Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
MFA przeklamuje jak nastawnik jest ustawiony na wartosci inne niz fabryczne.
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Sorki mój błąd i tu przepraszam Strabka nie zauważyłem że on pisze o lupo , być może zmęczenie, jeżeli tak to spalanie na pewno mniejsze ale w te 2.8 i tak nie uwierzę w praktyce, być może teoretycznie do tylu zeszli, ale osiąganie takiego wyniku w życiu codziennym jest niemożliwe na pewno. kiedy 2 znajomych mechaników zapytałem o takie spalanie to śmiali się najpierw cicho potem już na głos to wszystko jest możliwe w laboratoryjnych warunkach, gdzie nie ma wiatru, kółka ładnie i równo napompowane, odpowiednie opony, równa droga, brak obciążenia, brak kierowców którzy tamują ruch, brak miasta itp. itp., w praktyce to oczywiście nie możliwe.
Do maroTDI, nie wiem czy chciało ci się płakać czy śmiać jak kupiłem samochód, ale być może byłem trochę przewrażliwiony i nie miałem pojęcia o TDI kach bo to był 1, samochodzik dzisiaj chodzi jak zegarek, od kupienia zrobiłem już 8 tysięcy, była tylko wymiana łożyska w kole, rozrząd, i czyszczenie kierowniczek TURBO bo się stawiało, potem źle mi ustawili gruchę ale to wyregulowałem już sobie sam z komputerem.
dzisiaj wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku i pewnie prędko się wozu nie pozbędę.
poza tym kupowałem od handlarza a nie od użytkownika prywatnego, a wiadomo że w wozie od handlarza prędzej można znaleźć coś do poprawy…
Do maroTDI, nie wiem czy chciało ci się płakać czy śmiać jak kupiłem samochód, ale być może byłem trochę przewrażliwiony i nie miałem pojęcia o TDI kach bo to był 1, samochodzik dzisiaj chodzi jak zegarek, od kupienia zrobiłem już 8 tysięcy, była tylko wymiana łożyska w kole, rozrząd, i czyszczenie kierowniczek TURBO bo się stawiało, potem źle mi ustawili gruchę ale to wyregulowałem już sobie sam z komputerem.
dzisiaj wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku i pewnie prędko się wozu nie pozbędę.
poza tym kupowałem od handlarza a nie od użytkownika prywatnego, a wiadomo że w wozie od handlarza prędzej można znaleźć coś do poprawy…
- Marioprestiz
- Mały gagatek
czytasz ze zrozumieniem?strabek pisze:haha udalo sie !
wyzerowanie licznika (poprzez sciagniecie klemy z akumulatora - podlaczalem wzmacniacz do car audio) i zaraz tego samego dnia wyjazd do Szamotul i z powrotem - bo ja wiem z 50 km zrobilem. Licznik spalania pokazal 2.8l /100
Ale jazda byla straaaaaszna, zadnego wyprzedzania, nie wiecej jak 100 km/h hamowania silnikiem, zeby nie cisnac hamulca. Ale dalo rade !!
pozdrawiam
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
wcześniej jeździłem 2 lata VW POLO 1.0 benzyna, palił:
miato bardzo krótkie trasy do 3km, ledwie osiągał temp. i gaszenie, po robocie to samo, jazda normalna ani na siłe powoli, ani nie butowane, sprawdzane 3 razy - 7.4l/100km
na trasie różnie, raz udało się zejść do 5.5l ale normalnie brał ponad 6l na trasie. jeżdżony szybko jak na tą pojemność średnio 120 do 140km/h
wyniki podobne do 2x mocniejszego i większego silnika TDI który mam więc jestem zadowolony
dodam jeszcze do wcześniejszych wypowiedzi że dane o spalaniu z mojego TDI to dane komputera pokładowego, prawdziwego testu jeszcze nie robiłem ! do tego kiedy pisałem trasa to miałem na myśli około 40 do 60 km, bo widzę że niektórzy robią trasy po 1000km a to trochę zmienia sprawe
miato bardzo krótkie trasy do 3km, ledwie osiągał temp. i gaszenie, po robocie to samo, jazda normalna ani na siłe powoli, ani nie butowane, sprawdzane 3 razy - 7.4l/100km
na trasie różnie, raz udało się zejść do 5.5l ale normalnie brał ponad 6l na trasie. jeżdżony szybko jak na tą pojemność średnio 120 do 140km/h
wyniki podobne do 2x mocniejszego i większego silnika TDI który mam więc jestem zadowolony
dodam jeszcze do wcześniejszych wypowiedzi że dane o spalaniu z mojego TDI to dane komputera pokładowego, prawdziwego testu jeszcze nie robiłem ! do tego kiedy pisałem trasa to miałem na myśli około 40 do 60 km, bo widzę że niektórzy robią trasy po 1000km a to trochę zmienia sprawe
Ostatnio zmieniony pn maja 26, 2008 19:14 przez DonKichot, łącznie zmieniany 3 razy.
kolejny weekend i kolejna trasa Wawa-Wałbrzych-Kłodzko-Wawa
no i machnięte prawie 1000km do rezerwy , wiec trzeba zatankowac...
moja BP Ultimate juz 4,86 PLN...
czyli benzyna i diesel kosztują podobnie... Ultimate jest kilka groszy tańszy od Pb98, za to zwykły diesel jest 3 grosze droższy od Pb95...
no cóż ale spalanie 5L / 100km daje powody do zadowolenia choć trzeba powiedzieć że drodze powrotnej nie cisnąłem mocno, 120 km/h na tempomacie i jazda
no i machnięte prawie 1000km do rezerwy , wiec trzeba zatankowac...
moja BP Ultimate juz 4,86 PLN...
czyli benzyna i diesel kosztują podobnie... Ultimate jest kilka groszy tańszy od Pb98, za to zwykły diesel jest 3 grosze droższy od Pb95...
no cóż ale spalanie 5L / 100km daje powody do zadowolenia choć trzeba powiedzieć że drodze powrotnej nie cisnąłem mocno, 120 km/h na tempomacie i jazda
ja mam golfa3 sdi jechac to za bardzo czym nie ma, dlatego sie jezdzi spokojnie, dlatego spalanie po miescie miesci sie w 5,5 litrach przy wiekszych kolach, trasa to poniezej 5litrow wychodzi przy predkosciach do 120km/h, raz udalo mi sie tak pojechac ze spalil rowne 4litry na 100km ale to mialem kola oryginalne czyli 14 z oponami dedykowanymi i jechalem caly czas 80km/h sam w dodatku i nigdzie sie nie zatrzymywalem, no ale co to za jazda, do troche w sumie zaluje ze nie kupilem tdi ale az tak to nie narzekam na to sdi jak niektorzy nie ma az takiej tradegii z ta moca (jak sie samemu jedzie:))
KUKI
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Zrobiłem taki test:
Droga expresowa: Cieszyn - bielsko, jadąc od Cieszyna bo jest tendencja z górki
rozpędziłem samochód do 140km/h zresetowałem komputer ! po czym utrzymywałem prędkość 120km/h na 6 biegu, na odcinku około 15km
średnia wyszła 3.6l/100km w tym 2 razy wyprzedzałem !
oczywiście to laboratoryjne dane bo z dojazdem do domu na odcinku kolejnych 15km jadąc przez 2 x centrum i stojąc 9 razy na czerwonym średnia urosła do 5.5
Droga expresowa: Cieszyn - bielsko, jadąc od Cieszyna bo jest tendencja z górki
rozpędziłem samochód do 140km/h zresetowałem komputer ! po czym utrzymywałem prędkość 120km/h na 6 biegu, na odcinku około 15km
średnia wyszła 3.6l/100km w tym 2 razy wyprzedzałem !
oczywiście to laboratoryjne dane bo z dojazdem do domu na odcinku kolejnych 15km jadąc przez 2 x centrum i stojąc 9 razy na czerwonym średnia urosła do 5.5