ABS nie działa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Marcin SoYa

ABS nie działa

Post autor: Marcin SoYa » sob maja 17, 2008 13:06

Witam, mam niewielki problem z CORRADO,
otóż od czasu do czasu na kilka odpaleń zapalała się kontrolka od ABSu, ale wystarczyło odpalić motor od nowa i było ok, z czasem co raz częściej się zapalało, aż teraz w ogóle nie gaśnie... nie wiem czemu?

Przeczyściłem czujniki, tarczki od ABSu, przeczyściłem wtyczki, wydaje mi się że problem tkwi w elektryce :/

greg

Post autor: greg » sob maja 17, 2008 13:19

uwalony pewnie ktoyś z czujników przy kole lub też zaśniedziałe styki na wtyczkach

Awatar użytkownika
szopek87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szopek87 » sob maja 17, 2008 13:22

a jak stan klockow ????

nigdy nie jest tak nisko by nie mogło być niżej
7 cali czystej stali a wahacz o asfalt wali :)

Marcin SoYa

Post autor: Marcin SoYa » sob maja 17, 2008 15:21

a jak stan klockow ????
Przedwczoraj założyłem nowe tarcze i klocki :)
greg pisze:zaśniedziałe styki na wtyczkach
z przodu na 100% nie, z tyłu wyczyściłem nie zdejmując wtyczek, ale coś mi się nie wydaje żeby tam było, ale zajrzę jeszcze.

MaciejW
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MaciejW » sob maja 17, 2008 17:58

stawiam na którys czujnik w kole mialem to samo kiedyś..wystarczy zmierzyc opor na nich jak jest maly lub wogule znaczy ze uwalony

_clippo_
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: _clippo_ » sob maja 17, 2008 18:30

Jak masz mozliwosc to podlacz pod komputer i pokaze Tobie z ktorym czujnikiem masz problem.

Marcin SoYa

Post autor: Marcin SoYa » sob maja 17, 2008 19:50

MaciejW pisze:stawiam na którys czujnik w kole mialem to samo kiedyś..wystarczy zmierzyc opor na nich jak jest maly lub wogule znaczy ze uwalony
no słyszałem że czujnik powinien mieć od 1 do 1,3 Kohma - zmierzę niebawem wszystkie.

_clippo_, niestety nie mam kompa :( ale słyszałem o triku z diodą - pakuje się je w gniazdo diagnostyczne i liczy mignięcia - ale nie znam konkretów - ktoś tak robił ??

greg

Post autor: greg » sob maja 17, 2008 20:00

Marcin SoYa pisze:le słyszałem o triku z diodą - pakuje się je w gniazdo diagnostyczne i liczy mignięcia - ale nie znam konkretów
no mam opis takiej diagnostyki ale... nie dotyczy ona ABS

Marcin SoYa

Post autor: Marcin SoYa » ndz maja 18, 2008 01:23

greg pisze:no mam opis takiej diagnostyki ale... nie dotyczy ona ABS
w Corrado są 2 gniazda- z tego co się orientuje, jedno typowo do diagnostyki ogólnej, drugie do ABSu

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz maja 18, 2008 21:09

Marcin SoYa pisze:clippo_, niestety nie mam kompa ale słyszałem o triku z diodą - pakuje się je w gniazdo diagnostyczne i liczy mignięcia - ale nie znam konkretów - ktoś tak robił ??
- można odczytać kodami błyskowymi, ale pod warunkiem, że masz pompę ABS TEVES Mk II (bez TCS - cokolwiek to znaczy).
Wtedy kody błyskowe odczytujesz tak, jak w golfie mkII - jakiś czas temu umieściłem na forum zrzuty z programu AUTODATA, jak to zrobić.
Jeżeli masz nowszy agregat ABS, to tylko kompem.
Zobacz, czy masz taki sam agregat ABS jaki jest w golfach mkII wtedy możesz odczytać kodami. Albo zobacz czy w ECU sterującym ABS masz dwa rzędy pinów (starszy), albo 3 (nowszy).

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”