jak jest przy włożonym gaźniku czy moiże go wyciągnąć z samochodu, ja nie jestem wybitnym mechanikiem więc wszystkiego sie dopiero ucze, naprawde Wielkie dzieki i czekam na odpowiedź.Aha czy ten Wax element to fachowa nazwa czy jest jakas inna.
Ostatnio zmieniony śr kwie 09, 2008 16:18 przez skuter_m, łącznie zmieniany 1 raz.
Skuter golfista...