Niedoładowany akumulator
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- dogu18
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Niedoładowany akumulator
Witam
Jakiś czas temu zauważyłem ze „oczko” w moim akumulatorze pokazuje 50% sprawności:/
myślałem ze to wina tuby którą worze ale ostatnio jeżdżę bez niej i problem nie ustąpił:/
dziś wziąłem do reki miernik i taki cuda mi wyszły
akumulator na wyłączonym silniku: 12.5v
włączony silnik + Światła+ dmuchawa+Grzanie szyby tylnej i lusterek: 11.7v
tak jak wyżej bez grzania szyby: 12.3v
jw wyłączone światła: okolice 13.0v
wałczony silni wszystko wytłoczone: 13.5v
pomiary były dokonywane na biegu jałowym. Po dodaniu gazy do około 1,5 – 2 tys obrotów napięcie podskakiwało w okolice 14v
mam silnik 1,3 NZ i akumulator nie cały rok (Hyper Pb Ca 45Ah)
co może być przyczyną niedoładowania akumulatora??? stabilizator napięcia w Alternatorze czy coś innego??
i co teraz powinienem zrobić z akumulatorem?? podłączyć go pod prostownik??? czy zostawić w aucie???
z góry dzięki za pomoc
Jakiś czas temu zauważyłem ze „oczko” w moim akumulatorze pokazuje 50% sprawności:/
myślałem ze to wina tuby którą worze ale ostatnio jeżdżę bez niej i problem nie ustąpił:/
dziś wziąłem do reki miernik i taki cuda mi wyszły
akumulator na wyłączonym silniku: 12.5v
włączony silnik + Światła+ dmuchawa+Grzanie szyby tylnej i lusterek: 11.7v
tak jak wyżej bez grzania szyby: 12.3v
jw wyłączone światła: okolice 13.0v
wałczony silni wszystko wytłoczone: 13.5v
pomiary były dokonywane na biegu jałowym. Po dodaniu gazy do około 1,5 – 2 tys obrotów napięcie podskakiwało w okolice 14v
mam silnik 1,3 NZ i akumulator nie cały rok (Hyper Pb Ca 45Ah)
co może być przyczyną niedoładowania akumulatora??? stabilizator napięcia w Alternatorze czy coś innego??
i co teraz powinienem zrobić z akumulatorem?? podłączyć go pod prostownik??? czy zostawić w aucie???
z góry dzięki za pomoc
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Naładuj aku. A jeżeli chodzi o ładowaie - możesz mieć padnięty mostek diodowy w altku - jedno uzwojenie nie działa i masz takie numery.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- Paweł Marek
- V.I.P.
dogu18, powtórz jeszcze pomiary nie na klemach aku a na samym altku: między śróbą jego grubego kabla a obudową. Będziesz wiedział dokładnie jak ładuje, jeśli wartości będą odpowiednio wyższe to winne mże być złe zmasowane altka, zaśnidziałe połączenia kablowe.
A jak będzie prawie to samo lub tylko 0,1, - 0,2 Volta więcej - altek do roboty.
A jak będzie prawie to samo lub tylko 0,1, - 0,2 Volta więcej - altek do roboty.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- dogu18
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Właśnie pomierzyłem napięcia na aku i altku i różnica jest rzędu 0.1 – 0.2 V.
ale i tak martwi mnie to ze aku jest niedoładowany:/ czy jak przeczyszczę kable to będzie lepiej??
czy przyczyną niedoładowanego aku może być coś jeszcze??
pozdro
[ Dodano: 27 Paź 2008 17:26 ]
o i jeszcze pytanie. jak naładowac akumulator?? normalnie czy jakos specjalnie???
niewiem nigdy nie ładowałem aku na pół naładowanego:/
jak dlugo go ładowac zeby mu krzywdy nie zrobic??
ale i tak martwi mnie to ze aku jest niedoładowany:/ czy jak przeczyszczę kable to będzie lepiej??
czy przyczyną niedoładowanego aku może być coś jeszcze??
pozdro
[ Dodano: 27 Paź 2008 17:26 ]
o i jeszcze pytanie. jak naładowac akumulator?? normalnie czy jakos specjalnie???
niewiem nigdy nie ładowałem aku na pół naładowanego:/
jak dlugo go ładowac zeby mu krzywdy nie zrobic??
- Paweł Marek
- V.I.P.
wychodzi na to że alternator daje nieco za małe napięcie, co w nim się zpesuło trudno powiedzieć bo może to być każdy jego element.
Aku ładuj sobie przez noc prądem mniej więcej 1/20-1/10 jego pojemności.
Aku ładuj sobie przez noc prądem mniej więcej 1/20-1/10 jego pojemności.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Witam. mam podobny problem co kolega tylko ze na wlaczonych swiatlach mam 13,6 i waha sie o 0,1-0,2 nie wazne co bym robil innego. Mozliwe to jest że równiez altek poszedł ?? wczesniej bylo 13 ale po przeczyszceniu wszystkich kabli wskoczylo na 13,6, zas jak mierze przy samym altku to pokazuje mi 13,8 czasmai 13,9.
- dogu18
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
no to kolego niewiem w czym widzisz problem?? przeciarz akuratne ładowanie masz:DCysPL pisze:Witam. mam podobny problem co kolega tylko ze na wlaczonych swiatlach mam 13,6 i waha sie o 0,1-0,2 nie wazne co bym robil innego. Mozliwe to jest że równiez altek poszedł ?? wczesniej bylo 13 ale po przeczyszceniu wszystkich kabli wskoczylo na 13,6, zas jak mierze przy samym altku to pokazuje mi 13,8 czasmai 13,9.