Cos stuka, ale to chyba nie popychacze
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
SORY, ja tylko napisałem co ja zaówarzyłem napisałem ;"co mogę powiedzieć to tylko to że małe przyrost mocy, ale to może być spowodowane świeżym olejem" jestem kierowca od 24rech lat mama pewne doświadczenia i jestem w pełni poważny, przyrost mocy po wymianie oleju A PISAłEM żE PO WYMIANIE OLEJU A NIE LEPSZYM OLEJU, jest znatrzny a jest to spowodowane co tu dużo mówić lepszym smarem co ma wpływ na tarcie metal-metal, a o filmach olejowych kolego słyszałeś? radzę poczytać,
Podrawiam
]A test który radziłem radzę zrobić i opisać a ja się do tego puźniej odniosę i nadal uważam że mechaniory chcą z Ciebie wyssać 4 koła, alee...
mały komentarz co do oleju ale nie mego autorstwa;
OLEJ SILNIKOWY, PRODUKT NA WYSOKIM POZIOMIE TECHNICZNYM
Jakie podstawowe funkcje pełni olej silnikowy?
Spełnia on 7 głównych zadań:
* zmniejsza tarcie,
* ogranicza zużycie ruchomych części w silniku,
* chłodzi silnik,
* utrzymuje czystość powierzchni smarowanych mechanizmu,
* uszczelnia zespół cylinder - tłok - pierścienie tłokowe,
* chroni przed korozją,
* umożliwia uruchomienie wszystkich zespołów w szerokim zakresie temperatur.
Podrawiam
]A test który radziłem radzę zrobić i opisać a ja się do tego puźniej odniosę i nadal uważam że mechaniory chcą z Ciebie wyssać 4 koła, alee...
mały komentarz co do oleju ale nie mego autorstwa;
OLEJ SILNIKOWY, PRODUKT NA WYSOKIM POZIOMIE TECHNICZNYM
Jakie podstawowe funkcje pełni olej silnikowy?
Spełnia on 7 głównych zadań:
* zmniejsza tarcie,
* ogranicza zużycie ruchomych części w silniku,
* chłodzi silnik,
* utrzymuje czystość powierzchni smarowanych mechanizmu,
* uszczelnia zespół cylinder - tłok - pierścienie tłokowe,
* chroni przed korozją,
* umożliwia uruchomienie wszystkich zespołów w szerokim zakresie temperatur.
prosiłem Cię Andbor o trochę powagi a Ty dalej żarty sobie stroisz,Andbor pisze:Jakie podstawowe funkcje pełni olej silnikowy?
tak... po wymianie oleju przyrost mocy jest znacznyAndbor pisze:jestem kierowca od 24rech lat mama pewne doświadczenia i jestem w pełni poważny, przyrost mocy po wymianie oleju A PISAłEM żE PO WYMIANIE OLEJU A NIE LEPSZYM OLEJU, jest znatrzny a jest to spowodowane co tu dużo mówić lepszym smarem co ma wpływ na tarcie metal-metal, a o filmach olejowych kolego słyszałeś? radzę poczytać,
słyszałem kiedyś o filmach olejowych - to takie, w których głównym bohaterem jest olej
aj Andbor niezły żartowniś z Ciebie
pozdrawiam
Ok, sprawdze to. Silnik za namowa kilku warszatatow (w tym ASO Skoda) zostal zmieniony glownie ze wzgledu a fatalne cisnienie oleju i ze nic nie pomogla wymiana samej pompy olejowej. Teraz cisnienie ok, ale dziwne jest jednak, ze halas pozostal w zasadzie taki sam...Andbor pisze:proponuje ci prosty test odpal wuzek, niech pochodzi z minute i zacznij naciskać pedał chamulca(góra-dół) tak szybko aby pedał stawał się twardy i słuchaj czy stukanie zanika czy nie
Sprawdzielem, stukanie takie metaliczne cyk, cyk, cyk....w tempie obrotow walu korbowego - moze minimalnie zanika podczas wciskania pedalu hamulca.Andbor pisze:proponuje ci prosty test odpal wuzek, niech pochodzi z minute i zacznij naciskać pedał chamulca(góra-dół) tak szybko aby pedał stawał się twardy i słuchaj czy stukanie zanika czy nie
ALe moze tylko mi sie wydaje, bo to cykanie jak silnik sie rozgrzeje to jest naprawde ciche.
Mechanik u ktorego robilem twierdzi, ze jest ok, ale ja porownywalem ten dzwiek z identycznym silnikiem w innym samochodzie i u mnie slychac to wyraznie...
Niestety probowawlem tego jakis czas temu i niepomoglo.gzola pisze:Wlej do baku STP do czyszczenia wtrysków, u mnie cykanie znikło po około 700 kilometrach.
Zreszta czy wtryski by stukaly przez pierwsze pare sekud a poziej by prawie zupelnie cichly?
Wg mnie tak zachowuja sie tylko popychacze.
Albo mam cos z glowica, albo wstawione popychacze byly wadliliwe.
Myslicie, ze to mozliwe? Czy dobrze mysle?
Bardziej prawdopodobne ze wtryski stukają na zimno niz po rozgrzaniu. Tylko co rozumiemy przez to pukanie czy to pochodzi z samego wtryskiwacza i jest to pykanie iglicy wtryskiwacza czy jest to spowodowane złym rozpylaniem paliwa przez co praca silnika jest twarda i silnik puka. Jednak wydaje mi sie ze w TDI wtryski nie sprawiają kłopotów oczywiście gdy nikt przy nich nie grzebał. Stawiam raczej na popychacze .
Witam,
Sorki, ze dopiero teraz odpowiadam, ale ostatnio mialem troche problemow i nawet nie zagladalem na forum
Co do stukow, to coz....
Przez pierwsze 5 km jazdy (dopuki sie silnik nie rozgrzeje) sa dobrze slyszalne, a poz niej praktycznie prawie w 100% zanikaja.
Tak wiec dalej nie wiadomo co to jest.
Preparat STP praktycznie nic nie zmienil.
Albo wiec wstawione teoretycznie dobre szklanki sa wadliwe, albo juz nie wiem....
Tak wiec problem dalej jest i nie wiem jak podejsc do tematu.
Bede wdzieczny za dalsze sugestje
Sorki, ze dopiero teraz odpowiadam, ale ostatnio mialem troche problemow i nawet nie zagladalem na forum
Co do stukow, to coz....
Przez pierwsze 5 km jazdy (dopuki sie silnik nie rozgrzeje) sa dobrze slyszalne, a poz niej praktycznie prawie w 100% zanikaja.
Tak wiec dalej nie wiadomo co to jest.
Preparat STP praktycznie nic nie zmienil.
Albo wiec wstawione teoretycznie dobre szklanki sa wadliwe, albo juz nie wiem....
Tak wiec problem dalej jest i nie wiem jak podejsc do tematu.
Bede wdzieczny za dalsze sugestje