1.8 RP problem z chłodnicą, wywala wodę

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kundelgrupen

1.8 RP problem z chłodnicą, wywala wodę

Post autor: kundelgrupen » sob paź 04, 2008 02:44

Mam Trabanta z silnikiem 1.8 RP, nie ja dokonałem przekładki i nie jestem nawet pewien czy jest dobrze wszystko podłączone, a manuala do golfa mi wcieło :/ Kupiłem go w ogóle bez chłodnicy, po podłączeniu chłodnicy z skody 120 ( mniej więcej taka jak w vw1.3) i zalaniu wodą (5l) zostawiłem go na wolnych obrotach żeby się odpowietrzył. Po 5-10 min zauważyłem że zbiornik jest pełen wody, jak poluzowałem korek (wiem, to głupie :P) wywaliło mi całą wodę. I teraz:
1. Termostat działa, zalałem go wżątkiem to się otwożył
2. Uszczelka po głowicą na 80 % ok, nie ma wody w oleju ani oleju w wodzie.
3. Wszystkie węże są gorące i miękkie, dolny od chłodnicy robi się ciepły.
4.Wentylator nie załącza się
5. Przelew nie leje wody do zbiornika, jak zdjąłem wąż z chłodnicy to ciekło, ale słabo.
6. Nie wiem co pokazuje czujnik temp bo go nie mam :P silnik zalany wodą.

Jutro profilaktycznie kupię nowy termostat.

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » sob paź 04, 2008 11:38

Witam
Zawsze na rozgrzanym silniku poziom płynu chłodniczego rośnie o kilka cm.
Z wężyka przychozzacego do zbiornika powinien płynąc płyn chłodniczy. Pompa płynu dziala tobie prawidłowo? Odpowietrzenia nie zatykales przypadkiem?

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
krzych8419
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: krzych8419 » sob paź 04, 2008 11:39

nie mozliwe zeby wywaliło ci cała wode , na pewno miałes jej nadmiar , masz zbiorniczek wyrównawczy z RP i oryginalny korek ?

G.Ł.O.Ś.N.Y

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » sob paź 04, 2008 12:11

Przypadek podobny do mojego z poprzedniego auta. U mnie walnięta była pompa wody. Wirnik był luźny i obracał się tylko na niskich obrotach, a po dodaniu gazu wirnik stawał i nie przerzucał płynu. A dodatkowo powiem, że ciśnienie samo powinno pchać płyn przelewem.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob paź 04, 2008 13:07

kundelgrupen, obejrzyj czy masz w ogóle węzyk odpowietrzający od tej chłodnicy, jeśli nie załóż na głowice króciec płynu z wyjściem na taki węzyk, np od mk3 2.0. Bez tegopo będziesz musiał odpowietrzać przez czujniki przy tym króćcu, popuszczając je tak żeby powietrze wyleciało, ale więcej wody ci ucieknie. Daj jakieś fotki ewentualnie jak to wygląda.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

kundelgrupen

Post autor: kundelgrupen » pt paź 10, 2008 13:05

Problem rozwiązany, zmieniłem termostat i korek w chłodnicy. Kolega w Golfie III 2.0 miał takie same objawy spowodowane walniętym korkiem od zbiornika. pozdro :P

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”