Lekkie klekotanie po odpaleniu zimnego silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
no chyba nie ma sie czym przejmowac wczoraj zarejestrowałem auto i zrobiłem jazdę próbną i wydaje sie ze wszystko działa jak nalezy jeszcze tylko rozrząd, filtry i oleje i będzie git ale żeby to zrobić musze najpierw sprzedać moje MK3 więc przeturlam sie do wyplaty bo już mi złotówek zabrakło
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Lekkie klekotanie po odpaleniu zimnego silnika
Neoarti sam pomagałeś tyle razy a tu się zastanawiasz? Jeżeli to tylko kilka sekund to normalny objaw zwłaszcza w silnikach PDNeoarti pisze:Ostatnio zauważyłem a właściwe usłyszałem że jak odpalę moje mk4 Tdi Pd rano lub po dłuższym postoju to przez kilka sekund słychać lekkie klekotanie silnika coś jak by luz zaworowy po kilku sekundach dźwięk znika i jest OK zastanawiam sie co to jest auto jest niedawno sprowadzone po wypadku i tak remontuję do po kolei do silnika jeszcze nie zaglądałem
osobiście myślę że mam kiepski lub stary olej i klekoczą tak regulatory zaworów jak dostaną oleju to przestają stukać
a może macie inne pomysły ? Co innego może wydawać taki dźwięk może pompowtryski ?
ja się dołącze do tematu
u mnie stuka cały czas tzn jak jest zimny po stuka 10 sekund potem przestaje a jak osiągnie temp 90 stopni to stuka cały czas na biegu jałowym jak i jak jade to nawet w kabinie słusze stukanie a najgorsze jest jak przegazuje auto i schodzi z obrotów wtedy jest stukanie bardzo głośne nawet silnika nie słychać tylko stukot. Co to może być?? Pomóżcie niedługo mam wyjazd 1000km i się troche boje nim jechać żeby się coś nie rozsypało.
Silnik AJM TDI PD MK4. Dodam że olej to motul 5w40 z normą, wymieniany 6 tyś km temu. Rozrząd wymieniałem 12 tyś temu i stukot pojawił się po 6 tyś km od wymiany rozrzadu.
u mnie stuka cały czas tzn jak jest zimny po stuka 10 sekund potem przestaje a jak osiągnie temp 90 stopni to stuka cały czas na biegu jałowym jak i jak jade to nawet w kabinie słusze stukanie a najgorsze jest jak przegazuje auto i schodzi z obrotów wtedy jest stukanie bardzo głośne nawet silnika nie słychać tylko stukot. Co to może być?? Pomóżcie niedługo mam wyjazd 1000km i się troche boje nim jechać żeby się coś nie rozsypało.
Silnik AJM TDI PD MK4. Dodam że olej to motul 5w40 z normą, wymieniany 6 tyś km temu. Rozrząd wymieniałem 12 tyś temu i stukot pojawił się po 6 tyś km od wymiany rozrzadu.