hałasująca skrzynia...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
hałasująca skrzynia...
Zauważyłem, że nierozłączona skrzynia biegów na postoju dziwnie hałasuje...po wysprzęgleniu dziwne dźwięki ustają dlatego twierdze,że to skrzynia...olej wymieniałem jakieś 30 tys km temu półsyntetyk GL-5 75W/90. Aktualnie jest go dosyć, bo ostatnio sprawdzałem. Czy to początek końca skrzyni? czy po prostu ten typ tak ma...aktualny przebieg wg licznika 408 tyś...
Powiem tak. Chyba mamy te same objawy. Mam Golfa 1,6 TD z 5-cio biegową skrzynią. Mnie też skrzynia hałasuje na luzie ale i nie tylko na czwartym biegu niemiłosiernie wyje od jakiegoś tam czasu. Wymieniłem olej w między czasie uszczelniacz lewej półosi a dzisiaj zauważyłem, że mam plamę oleju pod samochodem. Pojechałem do mechanika i się okazało, że teraz poszedł uszczelniacz z drugiej strony ALE. Przez przypadek poruszył półosią. Jest STRASZNY LUZ. U mnie skrzynie zalicza się do wymiany. Sprawdź u siebie czy masz luz. A co wy o tym sądzicie??
witam i pomocy bo nie wiem co:(
Witam
Jak jade od 70km/h do 100 albo i wiecej to slysze wycie. Wymienilem juz 3 lozyska dwa w tyle i jedno z przodu prawe bo wylo jeszcze bardziej.
ale to jest coś w skrzyni bo jak jadę i wcisne sprzeglo to wycie zmniejsza sie o wiele... a jak by to bylo lozysko w kole to chyba by wylo niezaleznie czy trzymam czy nie trzymam sprzeglo
Jeśli chodzi o stuki na postoju na niskich obrotach to tez czasem występują, ale nei zawsze.
Czasem wcisnę i puszcze pedał sprzęgła i ucichnie. Wyje najbardziej jak jade z góry z 80-100km/h (szybciej raczej nie jezdze i tak) i nie wciskam gazu, czyli jadę na biegu nie wciskajac gazu na 4 i na 5 slychac najbardziej bo w sumie na 1 2 czy 3 nie slychac tak moze bo slychac silnik raczej... prosze o rade co to moze byc bo juz trace cierpliwosc i sluch:/
pozdrawiam
Jak jade od 70km/h do 100 albo i wiecej to slysze wycie. Wymienilem juz 3 lozyska dwa w tyle i jedno z przodu prawe bo wylo jeszcze bardziej.
ale to jest coś w skrzyni bo jak jadę i wcisne sprzeglo to wycie zmniejsza sie o wiele... a jak by to bylo lozysko w kole to chyba by wylo niezaleznie czy trzymam czy nie trzymam sprzeglo
Jeśli chodzi o stuki na postoju na niskich obrotach to tez czasem występują, ale nei zawsze.
Czasem wcisnę i puszcze pedał sprzęgła i ucichnie. Wyje najbardziej jak jade z góry z 80-100km/h (szybciej raczej nie jezdze i tak) i nie wciskam gazu, czyli jadę na biegu nie wciskajac gazu na 4 i na 5 slychac najbardziej bo w sumie na 1 2 czy 3 nie slychac tak moze bo slychac silnik raczej... prosze o rade co to moze byc bo juz trace cierpliwosc i sluch:/
pozdrawiam
hej
Ale miales moze takie obiawy?? i czy to jest naprawialne? czy cala skrzynie trzeba wymieni?
mam zamiar sam sobie skrzynie wymienic ale musze wiedziec ze to napewno skrzynia a nie sprzegło czy cos.... bo jak kupie skrzynie to nie chce zeby sie okazało ze to nie to :/ albo ze mozna bylo wymienic glupie łozysko za kilkadziesiat zl. Prosze o rade jesli ktoś mial podobne problemy jak wyzej opisane
pozdrawiam
Ale miales moze takie obiawy?? i czy to jest naprawialne? czy cala skrzynie trzeba wymieni?
mam zamiar sam sobie skrzynie wymienic ale musze wiedziec ze to napewno skrzynia a nie sprzegło czy cos.... bo jak kupie skrzynie to nie chce zeby sie okazało ze to nie to :/ albo ze mozna bylo wymienic glupie łozysko za kilkadziesiat zl. Prosze o rade jesli ktoś mial podobne problemy jak wyzej opisane
pozdrawiam
hmmm a moze masz jakis schemat tego łozyska gdzie ono sie znajduje?? i czy to jest twoim zdaniem raczej napewno to lozysko?? biegi wchodza bardzo dobrze nic sie nie zacina i olej tez jest. tylko wyje:/ miales taki przypadek ?? bo w skrzyni jest chyba z 12 lozysk wszystkich... nie chcial bym wyciagnac skrzyni i zeby bylo cos nieopłacalnego do wymiany.. bo wtedy bym musial szukac calej skrzyni i nie mial bym auta....
a da sie to sprawdzic jakos bez rozbierania skrzyni bo wyciagnac to wiem ze napewno trzeba pewnie ale czy to trudne jest do wymiany?? jak mozesz to prosze napisz cos wiecej a nie jedno zdanko
pozdrawiam
a da sie to sprawdzic jakos bez rozbierania skrzyni bo wyciagnac to wiem ze napewno trzeba pewnie ale czy to trudne jest do wymiany?? jak mozesz to prosze napisz cos wiecej a nie jedno zdanko
pozdrawiam
wymiana jest banalna i zrobi ci to kazdy jeden normalny mechanior a te objawy które opisujesz wskazują tylko i wyłącznie na łożysko igiełkowe bo jakby skrzynia hałasowała po wcisnieciu sprzegła to byłyby objawy łożyska oporowego a miałem juz taki przypadek u kumpla i moj dobry mechanior odrazu stwierdził ze to jest własnie to łożysko jak skrzynia hałasuje po puszczeniu sprzegła wiec to jest na 90% ten objaw
u mnie brzęczało jak pękła jedna sprężyna w tarczy. potem ją zmieliło i przestało brzęczeć
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...