Dziwne odgłosy z paska napędzającego alt oraz klimatyzację

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Holizw
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Dziwne odgłosy z paska napędzającego alt oraz klimatyzację

Post autor: Holizw » czw maja 22, 2008 10:35

Witam,
Dawno mnie tutaj nie było... heh
Ale do tematu, mam problem od jakiegoś czasu piszczał (na wolnych obrotach) mi pasek napędzający alternator oraz kompresor klimatyzacji (silnik AFN) do tego przed wczoraj doszły dziwne odgłosy z rejonu pracy tegoż paska - coś w stylu trzeszczącego paska i jeszcze jakiś stuk którego nie mogę zdefiniować...Wczoraj wymieniłem rolkę napinającą (nie była wybita ale nie pracowała zbyt płynnie) oraz pasek, przy okazji znalazłem luz na łożyskach alternatora - i mam pytanie lepiej je wymienić bo mogły to być one, a nowy pasek jeszcze nie dopracował się z kołem pasowym alternatora i te dziwne odgłosy i tak się pojawią po jakimś czasie. Przy okazji znalazłem że pompa cieczy chłodzącej ma wybite łożyska (wymieniana jakieś 1,5 roku temu) - nic tylko kupić nową

Pozdrawiam Holizw
Ostatnio zmieniony czw maja 22, 2008 11:33 przez Holizw, łącznie zmieniany 2 razy.

Gitner
VW Baron
VW Baron
Auto: Szukam... i NC700X

Post autor: Gitner » czw maja 22, 2008 10:41

Moga to byc lozyska.. zapytaj sie Jaszczura, on mial podobny problem, ale nie wiem czy juz go rozwiazal.

2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » czw maja 22, 2008 11:29

Holizw, po 1 czy na peno zdiagnozowałeś,ze to pasek(aby sie upewnić polej go wodą jak przestanie to na 100% on),powiem ci ,kup koło pasowe tez do altka(ok 50 zł),wymień łozyska na nim, co do pompy to jesli ma luz tez bym ja wymienił proponuję ci hepu bardzo dobra firma(robi tylko pomy cieczy do aut)jej oznaczenie P512 (ok 70 zł)po tej robocie jesli bedzię dalej piszczało,niestety trzeba by było wymienić napinacz koszt ok 180 zł,polecam rouvilla dlaczego w takiej kolejności ci napisałem ano dl;atego aby iść po najmniejszyk kosztach,podejrzewam,ze jak to powymieniasz to wsio bedzie oki,tam innej mozliwości raczej niema chodzi mi o przyczyny

Awatar użytkownika
Holizw
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Holizw » pt maja 23, 2008 20:36

Wymieniłem: rolkę oraz pasek - koszt 62 zł.
Wymieniłem również łożyska w alternatorze - podczas demontażu się rozsypały. A sam demontaż alternatora to już w ogóle masakra, śruby zapieczone, zrywały się tyle dobrze, że podczas dekompaktowania się nie uszkodziły obudowy. Wymieniłem również szczotki w regulatorze - jeszcze jakieś parę tyś. km i by się skończyły.. ;), chciałem również wymienić koło pasowe ale nie mogłem takiego dorwać - koło pasowe poliklinowe ze sprzęgłem - alternator BOSCH VI 120 [A].
Teraz silniczek fajnie mruczy, ale jak ucichło w rejonie napędu alternatora tak odezwała się bomba - (cyka) jakby zegarek ale szybciej, na obr biegu jałowego,a jak dodam gazu to cykanie przyśpiesza, potem chyba silnik zagłusza ten dźwięk, podczas jazdy nie słyszę by cykało - może zbyt cicho cyka ... Nie wiem co to jest czy olać sprawę czy drążyć temat
PS. Na wymianę pompy cieczy chłodzącej jestem umówiony na za dwa tygodnie. ;)

Pozdr. Holizw

[ Dodano: 09 Cze 2008 18:41 ]
Witam,
Suma kosztów:
Wymiana pompy cieczy chłodzącej 220 zł (pompa oraz robocizna)
Rolka i pasek - koszt 62 zł
i silniczek cichutko mruczy
pozdrawiam Holizw
Ostatnio zmieniony pt maja 23, 2008 20:38 przez Holizw, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”