Tarcze hamulcowe i dziwny dźwięk

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
klekocix
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Tarcze hamulcowe i dziwny dźwięk

Post autor: klekocix » ndz kwie 27, 2008 08:41

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czy tarcze hamulcowe z Polo 6N2 są takie same jak w Golfie 3?

Pytam się, ponieważ mam poważny problem z hamulcami w moim Golfie a mam możliwość pożyczenia/dostania na próbę tarcz z Polo.

Problemy polegają na tym że coś w hamulcach dziwnie chrobocze, jakby tarcie metalem o metal, dźwięk wręcz podnoszący włosy na głowie. Sprawdziłem hamulce ale wszystko było dobrze poskręcane, tak więc poszedłem sprawdzić tarcze hamulcowe pod względem bicia. Dałem tarcze do przetoczenia i okazały się że obydwie były krzywe (tarcze brembo, przejechane ok. 2-3 tyś km).
Po przetoczeniu te tarcie zniknęło (być może pomogło im przetoczenie a być może rozłożenie wszystkiego i złożenie spowrotem).

Jednakże przejechałem teraz ok. 200km po tym toczeniu i znów się ten tragiczny dźwięk pojawił. Zastanawiam się czy znów się zgięły tarcze czy wogóle coś dziwnego dzieje się w układzie hamulcowym?

Wszystko to zaczęło się kiedy zmieniłem tarcze w Golfie z niewentylowanych na wentylowane...

Podpowiedzcie coś proszę bo na majówkę mam jechać sporo kilometrów a boję się tak jak jest jechać.

AHA - to tarcie nie ma wpływu na siłę hamowania czy coś innego - wszystko działa w najlepszym porządku ale boję się że coś odpadnie itp...

Meduza
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Meduza » ndz kwie 27, 2008 09:43

Powiem tak...zabrzmi beszczelnie...kupuj części w VW.

Ale coś na pocieszenie lub po to by mi ulżyło. Jestem wściekły na taki sam problem jak twój.

Niedawno zdradziłem VW i kupiłem mondeo na okres kilku miesięcy aż nie znajdę czegoś co mi będzie odpowiadać.

Otóż mondeo miało wymieniane tarcze. W chwili oglądania przy kupnie wszystko było w miarę ok. Dałem w piątek zaliczkę i w poniedziałek doniosłem resztę. Facet w tamten weekend przejechał autkiem jeszcze 250 km no i zaczęło się. Zauważyłem już u siebie, że tarcze są krzywe a hamulec pulsuje przy hamowaniu. Przejeździłem tak jakieś 2 miesiące i tylko w mieście. Po wjeżdzie na autostradę myślałem, że koła mi przy hamowaniu odpadną. Wymieniłem tarcze na B...Zrobiłem na nich 600 km. W ubiegłym tygodniu wyjechałem w trasę i znowu myślałem, że koła mi odpadną przy hamowaniu. Dojechałem 500 km do celu szybkością 80-100 na autostradzie, bo musiałem dojechać.

I tu pytanie co dalej? Jakie kupić tarcze bo nie wierzę aby to były pokrzywione piasty. Bez hamowania nic się takiego nie dzieje.

Dzięki

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » ndz kwie 27, 2008 09:55

klekocix, Meduza, ostatnio bardzo dużo ludzi skarży się na tarcze Brembo własnie dlatego że się wichrują
Jeśli chcecie normalnie jeżdzić i hamować kupcie tarcze ATE (w VW były na pierwszy montaż)
Np: ATE Powerdisc świetnie hamują i atrakcyjnie wyglądają (nacinane)
ja sam w zeszłym tygodniu wymieniałem hamownię i kupiłem właśnie tarcze ATE
i niemam żadnych problemów
a skuteczność hamowania względem serii sporo się poprawiła (hamulce niemęczą sie tak szybko jak seryjne)

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

Meduza
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Meduza » ndz kwie 27, 2008 10:13

marek2907 pisze:klekocix, Meduza, ostatnio bardzo dużo ludzi skarży się na tarcze Brembo własnie dlatego że się wichrują
Jeśli chcecie normalnie jeżdzić i hamować kupcie tarcze ATE (w VW były na pierwszy montaż)
Np: ATE Powerdisc świetnie hamują i atrakcyjnie wyglądają (nacinane)
ja sam w zeszłym tygodniu wymieniałem hamownię i kupiłem właśnie tarcze ATE
i niemam żadnych problemów
a skuteczność hamowania względem serii sporo się poprawiła (hamulce niemęczą sie tak szybko jak seryjne)
Dziękuję marek2907,
myślę, że założę o ile nie spieniężę tego mondeo

Dzięki

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”