Pytanie o ostry wałek rozrządu

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

fibolek

Pytanie o ostry wałek rozrządu

Post autor: fibolek » ndz lis 06, 2005 13:48

Mam silnik 1.6 gaźnik LPG, czy wymiana wałka rozrządu na większy coś da? Słyszałem że jest wtedy problem z wolnymi obrotami.Czy można wsadzić wałek od większego silnika ewentualnie go przeszlifować żeby pasował? Jestem laikiem w tej kwestii.Proszę o wasze spostrzeżenia i opiniie.Wyraźcie się na ten temat.

T_E_D_I
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: T_E_D_I » śr lis 09, 2005 10:48

Raczej nie można.Jak założysz inny wałek to albo nie będą się domykały zawory albo popękają ci sprężyny zaworowe.Czemu chcesz dac inny wałek ?

fibolek

Post autor: fibolek » pn lis 21, 2005 13:23

Mam jeszcze jedno pytanko czy da się pokombinować z włożeniem do mojego GOFLa Mk2 16 Pierburg Benz+LPG bez elektroniki i9 elektryki wtrysków hydraulicznych z Audi (oczywiście jakiegoś starszego) i ile to gdzieś kosztuje i czy to coś oprócz wydatku mi da? Proszę o pomoc.

malolat
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: malolat » pn lis 21, 2005 21:21

mozesz sie pokusic o jakis k-jetronik czy cus, ale nie wiem czy gra warta swieczki, bo koletkor trza napewno zmieniac, a prawdopodobnie i glowice, zreszta masz auto na lpg, to ze tak spytam "z czym do ludzi?" ;) zamontuj sobie jakis swiezy motor na elektonice i przy podobnym spalaniu (benzyny!) bedziesz sobie przyjemnie jezdzil :P

fibolek

Post autor: fibolek » czw lis 24, 2005 00:02

Ok.Dzięki za radę.Raczej z tego motorka jestem zadowolony,nigdy mnie nie zawiódł mimo że t tylko RF.Oila nie bierze jest dosyć żwawy tylko skrzynia już na wykończeniu ale dopasuje się coś dobrego i będzie efekt wypasiony.W zasadzie polecił bym ten silnik bez elektroniki(bez problemów) spalanie w miarę(tak przy ciężkim bucie tera 11 litrów LPG na 100)ale jak napisałem miasto i cały czas na bucie i biegu(tak 2-gi bieg,3-ci bieg i czaem 4)Tak więc jest super.Jeszce hamule chyba trza wymienić.

[ Dodano: Sob Gru 31, 2005 13:45 ]
Da się Apsik mi poradził, pasi od RP golf2 i da duzo zwłaszcza jak się założy BLOS lub zmodyfikuje lekko instalkę.To że się jeździ na gazie nie pogarsza osiągów auta oczywiście jeżeli dobra instalka i dobrze założona i wyregulowana.
A pozatym jeśli ma się kompresję 12 bar na każdym garze to uważam że warto spróbować.I naprawde tyle ma sprawdzałem na 1-wszym biegu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”