W przypadku skrzyni ciężko poznać. Mnie skrzynia chodziła całkiem bezproblemowo do momentu gdy zgubiłem piaty bieg. U mechanika po grubszej kontroli kiedy wymieniłem skrzynie na nowa, sprawdziliśmy starą i okazało sie ze oleju było tyle co kot napłakał. Teoretycznie oleju sie nie powinno wymieniać w skrzyni lecz dolewać bo zawsze go będzie ubywać. Mechanik dał mi rade by olej wymieniać średnio co 30-50 tys km a jeśli już zmieniasz to wejdzie jego ok ( w zależności od skrzyni) 1,8l i musi to być olej 75W90. Polecany do golfów jest Castrol bodajże i jeśli dobrze pamiętam spełniający normy GL4+/GL5 chociaż co po niektórzy chwalą sobie Mobil.kapalek pisze:no to jaki olej w końcu wlać? po czym poznać ze olej sie domaga wymiany?
Jak dolać olej do skrzyni
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Takie sprostowanieZielony_Laik pisze:W przypadku skrzyni ciężko poznać. Mnie skrzynia chodziła całkiem bezproblemowo do momentu gdy zgubiłem piaty bieg. U mechanika po grubszej kontroli kiedy wymieniłem skrzynie na nowa, sprawdziliśmy starą i okazało sie ze oleju było tyle co kot napłakał. Teoretycznie oleju sie nie powinno wymieniać w skrzyni lecz dolewać bo zawsze go będzie ubywać. Mechanik dał mi rade by olej wymieniać średnio co 30-50 tys km a jeśli już zmieniasz to wejdzie jego ok ( w zależności od skrzyni) 1,8l i musi to być olej 75W90. Polecany do golfów jest Castrol bodajże i jeśli dobrze pamiętam spełniający normy GL4+/GL5 chociaż co po niektórzy chwalą sobie Mobil.
75w90 w książce jest napisane że ma być do końca żywotu auta - skrzyni Mobil 44 zł litr
80w90 wymienia sie co 60 tys ELF 19 zł litr
ja mam zalanego Elfa zrobione 56 tys i szkrzynia chodzi tak samo różnią się głównie tylko tym że 75w90 lepiej czyści
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek