Selena olej silnikowy 10W40 ? intercars warto?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

speede
Użytkownik
Użytkownik

Selena olej silnikowy 10W40 ? intercars warto?

Post autor: speede » sob lis 05, 2005 00:57

Witam czy warto inwestowac w olej Selena 10w40 do golfa 3 benzyna zamiast lotosa 10w40? na ktorym aktualnie jezdze a cena jest ta sama? Moze ktos z was zna sie na markach oleju to z gory dziekuje. Auto ma przejechane ponad 220 tys km. Dzieki za odpowiedz i rade. Pozdarwiam

Pieter

Post autor: Pieter » sob lis 05, 2005 01:06

Ja bym nie lał zadnej Seleny i Lotosa.Lepiej dołozyc pare zł i kupic coś lepszego.

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » sob lis 05, 2005 01:16

np jaki? lotos lub selena to zly olej? rok czasu jezdze jakos nic sie tam nie dzieje. w sumie auto ma troche przejechane, nawet najlepszy olej nie zdziala nic nowego. a jaki polecasz?

Awatar użytkownika
DamianCU
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: DamianCU » sob lis 05, 2005 01:38

Na takim przebiegu przydalo by sie pomyslec o oleju mineralnym :helm:

Każdy jest Kimś [VW]
Pozdrawiam DamianCU
GTI: viewtopic.php?f=88&t=346397" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
daaroo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: daaroo » sob lis 05, 2005 02:06

Selena wydaje sie byc lepszym olejem niz Lotos.

ku_bi
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: ku_bi » sob lis 05, 2005 02:21

speede pisze:np jaki? lotos lub selena to zly olej? rok czasu jezdze jakos nic sie tam nie dzieje. w sumie auto ma troche przejechane, nawet najlepszy olej nie zdziala nic nowego. a jaki polecasz?
ile ten olej Selena kosztuje :?:

ja bym kupił olej shell-a

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » sob lis 05, 2005 08:06

aktulanie mam lotosa polsyntetyk, selena w intercarsie kosztuje 5 l 60 zl w sumie tyle samo co ten lotos 4 L. Ale czy warto, czy zakuopic mineral, rozumiem ze jest hydraulika popychaczy, wiec dlatego sie zastanawiam, pozatym silnik oleju nie bierze, znikomo male ilosci 0,5 litra na 5000 km.Co doradzacie? Wiem ze do fiata leja selene w serwisie. Thx.

Awatar użytkownika
krzysio
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: krzysio » sob lis 05, 2005 09:00

Coś byś nie kupił wszystko to to samo, są rozlewane powiedzmy w rafinerii w gdańsku i ten sam olej leją do opakowań z napisem shell lotos powiedzmy. W płocku też rozlewają różne mobile 1 i castrole. Jak chcesz naprawdę dobry olej to sprowadź go z zagranicy bo większość olei w polsce to to samo (wiem to z pewnego źródła)

[you] dobrze że jeździsz vw

Awatar użytkownika
igor002
Marysiakra
Marysiakra
Kontakt:

Post autor: igor002 » sob lis 05, 2005 09:17

speede pisze:aktulanie mam lotosa polsyntetyk, selena w intercarsie kosztuje 5 l 60 zl w sumie tyle samo co ten lotos 4 L. Ale czy warto, czy zakuopic mineral, rozumiem ze jest hydraulika popychaczy, wiec dlatego sie zastanawiam, pozatym silnik oleju nie bierze, znikomo male ilosci 0,5 litra na 5000 km.Co doradzacie? Wiem ze do fiata leja selene w serwisie. Thx.
mi miedzy wymianami nie bierze nic, sprawdzam często olej i jak zalałem do pełna to jak wymieniałem za 10 tyś było tyle samo, zawsze sprawdzam na zimnym prosto stojącym aucie :helm:

Też zalewam lotosem semicynteticiem (połsyntetycznym) i jest cycuś glancuś, a jak poszedłem do intercarsu to tez mi selene polecali, podobno spełna wyższa norme jakosciowa niż lotos i az mnie ciekawi ten temat bo moze selene zaleje następnym razem, w sumie jakoś za kilka miechów.

Mk3 GTI 16V ABF

Awatar użytkownika
aw69
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: aw69 » sob lis 05, 2005 09:52

Krzysio absolutnie się z Tobą zgadzam ! Cokolwiek wlejesz to i tak shit i tak shit :) Grunt to wymieniać olej na czas !

Mistrzostwo Polski w klasie Diesel 1/4 mili WST 2008 rok.......

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » sob lis 05, 2005 13:16

no i chyba zakupie ta selene. Dzieki

Awatar użytkownika
Bezy
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Bezy » sob lis 05, 2005 13:26

Selena to włoski olej, który makaroniarze leją np do fiatów. Nie wiem jak Wy, ale mnie wszystko co włoskie kojarzy sie z szajsem i marną jakościa (jak chociazby fiaty). Samo to, ze podają jaka jedną z super zalet tego oleju ze zmianę mozna robic spokojnie po 20 tys km. To chyba mówi za wszystko. Ja w to nie wierze. Jasne - jak ktos sie uprze to i na superolu zrobi 30 tyś km...
A co do sugestii przedmówców na temat fałszowania oleju - to nie stety wydaje sie to byc faktem. W jednej z hurotwni z tego powodu kumplowi wprost polecono Lotos'a. Ja trzymam sie Castrola GTX - ale czy to rzezcywiście jest Castrol?? - Mam nadzieje ze tak :helm:

Zmarła matka abonenta radiowego....

Awatar użytkownika
GTomek
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTomek » sob lis 05, 2005 14:51

Bezy pisze:Ja trzymam sie Castrola GTX
jestem tego samego zdania lej Castrola a nie jakieś szajs typu Lotos kiedyś raz go kupiłem i powiedziałem nigdy więcej zrobiłem na nim (mineralny) coś około 7tyś\km i musiałem go zmienić prze to już nie był olej tylko miał konsystencje wody

[url=http://www.userbars.com/][img]http://www.userbars.com/galerie/images/files/3/7/vw.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
krzysio
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: krzysio » sob lis 05, 2005 16:17

A ja wiem to od pracownika rafinerii (tyle tylko mogę powiedzieć) wszystkie oleje rozlewane w jednym miejscu są takiej samej jakości, wiem że w lotosie rozlewają o ile dobrze pamiętam shella. A jak ktoś chce porównać oleje to niech kupi 2 takie same nowe samochody i jeździ nimi tak samo po takich samych trasach itd. to będzie mógł porównywać.

[you] dobrze że jeździsz vw

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”