Cześć Wszystkim.bojar pisze:Witam, mam mkIV, a w nim Climatronic, pisałem już na forum, co się dzieje, że klima nie działa, myślełem, że trzeba ją napełnić. Byłem w serwisie klimy i powiedzieli, że w układzie jest gaz i ma dobre ciśnienie, ale nie załącza się wcale sprężarka...
Wiadomo, że coś działa, bo jak się włącza klimę, to załączają się dwa wentylatory.
Nie mogli nic więcej powiedzieć, bo trzebaby wjechać na kanał, a akurat mieli zajęty, ale powiedzieli, że to najprawdopodobniej jakaś cewka od sprężarki, a koszt naprawy to 700-800 zł. !!!To bardzo dużo jak dla mnie.
Może ktoś może mi pomóc?
Może to tylko wypięła się jakaś złączka- gdzie jej szukać, jak sprawdzić?
A może są jakieś bezpieczniki od sprężarki i trzeba je wymienić?
Bardzo proszę o pomoc- przydadzą mi się wszystkie Wasze wskazówki.
Pozdrawiam!
Przestaje działać klima i zaraz głupiejemy. Tymczasem często naprawa jest możliwa do wykonania w własnym zakresie, minimalnym kosztem i z pożytkiem dla nas samych. Oczywiście jeżeli mamy zbędne minimum 150 do 1500 PLN ( w warsztatach autoryzowanych nawet do 2200 PLN) to proponuję nie czytać tego postu. Oczywiście zaraz oburzą się znawcy przedmiotu i będą kwestionować to co piszę. Tak, w pewnych przypadkach nie zrobimy nic bez specjalistycznego sprzętu i narzędzi. Chodzi o napełnienie klimy, sprawdzene szczelności, odgrzybianie itp. Wtedy trzeba wydać te 100-200 PLN ( w zależności od regionu Polski) i dalej latem, z zamkniętymi szybkami stać w korkach.
Pozdrawiam.
Jestem hepi, sam naprawiłem swoją klimę (objaw taki jak w cytacie). Jeżeli dalej problem występuje pisz. Może coś zaradzimy.