DODATKI DO OLEJÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

DODATKI DO OLEJÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post autor: dziejo » ndz lis 20, 2005 10:00

siemka wszystkim golfom powiedzcie coś na temat dodatków olejowych typu -moto doctor MULT-TEH etc etc ciekaw jestem opini :jezor:

Awatar użytkownika
radziodm
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: radziodm » ndz lis 20, 2005 10:15

ja slyszalem ze moto doctor jest robiony na teflonie i nie zabardzo to dla silnika robi obrze, do siebie osobiscie nie lalem, ale mam przyklad na renaulcie clio 40000 przebiegu a ciagnal okolo litra na 1000 km, chyba w srodek ciagnie i spala, bo nic na zewnatrz nie wycieka, wiec w sklepie motoryzacyjnym sprzedawca poradzil mi jakis preparat chyba cos amerykanskiego bo jakies flagi tam na nim byly, jak bede to spisze nazwe, wlalem i jak narazie oleju nie ubywa a samochod zrobil juz ze 2000 km

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

ŻADNYCH DODATKÓW !!

Post autor: Razal » ndz lis 20, 2005 10:19

Mi w MkII kiedyś te cudowne dodatki pozatykały kanały olejowe w głowicy :hmm:

Silnik ma być zalany dobrym oleum i ma zasuwać,a wszelkie naprawiacze silników typu "moto...coś tam" działają bardzo krótko i czasami niekorzystnie :hmm:

Zalewaj dobry oleum - wymieniaj kiedy trzeba i ma jeździć !!

A jak silnik pada to możesz zalewać co chcesz i tak remont Cię nie ominie :hmm:

Pozdrawiam..

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

wara99

Post autor: wara99 » ndz lis 20, 2005 10:31

MOTO DOKTOR to nic innego jak zagęszczacz oleju .jest dobry do silnika trupa w innym przypadku moze narobic duzo szkód

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz lis 20, 2005 12:34

Jedyny dodatek jaki lałem do oleju to " MILITEC". Nie ma żadnych drobinek które zatykają filtr. Przejeździłem na tym 60 000km i było ok.
bodzio_j

fibolek

Post autor: fibolek » ndz lis 20, 2005 17:42

radziom to pewnie był LUCAS polecamNajlepiej dolać coś na bazie ropy naftowej bez żadnych tam obcych dodatków.Ja sam używam LUcasa.Razal pewnie ktoś ci jakieś kupa wcisnął a w ogóle to nie chcę słyszeć o jakiś doktorach czy teflonach.Wlejcie coś co długo nie zostaje w silniku i jest rozpadliwe(ulega rozpadaniu)Np LUCAS jego wlewasz troszkę i po dwóch wymianach oleju nie ma po nim śladu.A więc ludziska z głową.W sumie ten LUcas jest pewnego rodzaju olejem(ciecz olejista z wyglądu,dotyku,zapachu,pochodzenia) ma lepsze właściwości smarowania od samego oilu ale nic nie zatyka i się nie pali w silniku po prostu robi się z nim jak z olejem.Pozdro

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

WSZYSTKO NA TEMAT :)

Post autor: Razal » ndz lis 20, 2005 18:05

wara99 pisze:MOTO DOKTOR to nic innego jak zagęszczacz oleju .jest dobry do silnika trupa w innym przypadku moze narobic duzo szkód
WSZYSTKO NA TEMAT :hmm:

Czy to się nazywa tak czy inaczej to sa to zagęszczacze oleju najczęściej na bazie ropopochodnej i nadają się tylko silnika trupa jak pisze wara99 - ma rację :pub:

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

Awatar użytkownika
radziodm
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: radziodm » ndz lis 20, 2005 18:11

fibolek pisze:radziom to pewnie był LUCAS
tak dokladnie to to :D sprawdzalem

fibolek

Post autor: fibolek » ndz lis 20, 2005 21:46

Razal nieprawdą jest co piszesz takie dodatki sa stosowane w autach wyczynowych również tych wytrzymałościowych.Lucas np nie jest zagęszczaczem oleju bo żeby go zagęścić musiałbyś wlać z pół butelki a tyle się nie leje.Po prostu wchodzi on w reakcje z olejem poprawiając jego przywieranie(ale nie ciągłe) do metalu(silnika)Wiem bo sprawdzałem.A z tym zagęszczaczem to zwykły olej mineralny teżnim jest przecież jest bardziej lepki i zostawia nagar(czyli uszczelnia).Właściwie ze wszystkiego jak się uprzesz można zrobić zagęszczacz oleju.A takie właśnie lepienie silnika to jest wielka lipa bo i tak i tak padnie ale wtedy wydmucha wszystko.Także ja tego leję odrobinkę i autko naprawdę lepiej pali.

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » pn lis 21, 2005 00:20

Nie warto tego lać :bajer: ... Zapodaj dobry olej i to wszystko :bigok: ... A takie cuda albo wogóle nie pomagają :kac: albo na krótko a potem to już masakra jest :panna: :panna: :panna: ...

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
B_O_N_K
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: B_O_N_K » pn lis 21, 2005 14:57

Hmmm... może VALVOLINE MaxLife będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem :> Jest to olej półsyntetyczny do silników powyżej 100tys km. Ja i brat go używamy i wszystko cacy ;)

PozdróVWka ;)

[url]http://www.vwzone.pl/forum/viewtopic.php?t=12306&start=0[/url] mk2 GTI...
[url]http://vwzone.pl/forum/viewtopic.php?t=19296&start=0[/url] Corrado G60...
[img]http://www.rzeszow.mm.pl/~dbbest/avatarki/logo_bonk.jpg[/img]

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn lis 21, 2005 17:03

Kolega robi rajwóke seja grN u Pana Chojnackiego i on kazał mu kupić ten preparat,
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=71293807
co do cudownych zalet tego preparatu sie nie wypowiadal, bo wiadomo ze zadna zauwazalna poprawa osiagow nie nastapi ale facet jest przeciez specem jednym z najwiekszych w Polsce, od lat robi silniki do sportu, strojac swojego seja spedzil na własnej hamowni podobno 160 godzin w zeszlym sezonie, ogolnie respekt dla tego czlowieka wiec ja bym to zalał, no może bym sie go jeszcze zapytał czy aby na pewno dobrym pomysłem jest zalewanie tego do VW z przeiegiem ponad 200tys ale cos musi byc w tym akurat preparacie skoro leje to do aut, pozdro ajtt

fend18
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: fend18 » pn lis 21, 2005 19:07

witam, ja zalalem cos w stylu motor doktora ale dokladnie to nazywa sie "stop smoke" czy cos podobnego i szczerze mowiac to nie pali mi tak oleju jak palil wczesniej w sumie to jak na raize nie musze dolewac innych skutkow jak na razie nie zauwazylem. jesli nic sie nie zmieni to doleje go przy nastepnej wymianie oleju

fibolek

Post autor: fibolek » pn lis 21, 2005 20:26

Panowie co do ceramicznych dodatków to ja raczej scseptycznie nastawiony jestem,chyba że silnik już pada czyli umiera to można lekko przeciągnąc w czasie jego śmierć.Ale nawet w sklepie mi to odradzili(a jest droższy od LUcasa) więc nie wiem.Ja Xeramic wlałem do skrzyni(bo też taki jest) ale skrzynie mam na wyczerpaniu,więc przedłużam jej śmierć w czasie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”