[all VW] Zegary UV
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- voodoo
- Mały gagatek
- Kontakt:
Przyszła właśnie dzisiaj katoda UV
I zabrałem się za rozbieranie liczników.
Włożyłem tą katodę do liczników, w miejsce oświetlenia (u góry), "to białe" nie wywalałem (tak jak w poradzie), tylko wpasowałem katodę do tego. Załączyłem zasilanie i ku mojemu zdumieniu oryginalne cyferki świecą, słabo ale świecą , tylko ten kolor świecenia bardziej przypomina filetowy (ciemno niebieski). Za to wszystkie znaki czerwone bardzo mocno świecą na czerwono ! Oświetla mi to tylko 1/3 zegarów (pas przez środek), górna część i dolna brak świecenia. Wiem, że muszę jeszcze wyciąć kawałek plastiku, ażeby oświetlała katoda całą tarczę. Dzisiaj na tym zakonczę, jutro jak tylko znajdę trochę czasu znowu pomajstruje trochę (ciężko pogodzić dobę na pracę, żonę, córkę, swoje hobby i ... sen ).
I zabrałem się za rozbieranie liczników.
Włożyłem tą katodę do liczników, w miejsce oświetlenia (u góry), "to białe" nie wywalałem (tak jak w poradzie), tylko wpasowałem katodę do tego. Załączyłem zasilanie i ku mojemu zdumieniu oryginalne cyferki świecą, słabo ale świecą , tylko ten kolor świecenia bardziej przypomina filetowy (ciemno niebieski). Za to wszystkie znaki czerwone bardzo mocno świecą na czerwono ! Oświetla mi to tylko 1/3 zegarów (pas przez środek), górna część i dolna brak świecenia. Wiem, że muszę jeszcze wyciąć kawałek plastiku, ażeby oświetlała katoda całą tarczę. Dzisiaj na tym zakonczę, jutro jak tylko znajdę trochę czasu znowu pomajstruje trochę (ciężko pogodzić dobę na pracę, żonę, córkę, swoje hobby i ... sen ).
PozdraVWiam
.:: VooDoo ::.
Piotrek
Piotrek
voodoo: Bajera, hehe. ja jednak wole LED-y UV i na nich to zrobie
W tym tygodniu malo czasu mialem, ale w przyszlym bede chcial sie za to wziasc. Projekt zegarow juz prawie zrobilem, tylko dokladny wymiar otworu bede musial sfotografowac z linijka (nie mam skanera), zeby ladnie wyszlo
Dzis kolo mnie Rossmana otworzyli i myslalem, ze dostane tam lakier UV do paznokci, zeby spradzic czy czerwone pomalowane nim bedzie swiecilo na czerwono w UV, ale nie mieli
Zamiast plastyku moze sproboj uzyc kalki bialej... jakbys mial problem z plastikiem
A jak z jasnoscia swiecenia, jest odpowiednia
W tym tygodniu malo czasu mialem, ale w przyszlym bede chcial sie za to wziasc. Projekt zegarow juz prawie zrobilem, tylko dokladny wymiar otworu bede musial sfotografowac z linijka (nie mam skanera), zeby ladnie wyszlo
Dzis kolo mnie Rossmana otworzyli i myslalem, ze dostane tam lakier UV do paznokci, zeby spradzic czy czerwone pomalowane nim bedzie swiecilo na czerwono w UV, ale nie mieli
Zamiast plastyku moze sproboj uzyc kalki bialej... jakbys mial problem z plastikiem
A jak z jasnoscia swiecenia, jest odpowiednia
- voodoo
- Mały gagatek
- Kontakt:
dzisiaj kupiłem ten lakier UV http://allegro.pl/show_item.php?item=66106762 ale powiem wam, że efekt jest do d**y. Pomalowałem kawałek plastyku czerwonym lakierem do paznokci, a potem pokryłem go tym z aukcji allegro i jak oświetla się go UV, to świeci ale nie na czerwono, tylko jakośc zółto-zielono
Nie wiecie, gdzie mozna dostać taki lakier czerwony który naprawdę świeci w UV ?
Nie wiecie, gdzie mozna dostać taki lakier czerwony który naprawdę świeci w UV ?
PozdraVWiam
Piotrek
Piotrek
- voodoo
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ja jak narazie nie mam czasu wyskoczyć po sklepach kosmetycznych, żeby kupić lakier do paznokci czerwony reagujący na UV. Jak narazie udało mi się zaprojektować tarcze licznika prędkości. Sami oceńcie czy wam się podoba, jeśli tak, to taką zakładam do swojej golfinki
http://piotr.kubas.fm.interia.pl/licznik.jpg
Ps. projekt wyknano w Corelu, jeśli by ktoś chciał ...
http://piotr.kubas.fm.interia.pl/licznik.jpg
Ps. projekt wyknano w Corelu, jeśli by ktoś chciał ...
PozdraVWiam
Piotrek
Piotrek
- voodoo
- Mały gagatek
- Kontakt:
A oto druga część licznika: obrotomierz. Samiluknijcie i oceńcie, czy taki komplet tarcz pasuje do MK2
http://piotr.kubas.fm.interia.pl/obrotomierz.jpg
Ps. Jak myslicie czy wskaźniki paliwa i temp. wody też by należało zmienić ?
http://piotr.kubas.fm.interia.pl/obrotomierz.jpg
Ps. Jak myslicie czy wskaźniki paliwa i temp. wody też by należało zmienić ?
PozdraVWiam
Piotrek
Piotrek
Oto moje zagary oczywiscie jeszcze w fazie przebudowy i dopracowywania.
Zbliza sie zima wiec bedzie wiecej czasu zeby to dokonczyc
Zbliza sie zima wiec bedzie wiecej czasu zeby to dokonczyc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię części lub całe NSU 1000,1200,TT,TTS,Prinz
Obecnie - Golf MK2 Westmoreland, BBS RS, Airride, CarPC oraz NSU 1000C
Poprzednio - Golf MK2 GTi - Wolfsburg Edition
Podswietlenie jest na katodzie UV a wskazowki sa od MK4 natomiast tarcze sa wyskalowane do MK2 na wzor od MK4 i wydrukowane na zwyklej kartce papieru na kiepskiej laserowce
Normalnie dol tez swieci tylko bardzo slabo dlatego ze za malo jest powiekszony otwor na swiatlo ale w najblizszych dniach znow zabieram sie za te zegary trzeba wreszcie dopracowac wykonanie samych tarcz i podswietlenia.
Normalnie dol tez swieci tylko bardzo slabo dlatego ze za malo jest powiekszony otwor na swiatlo ale w najblizszych dniach znow zabieram sie za te zegary trzeba wreszcie dopracowac wykonanie samych tarcz i podswietlenia.
Kupię części lub całe NSU 1000,1200,TT,TTS,Prinz