Gasl mi na benzynie albo bardzo nierowno chodzil a jak sie przelaczy na gaz to chodzi rowniutko. Odlaczylem akumulator na kilkanascie minut. Po podlaczeniu zapalil normalnie i chodzil tak samo rowno na benzynie. Zgodnie ze wskazowkami czekalem az na luzie rozgrzeje sie do wlaczenia witraka. Niestety przy temperaturze miedzy 70 a 80 stopni zaczal znowu nierowno chodzic - nie zgasl ale obroty zaczely skakac i nie czekalem juz do wlaczenia wiatraka tylko przelaczylem go na gaz.
Od czego zaczac sprawdzanie co jest nie tak?
ABU 1.6 MK3
Na gazie chodzi dobrze a na benzynie nierówno i gaśnie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
rav9, ja bym zaczal od pompy paliwa i regulatoru cisnienia paliwa skoro na benie tylko zle chodzi
[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]
Kisiel, chyba z pompa jest wszytko w porzadku bo slychac jak sie zalacza a poza tym zaraz po odpaleniu auta chodzi w porzadku, dopiero jak sie rozgrzeje to zaczyna nierowno chodzicKisiel pisze:rav9, ja bym zaczal od pompy paliwa i regulatoru cisnienia paliwa skoro na benie tylko zle chodzi
[ Dodano: Czw Kwi 10, 2008 06:46 ]
dzieki, sprawdze i dam znac - a czy to prawda ze z sondy zaczyna czytac dopiero po rozgrzaniu do temperatury ok 70 stopni i dlatego dopiero jak sie rozgrzeje to zaczyna nierowno chodzic?norek111 pisze:odłacz sonde i zobacz czy sie poprawiło
[ Dodano: 09 Kwi 2008 09:30 ]
jesli nie pomoglo to podmien czujnik temp. silnika
Poza tym nie zauwazylem negatywnych objawow a propos sondy, nie pali mi wiecej, nie kopci...
Czy moge odlaczyc sonde przy zapalonym silniku czy musze go wylaczyc, odlaczyc sonde i jeszcze raz uruchomic silnik?
[ Dodano: Czw Kwi 10, 2008 06:53 ]
tylko ze ja po resecie nie moge doczekac do wlaczenia wiatraka bo po rozgrzaniu do 70 stopni zaczyna nierowno chodzic i zanim dojdzie do 80 stopni to obroty spadaja do ok 700.007gucio pisze:ja mam identyczną sytuacje...
z tym, że po resecie kompa czekam do włączenia wiatraka na benzynie i...wszystko jest ok - niestety przez parę dni...na gazie wszystko git...
(na biegu jalowym)
Natomiast w czasie jazdy na razie od ostatniego resetu jezdze tylko na benzynie i mi w miare rowno chodzi, nie gasnie no ale jeszcze w korku nie stalem to nie wiem jak sie zachowa jak sie mocno rozgrzeje
W trakcie jazdy jak sie rozgrzewa do 70-80 stopni to nadal rowno chodzi.
Tylko ze podejrzewam jak przelacze na gaz to znowu bedzie problem.
Ostatnio zmieniony czw kwie 10, 2008 06:58 przez rav9, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Na gazie chodzi dobrze a na benzynie nierówno i gaśnie
Sprawdz, czy kable od sondy lambda nie są przerwane. Miałem kiedyś podobne objawy i okazało sie, ze kabel od sondy sie urwał. ze starości kable zrobiły sie "drewniane" i kruszyły sie.rav9 pisze:Gasl mi na benzynie albo bardzo nierowno chodzil a jak sie przelaczy na gaz to chodzi rowniutko.
ABU 1.6 MK3
Na zimnym silniku sterownik nie bierze sygnału z sondy. Pracuje w trybie rozruchowym na tzw. "ssaniu"