Za wysokie obroty

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

klecha0
Nowicjusz
Nowicjusz

Za wysokie obroty

Post autor: klecha0 » pn maja 12, 2008 23:28

Witam od jakiegos czasu meczy mnie taki oto problem: Mam golfa mk2 1.8 RP na jednopunktowym wtrysku bosh , na zimnym silniku obroty sa ok ale jak sie nagrzeje to sa bardzo wysokie nie wiem dokladnie bo nie mam obrotomierza ale mysle ze powyzej 2000. Dzieje sie tak samo na benzynie i na gazie i te obroty sa stale znaczy ze nie skacza.Pozatym autko jest ok,w ksiazce serwisowej wyczytalem ze na tym silniku nie ma mozliwosci regulacji obrotow , a jezeli sa problemy to oznacza to nieszczelnosc w ukladzie dolotowym lub wydechowym. Sprawdzalem wszystkie mozliwe przewody i wydaja sie ok gorzej z wydechem bo tam napewno gdzies dmucha,zreszta wczesniej tez mialem nieszczelny wydech i obroty byly ok.Dodam jeszcze ze mam zamontowana strumienice. i nie ma w silniku silniczka krokowego Jezeli ktos ma jakis pomysl co to moze byc to bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt maja 13, 2008 20:41 przez klecha0, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Hans-Hans
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Hans-Hans » wt maja 13, 2008 00:05

Witam odpal motor i jak sie nagżeje to popukaj w silniczek krokowy albo porub znaki i go wyjmj i wyczysc . sprawdz sobie podstawe pod mono wtryskiem czy jest nie oberwana . monowtrysk sie wtedy rusza dosc mocno lata . Apodcisniena są oki pamientaj że za mono wtryskiem na plastikowej obudowie też masz podcisnienie i w filtsze powietsza . a zapłon oki pszestaw troszke na prube i go pszegon.

gailbraith

Post autor: gailbraith » wt maja 13, 2008 00:18

Identyczne objawy miałem sam niedawno i był to silnik krokowy. Po nagrzaniu silnika stałe obroty na jałowym 2000. Wymieniony silnik krokowy i jak ręką odjął.

Awatar użytkownika
Hans-Hans
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Hans-Hans » wt maja 13, 2008 17:57

metoda na sprawdzenie silniczka krokowego jest taka wyjmj sobie wtyczke na zimnym silniku jak ma te dobre wolne obroty . jesli silnik nie zareaguje wogule na wyjęcie wtyczki to jusz będzesz wiedzał że to silniczek krokowy . Obroty pszy dobrym silniczku mają wzrosąc np 2000 i je czymac cały czas . Ale zrób też tak na gorącym silniku jak ma te wysze obroty i napisz co sie dzieje.

klecha0
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: klecha0 » wt maja 13, 2008 20:19

Dzieki Panowie za rady ale problem w tym ze w moim silniku nie mam silniczka krokowego :)

Awatar użytkownika
bombel-g2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bombel-g2 » wt maja 13, 2008 20:23

jak to nie masz silniczka krokowego-musisz miec zaraz znajde foto

[ Dodano: 13 Maj 2008 20:28 ]
Obrazek

[ Dodano: 13 Maj 2008 20:29 ]
to cos pod brązową wtyczką

[ Dodano: 13 Maj 2008 20:35 ]
tak wogóle to rozebrałem swoj silniczek krokowy i kierując sie rozumowaniem po 2 piwach naprawiłem silniczek krokowy -wczesniej nie mogłem go zciągnąc z obrotów 1800 obr- teraz jest na benie i na gazie prawie 1 tys-czyli idealnbie-narazie przejechałem 300 km i jest ok . pozdro

Kamil
tel.792310032 kupię katalizatory wszystkie
Monowtrysk w PN-nce już śmiga... aż miło

gailbraith

Post autor: gailbraith » wt maja 13, 2008 20:40

klecha0, jak masz silnik 1.8 mono wtrysk, z oznaczeniem silnika RP to masz silnik krokowy.

klecha0
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: klecha0 » wt maja 13, 2008 20:53

bombel-g2 -faktycznie mam takie cus jak na fotce ale w zyciu bym nie wpadł na to ze to moze byc silniczek krokowy:) Jakies wskazowki co do wymontowania i czyszczenia tego ustrojstwa??
Dzieki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
bombel-g2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bombel-g2 » wt maja 13, 2008 22:23

jak ja swoj rozebrałem to był czysciutki w srodku na tych zebatkach-przedewszyskim potrzebujesz miec klucze gwiazdkowe do odkrecenia tego-niektórzy na zapalonym silniku pukają w niego delikatnie -nie probowałem co to daje bo go wyciągnąłem.

Kamil
tel.792310032 kupię katalizatory wszystkie
Monowtrysk w PN-nce już śmiga... aż miło

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”