Jak sprawdzić jaki mam silnik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak sprawdzić jaki mam silnik
Witam. Otóż chodzi mi o to jak mam poznać czy mam silnik ABS. W karcie pojazdu mam napisane ABS, ale na silniku niemoge nigdzie znaleźć tego oznaczenia. Czy są jakieś znaki szczególne po których można rozrużnić ABS od AAM. Mój golf to 92r.
jaką moc masz napisana w karcie pojazdu ????? tak dla scisłościrafalm10 pisze:Czy są jakieś znaki szczególne po których można rozrużnić ABS od AAM
[ Dodano: Sob Sie 16, 2008 22:53 ]
http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=pl
skoro masz w karcie ABS i na deklu rozrządu to masz na 99%ABS
Ostatnio zmieniony sob sie 16, 2008 23:24 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Nad filtrem oleju powinna byc taka kwadratowa chłodniczka do której powinny dochodzic wężyki z płynem chłodzącym. Komputer jest na podszybiu. Odkręcasz 4 plastikowe śrubki z prawej części (prawa siedząc w samochodzie) na wysokosci wycieraczek jakbyś chciał wymienić filtr kabinowy (przy okazji mozesz go faktycznie wymienić koszt 26 pln a pewnie jest zasyfiony i pełno w nim lisci). Widzisz metalową kwadratową puszkę to komputer. Zczytujesz numery i sprawdzasz czy jest od ABS i AAM. Te silniki właśnie różnią się komputerem, tłokami, wałkiem rozrządu. Najłatwiej sprawdzić komputer.
Tomek Dx
ok. dzięki, jutro sprawdze.
[ Dodano: 17 Sie 2008 13:59 ]
Siemka. Co do komputera to mam boscha 0 261200784, 1h0907311h i chyba wychodzi na to że to ABS.
A jeżeli chodzi o chłodnice to raczej jej niemam
I jeszcze jedno, na zdięciu komputera jest nr.nadwozia na białym tle - czy to znaczy że samochód był wcześniej malowany? dodam że na wlepce jest nr.LA9V ---- ---- CC, a to znaczy że powinien być kolor Brillantschw metalik. Golf jest czarny. I co oznaczają te dwie literki CC przy numerze lakieru?
[ Dodano: 17 Sie 2008 13:59 ]
Siemka. Co do komputera to mam boscha 0 261200784, 1h0907311h i chyba wychodzi na to że to ABS.
A jeżeli chodzi o chłodnice to raczej jej niemam
I jeszcze jedno, na zdięciu komputera jest nr.nadwozia na białym tle - czy to znaczy że samochód był wcześniej malowany? dodam że na wlepce jest nr.LA9V ---- ---- CC, a to znaczy że powinien być kolor Brillantschw metalik. Golf jest czarny. I co oznaczają te dwie literki CC przy numerze lakieru?
Kolego...Tomek_Dx pisze:Nad filtrem oleju powinna byc taka kwadratowa chłodniczka do której powinny dochodzic wężyki z płynem chłodzącym. Komputer jest na podszybiu. Odkręcasz 4 plastikowe śrubki z prawej części (prawa siedząc w samochodzie) na wysokosci wycieraczek jakbyś chciał wymienić filtr kabinowy (przy okazji mozesz go faktycznie wymienić koszt 26 pln a pewnie jest zasyfiony i pełno w nim lisci). Widzisz metalową kwadratową puszkę to komputer. Zczytujesz numery i sprawdzasz czy jest od ABS i AAM. Te silniki właśnie różnią się komputerem, tłokami, wałkiem rozrządu. Najłatwiej sprawdzić komputer.
Zarówno ABS jak i AAM nie mają chłodnicy oleju.
Najłatwiej to sprawdzić naklejkę w bagażniku. Jeśli jest, to pierwszy z brzegu zapis to kod silnika.Tomek_Dx pisze:Najłatwiej sprawdzić komputer.
Ostatnio zmieniony ndz sie 17, 2008 22:32 przez Yuri, łącznie zmieniany 2 razy.
Nad filtrem oleju powinna byc taka kwadratowa chłodniczka do której powinny dochodzic wężyki z płynem chłodzącym.
tzw wymiennik ciepła zgadza się ale drogi kolego zauwaz ze w książce na fotkach
układ smarowania jest przedstawiony odzielnie dla silnika AAM ,ABS w tych silnikach brak (chłodnicy oleju) i odzielnie zaznaczony literką A dla silnika 2E coś ci się pokręciło
patrz uważnie na fotki co one przedstawiaja
Ostatnio zmieniony ndz sie 17, 2008 23:51 przez dziejo, łącznie zmieniany 2 razy.