Montaż thermotronic, jak to dziala?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.
w ściance kanału nad wentylatorem, widać go po zdjęciu filtra przeciwpyłkowego. Z tymi oporami trochę ciężko, trochę jest rozbierania. Poza tym pytasz o Paska? Zdaje się ma więcej tych czujników, zapytaj lepiej na forym Passata, a jeśli to MK3 to dużo o tym jest na forum vento.org, tyle że akurat dziś nie działa1robert pisze:gdzie jest ten przy wentylatorze
[ Dodano: Pią Lip 04, 2008 10:44 pm ]
Proszę znalazłem, to jest akurat do Paska z trzema czujnikami ale wykres jest ten sam do każdego, więc w Vento czy Golfie III będzie tak samo
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł jesteś wielki !!
w pasku jest raczej ten sam układ bo ma podobne kostki. Ja chcę sobie do passata dorobić thermotronika bo lubie jak auto robi coś samo tzn np. pilnuje temperatury.
Na forum Passata raczej nic więcej nie znajdę - tu jest więcej informacji. Już kiedyś dorobiłem czujnik temp. zewn do MFA golfa MK2 - sam wyznaczyłem harakterystykę i zamiast 200 zł kosztował mnie 5 zł plus 2h kombinowania - to chyba nie źle
Na tym obrazku co wkleiłeś jest harakterystyka czujnika temp zewnętrznej - masz może jeszcze coś o tym drugim czujniku?? Z tego co podałeś już powinno się dać bez problemu dobrać termistor NTC bo oryg. czujnik raczej bedzie drogi- chyba że się mylę - sprawdzę i się dowiem.
Jeszcze raz dzieki
w pasku jest raczej ten sam układ bo ma podobne kostki. Ja chcę sobie do passata dorobić thermotronika bo lubie jak auto robi coś samo tzn np. pilnuje temperatury.
Na forum Passata raczej nic więcej nie znajdę - tu jest więcej informacji. Już kiedyś dorobiłem czujnik temp. zewn do MFA golfa MK2 - sam wyznaczyłem harakterystykę i zamiast 200 zł kosztował mnie 5 zł plus 2h kombinowania - to chyba nie źle
Na tym obrazku co wkleiłeś jest harakterystyka czujnika temp zewnętrznej - masz może jeszcze coś o tym drugim czujniku?? Z tego co podałeś już powinno się dać bez problemu dobrać termistor NTC bo oryg. czujnik raczej bedzie drogi- chyba że się mylę - sprawdzę i się dowiem.
Jeszcze raz dzieki
- Paweł Marek
- V.I.P.
obok na obrazku jest czujnik temp. wewnętrznej (innentemperaturfuhler), więc jego napewno dotyczy wykres. Podejrzewam że zewnętrzny jest taki sam (znaczy ma taki sam termistor).1robert pisze:zewnętrznej -
W pasku ( z lat około 1990) z tego co czytałem sa dwa typy układów, jeden ma dwa czujniki wewnętrzne i jeden zewnętrzny a drugi po jednym wewn. i zewn.
Mam schemat do Vento i SSP 100 (taka broszura dotyczaca thermotronica) jeśli ci się to przyda podaj mi meila na priv.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
ja mam układ z paska b3 co do czujników to mogą być różne bo są do różnego zakresu temperatur ale warto spróbować - termistory nie są drogie to draki nie będzie
panel ma 5 złałczek: i wg mnie( nie po kolei - wg schematu z forum vwgolf):
1 zasilanie wentylatorka czujn.wewn
2 zasialnie układu
3 masa układu
4 czujn. wewn
5 czujn zewn
wiec raczej ukłąd jest taki jak VENTO/GOLF
;)mój mail: [email protected]
ps masz mozę fotkę tego czujnika temp wewn?? bo widziałem na fotosiku że temat nie jest ci obcy
panel ma 5 złałczek: i wg mnie( nie po kolei - wg schematu z forum vwgolf):
1 zasilanie wentylatorka czujn.wewn
2 zasialnie układu
3 masa układu
4 czujn. wewn
5 czujn zewn
wiec raczej ukłąd jest taki jak VENTO/GOLF
;)mój mail: [email protected]
ps masz mozę fotkę tego czujnika temp wewn?? bo widziałem na fotosiku że temat nie jest ci obcy
Ostatnio zmieniony sob lip 05, 2008 22:44 przez 1robert, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
poszło, nie mam fotek całości tego czujnika z wentylatorkiem, trzeba by wymontować bo po wyjęciu zaślepki niewiele widać. Kurcze widziałem chyba na forum vento org (jest tam temat o naprawie warczącego wiatraczka czujnika) ale strona dalej nie działa
[ Dodano: Sob Lip 05, 2008 10:56 pm ]
coś googli jeszcze
http://forums.vwvortex.com/zerothread?id=2279969
[ Dodano: Sob Lip 05, 2008 10:56 pm ]
coś googli jeszcze
to raczej klimatronic ale na jednej fotce widać chyba czujnik temp w kanale wentylatora
to raczej klimatronic ale na jednej fotce widać chyba czujnik temp w kanale wentylatora
- Paweł Marek
- V.I.P.
jeszcze raz dzieki. może to wystarczy - tam faktycznie widać 2 czujnniki wewn - zobacze jak z podłączeniami w układzie jak już bede miałgo w łapach.. czyli pewnie za tydzien bo idzie pocztą a szykuje sie rodzinna impra przyszly weekend
[ Dodano: 21 Lip 2008 21:06 ]
jestem po pierwszych testach układu - na razie na stole i potencjometry zamiast czujników.... dziwi mnie tylko że układ ładnie reguluje po podłączeniu napięcia zasiania.. po kilku minutach jakby nie reaguje na czujniki..- tylko na pokrętło - może całkuje odchyłkę... nie wiem ... może bede miał czujniki za kilka dni to napisze co dalej
[ Dodano: 21 Lip 2008 21:06 ]
jestem po pierwszych testach układu - na razie na stole i potencjometry zamiast czujników.... dziwi mnie tylko że układ ładnie reguluje po podłączeniu napięcia zasiania.. po kilku minutach jakby nie reaguje na czujniki..- tylko na pokrętło - może całkuje odchyłkę... nie wiem ... może bede miał czujniki za kilka dni to napisze co dalej