Skrzypiące sprzęgło
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Skrzypiące sprzęgło
przy ruszaniu jak puszaczam sprzęgło mi strasznie skrzypi gdzies przy pedale, co robic może jakies WD40 pomoże
Ostatnio zmieniony pn cze 30, 2008 19:32 przez GTspecial, łącznie zmieniany 2 razy.
Moja Furka-->
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=162478
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=162478
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Witam. Czy w golfie z 97r 1,9 TDI 1Z jest sprzęgło hydrauliczne? Jeśli tak to skąd jest zasilane płynem? Ze zbiorniczka płynu hamulcowego?
Moje sprzęgło też strasznie skrzypi, ale odgłosy wydobywają się spod maski, i razem ze skrzypieniem delikatnie drga metalowy przewód/rurka która wchodzi do tego mechanizmu na skrzyni biegów z regulatorem luzu, do którego są podpięte linki od dźwigni zmiany biegów, ale skąd biegnie ta rurka to nie wiem, od jakiegoś tłoczka przy pedale sprzęgła?
Co może skrzypieć w tym mechanizmie?
Jaszcze jedno poprzedni właściciel miał niedokręcony przewód hamulcowy od abs i wyciekał płyn. Może wyciekło my tyle że zapowietrzył układ sprzęgła? i stad to skrzypienie?
Moje sprzęgło też strasznie skrzypi, ale odgłosy wydobywają się spod maski, i razem ze skrzypieniem delikatnie drga metalowy przewód/rurka która wchodzi do tego mechanizmu na skrzyni biegów z regulatorem luzu, do którego są podpięte linki od dźwigni zmiany biegów, ale skąd biegnie ta rurka to nie wiem, od jakiegoś tłoczka przy pedale sprzęgła?
Co może skrzypieć w tym mechanizmie?
Jaszcze jedno poprzedni właściciel miał niedokręcony przewód hamulcowy od abs i wyciekał płyn. Może wyciekło my tyle że zapowietrzył układ sprzęgła? i stad to skrzypienie?
Ostatnio zmieniony pn cze 30, 2008 12:21 przez Romeos, łącznie zmieniany 1 raz.
"sprzeglo hydrauliczne" pracuje na tym samym obwodzie co uklad hamulcowy... jakbys mial zapowietrzony uklad to by slabo bralo. a skrzypienie najbardziej prawdopodobne jest na osi od pedalow, chyba ze wysprzeglik mocno trze o dzwignie sprzegla, odkrec wysprezglik (dwie sruby) i zobacz w jakim stanie jest koncowka
Golf 3 1.8 syncro było
Golf 3 1,9TDI był
Volvo V50 2,0D obecnie
Golf 3 1,9TDI był
Volvo V50 2,0D obecnie
Mam to samo przy swoim TDI AHU zaczyna skrzypiec dopiero po nagrzaniu silnika i to nie zawsze, odglos skrzypienia dochodzi z miejsca gdzie wchodzi do skrzyni rurka od sprzeglaRomeos pisze:Moje sprzęgło też strasznie skrzypi, ale odgłosy wydobywają się spod maski, i razem ze skrzypieniem delikatnie drga metalowy przewód/rurka która wchodzi do tego mechanizmu na skrzyni biegów z regulatorem luzu, do którego są podpięte linki od dźwigni zmiany biegów, ale skąd biegnie ta rurka to nie wiem, od jakiegoś tłoczka przy pedale sprzęgła?
dychsm,
W ktorym mijscu on sie znajduje ??dychsm pisze:chyba ze wysprzeglik mocno trze o dzwignie sprzegla, odkrec wysprezglik (dwie sruby) i zobacz w jakim stanie jest koncowka
Tak myslalem czy moze by pomogla wymiana plynu hamulcowego , golfika mam od 4 miesiecy i kit wie kiedy byl wymieniany ??
Sprzeglo dobrze dziala , nie slizga sie
Ostatnio zmieniony czw lip 24, 2008 18:15 przez Dzaba83, łącznie zmieniany 1 raz.
posłużę Vagiem
Mam podobny problem ale nie zwracałem czy na ciepłym silniku bardziej skrzypi. Rozwiązałeś może ten problem ze skrzypieniem.Dzaba83 pisze:Mam to samo przy swoim TDI AHU zaczyna skrzypiec dopiero po nagrzaniu silnika i to nie zawsze, odglos skrzypienia dochodzi z miejsca gdzie wchodzi do skrzyni rurka od sprzeglaRomeos pisze:Moje sprzęgło też strasznie skrzypi, ale odgłosy wydobywają się spod maski, i razem ze skrzypieniem delikatnie drga metalowy przewód/rurka która wchodzi do tego mechanizmu na skrzyni biegów z regulatorem luzu, do którego są podpięte linki od dźwigni zmiany biegów, ale skąd biegnie ta rurka to nie wiem, od jakiegoś tłoczka przy pedale sprzęgła?
dychsm,W ktorym mijscu on sie znajduje ??dychsm pisze:chyba ze wysprzeglik mocno trze o dzwignie sprzegla, odkrec wysprezglik (dwie sruby) i zobacz w jakim stanie jest koncowka
Tak myslalem czy moze by pomogla wymiana plynu hamulcowego , golfika mam od 4 miesiecy i kit wie kiedy byl wymieniany ??
Sprzeglo dobrze dziala , nie slizga sie