[mk3]kolor sprezyn
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
[mk3]kolor sprezyn
nie znalazlem dokladnej odp w sieci, wiec spytam tutaj.
czy to prawda ze kolory farby na sprezynach oznacza ich twardosc? mam czarne sprezyny(nie wiem jakiej firmy, nie ma zadnych oznaczen) z 2 zoltymi plamami na dolnych zwojach/z przodu mam tez czarne sprezyny z 1 plama taki pastelowy kolor i 1 zielona. auto nei jest obniazane, tyl jest strasznie twardy, jak dociskam go do gleby to ugina sie najwyzej pare cm i to z wielkim trudem.
czy te 2 zolte plamy na springach oznacaja ze sa jakis twardsze?
czy to prawda ze kolory farby na sprezynach oznacza ich twardosc? mam czarne sprezyny(nie wiem jakiej firmy, nie ma zadnych oznaczen) z 2 zoltymi plamami na dolnych zwojach/z przodu mam tez czarne sprezyny z 1 plama taki pastelowy kolor i 1 zielona. auto nei jest obniazane, tyl jest strasznie twardy, jak dociskam go do gleby to ugina sie najwyzej pare cm i to z wielkim trudem.
czy te 2 zolte plamy na springach oznacaja ze sa jakis twardsze?
Kolory sprezyn nic do twardosci nie mają. Ogolnie sprezyny nie mają miary twardosci. Jedyne co to podane sa miary obnizeń.
Moze sie jednak zdarzyć , ze jakas firma wypusci serie pod konkretną nazwą np. Super Performance bla bla i w opise bedzie ze dana seria jest twardsza .
A wiec kolor nic do tego nie ma. Np H&R'a sprezyny mozna spotkac w kolorze czerwonym,niebieskim i grafitowym. Bodajze aktualny asortyment HR jest grafitowy.
Ogolne info od uzytkownikow moze ci pomoc w doborze twardosci, co kto mial i co wie. Ja ci powiem ze Weiteca springi naleza do twardych.
A co do plamek kolorowych na fabrycznych springach VW to charakteryzuje czy dana sprezyna jest do GT czy VR6, taka niefachowa miara twardosci. W etce przy sprezynach sa podane te kolorowe plamki ale nic nie mozna z tego wywnioskowac.
Moze sie jednak zdarzyć , ze jakas firma wypusci serie pod konkretną nazwą np. Super Performance bla bla i w opise bedzie ze dana seria jest twardsza .
A wiec kolor nic do tego nie ma. Np H&R'a sprezyny mozna spotkac w kolorze czerwonym,niebieskim i grafitowym. Bodajze aktualny asortyment HR jest grafitowy.
Ogolne info od uzytkownikow moze ci pomoc w doborze twardosci, co kto mial i co wie. Ja ci powiem ze Weiteca springi naleza do twardych.
A co do plamek kolorowych na fabrycznych springach VW to charakteryzuje czy dana sprezyna jest do GT czy VR6, taka niefachowa miara twardosci. W etce przy sprezynach sa podane te kolorowe plamki ale nic nie mozna z tego wywnioskowac.
Ostatnio zmieniony wt maja 06, 2008 10:50 przez MarcoVW, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam seryjne, ale ja na te plamki nie patrze. Ktos mowi ze mk3 GT jest -10mm nizsze od CL/GL ja temu nie wierze.
Przewertowalem specyfikacje rozne techniczne i jedynie co znalazlem to to,ze GTi 20jahre w benz czy dieslu jest -20mm.
A seryjne GTi 8V lub 16V jest cholernie wysokie. Jedyne co to fabryczne amorki maja gruby tlok (ktory daje lepszy nacisk na olej) i dzieku temu sa twardsze.
Przewertowalem specyfikacje rozne techniczne i jedynie co znalazlem to to,ze GTi 20jahre w benz czy dieslu jest -20mm.
A seryjne GTi 8V lub 16V jest cholernie wysokie. Jedyne co to fabryczne amorki maja gruby tlok (ktory daje lepszy nacisk na olej) i dzieku temu sa twardsze.
MarcoVW, kolego to poczytaj forum i poczytaj broszury o mk3..
GT jest obnizony o 10 albo 15 mm a GTI wlasnie chyba o 20mm.. maja inne amorki od serii oraz oczywiscie sprezyny!!
A te kolorki na sprezynach to wlasnie identyfikacja sprezyn do danego modelu mk3+jaki silnik, wiec one oznaczaja twardosc, jesli nie wierzysz to poszukaj na forum..
funkcja SZUKAJ nie boli to raz, a 2 ze ja juz 4 komplety mialem i wiem, ze rozne wersje mialy rozne kropki itd...
GT jest obnizony o 10 albo 15 mm a GTI wlasnie chyba o 20mm.. maja inne amorki od serii oraz oczywiscie sprezyny!!
A te kolorki na sprezynach to wlasnie identyfikacja sprezyn do danego modelu mk3+jaki silnik, wiec one oznaczaja twardosc, jesli nie wierzysz to poszukaj na forum..
funkcja SZUKAJ nie boli to raz, a 2 ze ja juz 4 komplety mialem i wiem, ze rozne wersje mialy rozne kropki itd...
to może napisz tutaj co oznaczają jakie kolory bo ja sporo tematów już przeglądałem i jakoś nic konkretnego nie mogę znaleźć. będę wdziecznybamber pisze:MarcoVW, kolego to poczytaj forum i poczytaj broszury o mk3..
właśnie przeczytałem w instrukcji do mk3 "Sprężyny tylnego zawieszenia, są oznaczone barwnym znakiem kolory żółtego. Należy stosować wyłącznie tak oznaczone sprężyny".
w necie znalazlem coś takiego http://forum.omegaklub.eu/viewtopic.php?t=926 wiec jednak kolor plam na sprężynach oznacza twardość sprężyny. niestety nic do vw nie mogę znaleźć :/
w necie znalazlem coś takiego http://forum.omegaklub.eu/viewtopic.php?t=926 wiec jednak kolor plam na sprężynach oznacza twardość sprężyny. niestety nic do vw nie mogę znaleźć :/
Ostatnio zmieniony wt maja 06, 2008 22:52 przez pekin, łącznie zmieniany 1 raz.
- harrygo1
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Pobierz z netu etkę lub etosa to zobaczysz jak wiele jest wariantów oznaczeń sprężyn do mk3.właśnie przeczytałem w instrukcji do mk3 "Sprężyny tylnego zawieszenia, są oznaczone barwnym znakiem kolory żółtego. Należy stosować wyłącznie tak oznaczone sprężyny".
www.vagcat.com
fabrycznych sprężyn było mnóstwo (zależnie od silnika/kilmy/automatu/HD/sports-gear) i różniły się właśnie kolorkami plamek - na fabrycznej oryginalnej sprężynie powinno też być nabity znaczek VAG i jakieś numerki gdzieś na początku/końcu spreżyny
zdarza sie ze niektóre zamienniki są też znaczone kolorkami ale wtedy wyjasnienia tych kolorkow nalezy szukac u producenta sprezyn ...
fabrycznych sprężyn było mnóstwo (zależnie od silnika/kilmy/automatu/HD/sports-gear) i różniły się właśnie kolorkami plamek - na fabrycznej oryginalnej sprężynie powinno też być nabity znaczek VAG i jakieś numerki gdzieś na początku/końcu spreżyny
zdarza sie ze niektóre zamienniki są też znaczone kolorkami ale wtedy wyjasnienia tych kolorkow nalezy szukac u producenta sprezyn ...
TDPower
no dobra. tylko ze ja nie widzę żadnego znaczka ani kodu, tylko 2 żółte plamki na dolnych zwojach. auto sprowadziłem w styczniu z Niemiec wiec w sumie możliwe, ze sa to oryginalne tylko dziwi mnie ze nie ma żadnych innych oznaczeń.ppoll27 pisze:www.vagcat.com
czy możliwe jest ze na normalnych sprężynach(przy pustym samochodzie i tylko kole zapasowym w bagażniku) tył był twardszy niż gwint? porównywałem próbując bujać samochodem moim i gti z gwintem. to mój się ciężej zginał i mniej. przód natomiast zgina się normalnie przy niewielkim wysiłku juz go buja.
Ostatnio zmieniony śr maja 07, 2008 16:57 przez pekin, łącznie zmieniany 2 razy.
z sprężyn VAG kolorami pasuje ta:
(1) 1H6511115J
coil spring / 2 paint marks
2 doors yellow 2+4 door / AAM,1Y,AAZ, 1Z,ADZ,AEY, AEE,AEX,AHU, ALE,APQ; AFN,AFT,AKS; "J..":ADY
czyli zwykła sprężyna do tego modelu
możesz sprawdzic czy nikt jej przypadkiem nie "ulepszał" wymiary:
Thickness [mm]:10,25 Outer Diameter [mm]:110 Height [mm]:342
jest jeszcze kwestia jej zużycia ... po X latach z obciążeniem mogła się uklepać - wtedy nie trzyma wysokości tyłu, jak jest z tym u ciebie ?
inna sprawa która rzutuje na twardość to odbijaki - są dwa rodzaje - gumowe i piankowe
gumowe - są właśnie twarde i się szybko kruszą, piankowe są miększe
odbijaki muszą być też właściwie założone bo inaczej ...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=167128
no i kolejna sprawa - amorki - jak koleś ma w tym gwincie jakieś wyświechtane amorki albo słabe olejówki to będzie się łatwo bujać, natomiast dobry sprawny olejowo-gazowy jest bardo sztywny na takie wciskanie ręką ...
(1) 1H6511115J
coil spring / 2 paint marks
2 doors yellow 2+4 door / AAM,1Y,AAZ, 1Z,ADZ,AEY, AEE,AEX,AHU, ALE,APQ; AFN,AFT,AKS; "J..":ADY
czyli zwykła sprężyna do tego modelu
możesz sprawdzic czy nikt jej przypadkiem nie "ulepszał" wymiary:
Thickness [mm]:10,25 Outer Diameter [mm]:110 Height [mm]:342
jest jeszcze kwestia jej zużycia ... po X latach z obciążeniem mogła się uklepać - wtedy nie trzyma wysokości tyłu, jak jest z tym u ciebie ?
inna sprawa która rzutuje na twardość to odbijaki - są dwa rodzaje - gumowe i piankowe
gumowe - są właśnie twarde i się szybko kruszą, piankowe są miększe
odbijaki muszą być też właściwie założone bo inaczej ...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=167128
no i kolejna sprawa - amorki - jak koleś ma w tym gwincie jakieś wyświechtane amorki albo słabe olejówki to będzie się łatwo bujać, natomiast dobry sprawny olejowo-gazowy jest bardo sztywny na takie wciskanie ręką ...
TDPower