Problem ze zbieżnością
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem ze zbieżnością
Witam ponownie
Tym razem chciałbym poruszyć temat trakcji i warunków jezdnych mojego Golfika IV
Od kilku dni auto w trasie zjeżdża mi na lewą stronę... .
Byłem w stacji kontroli diagnostycznej aby sprawdzić zawieszenie , bo myślałem że tu tkwi problem.
Amortyzatory , końcówki drążków , sworznie itp itd są OK !!!
Drugi podjazd ma kontrole , chcąc ustawić zbieżność przednich kół , myślałem że to jest powód zachowania auta na drodze... znów pudło , dziś na zbieżności test wyszedł pozytywny !!! Opadają mi ręce , bo nie wykryto usterki zawieszenia .
Ostatnie podejście na wulkanizacji sprawdzam opony i wszystko perfekt !
prośba do was koledzy , może byście udzielili kilku wskazówek co może być nie tak ?
Dodam , że zachowanie auta mam takie od kilku dni .
p.s mam do wymiany klocki hamulcowe , ale wątpię żeby to powodowało zjeżdżanie auta na lewą strone...
Tym razem chciałbym poruszyć temat trakcji i warunków jezdnych mojego Golfika IV
Byłem w stacji kontroli diagnostycznej aby sprawdzić zawieszenie , bo myślałem że tu tkwi problem.
Drugi podjazd ma kontrole , chcąc ustawić zbieżność przednich kół , myślałem że to jest powód zachowania auta na drodze... znów pudło , dziś na zbieżności test wyszedł pozytywny !!! Opadają mi ręce , bo nie wykryto usterki zawieszenia .
prośba do was koledzy , może byście udzielili kilku wskazówek co może być nie tak ?
Dodam , że zachowanie auta mam takie od kilku dni .
p.s mam do wymiany klocki hamulcowe , ale wątpię żeby to powodowało zjeżdżanie auta na lewą strone...
- FILIP_1988
- Ma gadane
Wątpie ze wulkanizoator cos Ci pomoze,moze sprawdzic tylko cisnienie w oponach.nie wiem jak jest u was w Szczecinie,ale pod Warszawa bywa różnie. Swego czasu mialem dokladnie taki sam problem jak Ty. Pojechalem na przegląd,sprawdzili amory,koncowki drązków kierowniczych i wszystko jak najbardziej ok. Zaczeli zmieniac kola,przekladac z prrzodu na tyl i odwrotnie,aj meksyk.
Musisz jechac do profesjonalnej stacji w której ustawiają geometrie pojazdu. Podlacza Ci kazde kolo pod kompa, Pan majster zajzy pod auto,pokreci i bedzie git.
Koszt ok 120-130zł. MInal prawie rok i jest w porzadku. Dodam ze bylo tylko minimalne odchylenie na jednej ze stron,a robi roznice.
Musisz jechac do profesjonalnej stacji w której ustawiają geometrie pojazdu. Podlacza Ci kazde kolo pod kompa, Pan majster zajzy pod auto,pokreci i bedzie git.
Koszt ok 120-130zł. MInal prawie rok i jest w porzadku. Dodam ze bylo tylko minimalne odchylenie na jednej ze stron,a robi roznice.
- FILIP_1988
- Ma gadane
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Problem ze zbieżnością
spróbuj przełożyć opony lewo/prawo, miałem kiedyś podobny problem w Vento, okazało się że wina leżała po stronie opony, po zmianie zaczął ściągać w drugą stronę - opona do wypier.....grizzly83 pisze:Witam ponownie
Dodam , że zachowanie auta mam takie od kilku dni ....
Ostatnio zmieniony śr paź 29, 2008 23:58 przez doggie, łącznie zmieniany 2 razy.
- imp
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Hamulce do sprawdzenia również ,auto na lewarek i pokręcić kolami .
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53310&postdays=0&postorder=asc&start=0]my ex mk3 GTI 20 jahre by ABF[/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2269482#2269482]actual mk4 GTI Exlusive by AGU[/url]
6N 1.4 8V/MK4 1.6 8V/MK3GTI 2.016v/DERBY 1.1 8V/MK4GTI 1.8T 20V/6N 1.3 8V/A4 B6 1.9TDI/A4 B7 2.0TDI
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2269482#2269482]actual mk4 GTI Exlusive by AGU[/url]
6N 1.4 8V/MK4 1.6 8V/MK3GTI 2.016v/DERBY 1.1 8V/MK4GTI 1.8T 20V/6N 1.3 8V/A4 B6 1.9TDI/A4 B7 2.0TDI
pszczyna pisze:Możliwe że lewy tłoczek hamulcowy źle odbija i to może być przyczyną
Do tego i kontroli ciśnienia nie potrzeba fachowca i od tego trzeba było zacząć tylko nie wszystko na raz a po kolei i za każdym razem dobrze jest zrobić jazdę kontrolną. Jak masz jak wejść pod auto i masz kogoś do pomocy to spróbuj samemu przepatrzyć zawieszenie, bo czasem fachowców zżera rutyna i lubią coś przeoczyć.rolbro4 pisze:spróbuj przełożyć opony lewo/prawo, miałem kiedyś podobny problem w Vento, okazało się że wina leżała po stronie opony, po zmianie zaczął ściągać w drugą stronę - opona do wypier.....
Co do samej kontroli geometrii to jak i na czym był wykonywany pomiar i jak masz wydruk to wrzuć na forum bo może coś to pomoże.
JaroW
Ok postaram się wrzucić ten test zbieżności .
Troszkę informacji o w/w teście : Test był laserowo robiony i naprawdę w profesjonalnej stacji kontroli diagnostycznej , tyle tylko , że nie mam informacji odnośnie nazwy oprogramowania testującego
Jedyne informacje o sprzęcie to nazwa jego : trójwymiarowa geometria podwozia na najnowszym przyrządzie firmy HUNTER- DSP 600 , a tutaj możecie zobaczyć jak to wygląda na żywo
http://www.6atmosfer.pl/galeria.html
p.s nadal auto mi zjeżdża na lewą stronę , po weekendzie wymienię klocki hamulcowe i zamienię opony z lewej przód na prawą przód , może to pomoże
Na bieżąco będę Was informował co i jak z w/w problemem.
Troszkę informacji o w/w teście : Test był laserowo robiony i naprawdę w profesjonalnej stacji kontroli diagnostycznej , tyle tylko , że nie mam informacji odnośnie nazwy oprogramowania testującego
Jedyne informacje o sprzęcie to nazwa jego : trójwymiarowa geometria podwozia na najnowszym przyrządzie firmy HUNTER- DSP 600 , a tutaj możecie zobaczyć jak to wygląda na żywo
http://www.6atmosfer.pl/galeria.html
p.s nadal auto mi zjeżdża na lewą stronę , po weekendzie wymienię klocki hamulcowe i zamienię opony z lewej przód na prawą przód , może to pomoże
Na bieżąco będę Was informował co i jak z w/w problemem.
- FILIP_1988
- Ma gadane
Jeśli to taki sprzęcik to nie ma pytań, tylko pozazdrościć. Czasami mam jednak taką wątpliwość, że przy tak zaawansowanym sprzęcie ginie gdzieś doświadczenie nabywane latami przez fachowców. Inaczej mówiąc wydaje mi się, że starsi z dużym doświadczeniem niechętnie gonią za nowinkami i wolą polegać na starszym sprawdzonym sprzęcie. Oczywiście nie mówię teraz o zabytkach typu PKO i temu podobnych. Młodym za to, te najnowsze komputery i lasery nie zastąpią lat doświadczeń. Będę tu zaglądał w miarę możliwości, a póki co to powodzenia.
JaroW
- FILIP_1988
- Ma gadane