luz na panewkach, mrugający olej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
luz na panewkach, mrugający olej
tak jak w temacie, prosze powiedziec jak poznac luz na panewkach?
Ostatnio zmieniony czw cze 05, 2008 17:26 przez papaj, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.audi80.pl/coupe-moja-niunia-z-mini-pakietem-z-s-ki-vt32366.htm#343165
Re: jak poznać luz na panewkach?
Panewki stukaja i maja luz jak dodasz gaz na postoju na ok 2,5- 3 tys obr i jak schodzi z obrotów miedzy 2 a 1,5 obr słychac metaliczne ciche stuki które cichna powyzej i ponizej tej predkosci obrotowej, jezeli sa mocno wywalone to nawet moze nie gasnac kontrolka oleju lub sie zapalac bez powodu.papaj pisze:tak jak w temacie, prosze powiedziec jak poznac luz na panewkach?
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Kolego skoro ruszając korbowodem wyczułeś luz to juz nie jest dobrze, panewki wypracowane na bank. ale to nie wszystko bo napewno i czopy tez są wytarte, wymiana panewek na jakis czas napewno pomoze ale nie załatwi sprawy na dłuzej, po taniości trzeba będzie szlifowac czopy wału i zakładać panewki podwymiarowe, mozna takze kupic drugi uzywany wał( mierzenie średnicy czopów mile widziane) i nowe panewki nominalne.Tak czy inaczej dalsza kondycja twojego silnika zalezy od umiejętności szlifierza który bedzie szlifował czopy lub od stanu nowego uzywanego wału.
szatanek pisze:wymiana panewek na jakis czas napewno pomoze ale nie załatwi sprawy na dłuzej
czyli na jak długo by to pomogło?
problem jest bo jak jade ze stalą predkoscia ok 120 km/h jest ok, ale podczas zwalniania mruga kontrolka od oleju, pompa wymieniona i zawory nie stukają wiec to chyba tylko panewki
powiedzcie ile km moge zrobić +/- zeby mi nie obróciło panewki? i jaki jest przybliżony koszt takiej naprawy?
szkoda mi wymieniać silnik bo oprócz tego to chodzi idealnie, dosłownie!
http://www.audi80.pl/coupe-moja-niunia-z-mini-pakietem-z-s-ki-vt32366.htm#343165
Marcin_87,
papaj pisze:no własnie wymieniałem pompe oleju bo mialem słabe cisnienie, i teraz jest ok tylko jak ruszalem korbowodem przód tył to byl wyczuwalny luz moze ok 0,5 mm, stąd moje pytanie, puki co odpukac jest wszystko ok
viewtopic.php?f=87&t=349007 Mój mk2 rost
- Ryś Stepowy
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
3 lata temu miałem to samo, silniczek poza tym chodził ok więc pojechałem do sklepu kupiłem nominalne panewki MAHLE, zrzuciłem miskę wymieniłem panewki i do tej pory jest spokój. Za panewki zapłaciłem koło 50 zeta. Od tego czasu przejechałem 50 kkm i jest miodek. Fakt, czopy wału są już pewnie zowalizowane niemniej u mnie to pomogło.