Rozłożyłem na części swój gaźnik, teraz próbuję go złożyć, niestety mam problemy z "rurkami". próbowałem to złożyć zgodnie ze schematami z ETKI i nie wiem czy dobrze to zrobiłem.
proszę o sprawdzenie i ewentualne sugestie.
załączam zdjęcia.
![Obrazek](http://images31.fotosik.pl/262/b0ffa50976663ea6.jpg)
![Obrazek](http://images33.fotosik.pl/263/1668a13c701fbf6d.jpg)
![Obrazek](http://images33.fotosik.pl/263/4fd0ecec23ce35fb.jpg)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
a tak tak, Maćkooo wyjaśnił.el_tjutior pisze:A czemu ten wolny przyłącz muszę zaślepić
Nie przejmuj się to zawór jednokierunkowy. On wiele nie daje.el_tjutior pisze:Niestety nie wiem jak sprawdzić zawór na urządzeniu rozruchowym.
To czujnik temperaturowy. Z tego co wiem to włącza chłodnicę ale nie jestem pewien , gdyż generalnie go nie sprawdzalem. Kupiłem tylko nowy i wiem że włącza cos przy wyższej temperaturze. On tez raczej nie wpływa na prace gaznika.el_tjutior pisze:Jest ponad Wax Elementem po lewej na moim zdj. ( lekko zasłonięty przez rurkę ) , kolor prawie czerwony, dochodzi do niego złącze na jeden styk.
To spirala grzejna , bardzo często ulega przepaleniu. Sprawia tyle ze ssanie górne działa o wiele krócej. Można bez niej spokojnie jezdzic ale wzrosnie nieco spalnie.el_tjutior pisze:jak zdjąłem pokrywę urządzenia rozruchowego wypadła spiralka ( taka jak od suszarki ).
Zakupienie takiej sprezynki całej to nie gwarant sukcesu. Jeszcze tego nie sprawdziłem ale ona wydaje sie ze ulega przepaleniu w srodku. Mam taka w całości (tutaj podziekowania dla Pawła MArka) i jestem na etapie oceny co sie z nia dzieje. W kazdym razie jesli jest cała to nie musi oznaczac ze jest sprawna. A do rozruchu to ona nie ma nic do gadania. Za to odpowiada pull down. No chyab ze zbyt szybko otwiera przepustnice ale to sie dzieje zazwyczaj po ok. 1 minucie. Jesli zaraz po rozruchu to pull down musisz sprawdzic.el_tjutior pisze:Zakupiłem na szrocie dobre i złożyłem z 2 jeden bo w tym ze szrotu nie było miejsca na ten zawór , o którym wyżej piszę. Czy to mogło być przyczyną trudnego rozruchu zimnego silnika. Jutro zamontuje gaźnik i chwila prawdy.
na pewno nie, ale generalnie nie przejmuj sie tym całym ustrojstwem przy pokrywie. ma tylko trochę opóźnić otwieranie drugiego przelotu na zimnym silniku. Nie zauważysz nawet braku działania możesz to spokojnie olać. Przypuszczam że ten dławik to tylko odpowiednio skalibrowana dziurka, ale nie wiem na pewno, nie widziałem tego w żadnym gaźniku bo miałem tylko 1,8 a tam tego raczej nie wkładaliel_tjutior pisze:uznałem że ETKA jest bardziej kompetentna.
uzupełnij, bo rozrusznik nie napełni Ci tej komory. Zresztą, szkoda piłować silnik.el_tjutior pisze:) nie mam nic w komorze pływakowej
nie szkodzi. To się uzupełni samo. Spradź, czy nie ubyło Ci za dużo płynu w zbiorniczku wyrównawczym, ale tym, że WAX i Bimetal nie maja płynu się nie przejmuj. Zalej za to benzyny do komory pływakowej.el_tjutior pisze:2) nie mam cieczy w obwodzie z waxelementem i pokrywą urządzenia rozruchowego
Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 96 gości