Koszt remontu ABU

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

LordOmen
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Koszt remontu ABU

Post autor: LordOmen » sob lis 01, 2008 20:55

Koledzy prosze o wyliczenie potrzebnych czesci do remontu glowicy plus to co warto zrobic w dole silnika. Planuje wyjac silnik i skrzynie sam a same szlify,planowania itd. dac do roboty warsztatowi. Czy ktos sie orientuje jakie to sa pieniadze (czesci+robota). Dodatkowo jakie sprzeglo polecacie? Pozdrawiam serdecznie po dlugiej nieobecnosci spowodowanej leczeniem.

horacjuszz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: horacjuszz » sob lis 01, 2008 21:27

Witaj sam wożę się ABU i tak się zastanawiam w ogóle nad sensem szlifów?? no ale z tego co pamiętam koszt u mechanika wyjęcia i włożenia głowicy to ok 200 50 kosztowało planowanie jeśli o to ci chodziło. Jak już wyciągasz skrzynię to tak oleju wchodzi ok 3 litrów ( tu nie chce kłamać ale tak mi się wydaje). Ja wlewałem do siebie mobila koszt ok 50 złotych za litr, oczywiście wlewasz co chcesz! sprzęgło oryginalne było Valeo lub zaks ( i tu też są różne opinie, pisze to co udało mi się ustalić ;) ) z dociskiem i łożyskiem Valeo płaciłem jakoś 300 jakiś już czas temu. Uszczelki pod skrzynie są tanie... hmm nie wiem więcej ci nie napisze chyba że sobie coś przypomnę i rozumiem że mówimy o 1,6 benzyna ABU ??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lis 01, 2008 21:38

LordOmen, nikt nie poda ceny nawet w przybliżenu bo jeszcze nie wiesz co jest do zrobienia, jeśli silnik ne został rozebrany i pomierzony

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Marioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marioo » sob lis 01, 2008 22:35

Jeżeli chodzi o glowice to koszt regeneracji to w granicach 300-400zl. Masz zrobione gniazda, szlifowane zawory, nowe uszczelniacze, planowanie, sprawdzenie szczelnosci, i cos tam, jeszcze robią nie pamietam.
Ja zaplacilem 700zl ale za 2 glowice bo robilem V6.
Dalej napewno musisz liczyc wszelkie uszczelki i szpilki glowicy.
Dol silnika to zalezy co jest, moze wystarczy wymienic tylko pierscienie i bedzie ok.
A jezeli bedzie trzeba szlifowac cylindry to wtedy i nowe tloki by sie przydaly większe.
Sprzęglo to koszt ok 300-350zl za komplet zalezy co kupisz. Ja mialem w golfie LUK i jezdzilo sie OK.
Mysle ze za zrobienie silnika to koszt ok 1500-2000 zalezy co będziesz musial zrobic i co zrobisz sam a co warsztat. Jezeli silnik wyjmiesz sam i dasz juz rozebrane czesci do robienia u specjalisty np. od glowic to wtedy koszty sa duzo mniejsze niz wstawisz auto do mechanika i on sie wszytskim zajmie.
ps. jeszcze przyda sie zalozyc nowy rozrzad oraz pewnie pompe wody bo koszt niski a masz rozebrane.

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » sob lis 01, 2008 23:04

Ja to kupiłbym cały drugi silnik, nawet bez osprzętu tj alternator, rozrusznik, wtryskiwacz itp, a tego zostawił na części. Nie wiem czy opłacalny jest remont, chyba, że zamierzasz jeździć tym autem przez najbliższe 4-5 lat. Koszt całego silnika bez osprzętu patrząc na allegro to ok 500-800 zł, a jak stary silnik wyciągniesz sam, to drugi też sam włożysz.

Obrazek
Obrazek

Marioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marioo » ndz lis 02, 2008 09:26

Tak tylko nigdy nie wiadomo co kupisz i czy bedzie to w lepszym stanie niz ten co masz zamontowany..
Najpierw to trzeba rozebrac silnik i zobaczyc co sie z nim dzieje, jezeli bedzie tylko glowica do zrobienia plus ewentualnie pierscienie to koszt nie wyjdzie kosmiczny a wtedy wiesz co masz zrobione i jestes spokojny. Masz taki silnik jezeli bedziesz dbal na nastepne 100-150kkm.
Ja wydalem łącznie na zrobienie silnika w oplu ok 3000zl a drugi moglem kupic między 1500 a 2500 za sam silnik ale trzeba jeszcze doliczyc koszty robocizny, plyny rozrzad itd. a jak to wszystko mialem w tej cenie która podalem więc wyszlo by podobnie a teraz jezdze i sie nie martwie ze mi silnik stanie.

LordOmen
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: LordOmen » ndz lis 02, 2008 09:49

Marioo pisze:Tak tylko nigdy nie wiadomo co kupisz i czy bedzie to w lepszym stanie niz ten co masz zamontowany..
Najpierw to trzeba rozebrac silnik i zobaczyc co sie z nim dzieje, jezeli bedzie tylko glowica do zrobienia plus ewentualnie pierscienie to koszt nie wyjdzie kosmiczny a wtedy wiesz co masz zrobione i jestes spokojny. Masz taki silnik jezeli bedziesz dbal na nastepne 100-150kkm.
Ja wydalem łącznie na zrobienie silnika w oplu ok 3000zl a drugi moglem kupic między 1500 a 2500 za sam silnik ale trzeba jeszcze doliczyc koszty robocizny, plyny rozrzad itd. a jak to wszystko mialem w tej cenie która podalem więc wyszlo by podobnie a teraz jezdze i sie nie martwie ze mi silnik stanie.
Zgadzam sie z toba w 100%. Widzisz ten silnik wyjmowalem nieco ponad rok temu z cordoby i wszczepialem do golfa. Kompresja i olej byly ok. Teraz chodzi jak stary traktor (pali jak chce czasem na 2 czasem na 3 gary czasem ok.) Znika powoli plyn chlodniczy, wyraznie brakuje mu mocy i do tego padajace sprzeglo wiec mozna sobie wyobrazic jak mnie to wk***ia :) Dlatego tym razem zrobie remont glowicy i wymienie sprzeglo na nowe. A za wycene slicznie dziekuje. Teraz wiem co i jak.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”