Selena olej silnikowy 10W40 ? intercars warto?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Dawca_Nerek
- Forum Master
Co ile wymieniasz olej? Jeżeli co 10000 km to możesz spokojnie wlać selenie 20k! W fiatach wymiana co 20000km ale radzę wymieniać po tych 10! Co do właściwości smarny to pewnie każdy olej z tej samej półki rodzajowej jest taki sam.
Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...
- vwmadison
- Użytkownik
- Kontakt:
Mój golf w niemczech jeżdził na tym oleju
http://www.liqui-moly.pl/index2.htm
A w Polsce na Mobil super M 15W40...
Oba posiadaja specyfikacje VW 501.01 i jest ok..
A np. w servisie pewnej firmy doszli do wniosku ,że lepiej w silnikach 1.9 dCi wymieniac cześciej olej to turbina pociągnie o wiele dłużejj..... a nie regeneracje po 80 tys km
W przypadku turbodoładowania 96% awarii turbo jest z winy kiepskiego smarowania..Dla turbiny oliwa to żyć albo nie...
i wejśc w porady techniczne..
tak do poczytania:)
A w Polsce na Mobil super M 15W40...
Oba posiadaja specyfikacje VW 501.01 i jest ok..
A np. w servisie pewnej firmy doszli do wniosku ,że lepiej w silnikach 1.9 dCi wymieniac cześciej olej to turbina pociągnie o wiele dłużejj..... a nie regeneracje po 80 tys km
W przypadku turbodoładowania 96% awarii turbo jest z winy kiepskiego smarowania..Dla turbiny oliwa to żyć albo nie...
i wejśc w porady techniczne..
tak do poczytania:)
[size=150][color=blau][b]powered by VW greenpower[/b][/color][/size]
[size=167][color=red][b] mój golf - 19 lat w dobrym tonie......[/b][/color][/size]
[size=167][color=red][b] mój golf - 19 lat w dobrym tonie......[/b][/color][/size]
-
- Ma gadane
- Auto: Golf 7
- Silnik: Czca
Witam.
Do zeszłego roku byłem posiadaczem Seicento i sledziłem forum na Centomani, tam wszyscy narzekali na ten olej (pozostawia osad w silniku, klekotanie samoregulatorów na zaworach, itp), ja sam gdy miałem go w swoim seju to na 10tyś km musiałem dolać około 1litra oleju. Po wymianie na Lotosa problem z braniem oleju zniknoł i tak lałem przez sześć lat silnik chodził jak miodzio i żadnych problemów. Teraz też leje do swojeg vweja Lotosa.
Pozdrawiam.
Do zeszłego roku byłem posiadaczem Seicento i sledziłem forum na Centomani, tam wszyscy narzekali na ten olej (pozostawia osad w silniku, klekotanie samoregulatorów na zaworach, itp), ja sam gdy miałem go w swoim seju to na 10tyś km musiałem dolać około 1litra oleju. Po wymianie na Lotosa problem z braniem oleju zniknoł i tak lałem przez sześć lat silnik chodził jak miodzio i żadnych problemów. Teraz też leje do swojeg vweja Lotosa.
Pozdrawiam.
Co user to inna opinia. Lotos jest dobrym olejem podobnie jak Castrol czy Mobil. Najprawdopodobniej, jak ktoś już wcześniej wspomniał, oleje sprzedawane w dużych ilościaj w Polsce czyli np. Mobil i Castrol i inne pochodzą z polskich rafinerii. Podobnie jak paliwo na Shellu czy BP nie pochodzi z Anglii, bo po prostu niebyły opłacalny import. Co innego mniej popularne oleje takie jak Motul, Valvoline czy już wspomniany wcześniej Liqui-Moly – te firmy maja lepszą opinie. Ale żadnych wiarygodnych testów potwierdzających wyższość jednych produktów nad innymi nie ma. Najprawdopodobniej spowodowane jest to tym, że oleje praktycznie nie różnią się między sobą, a kierowcy przypisują im zbyt dużą role (no bo nikt nie leje selektola specjal do TDI ).
Macie jakiś dowód na to, że Lotos i Orlen i Selenia jest do bani, a Castrol i Mobil są lux???? Chyba nie. No chyba, że silniki smarowane Mobil1 mają żywotność Formuły1 (na związek z F1 sugeruje reklama).
Morał z tego taki (niezbyt oryginalny), że nie ważne co lejesz, ale ważne jest to żeby regularnie wymieniać. Też się zastanawiałem co wybrać MobilS czy Lotos semi. Wybrałem to drugie bo jest polskie.
Niemcy, Francuzi czy Włosi wybierają produkty krajowe po to żeby wspierać własna gospodarkę. Najwyższy czas żebyśmy zaczęli też tak robić bo w przeciwnym razie zawsze będziemy na marginesie UE.
Macie jakiś dowód na to, że Lotos i Orlen i Selenia jest do bani, a Castrol i Mobil są lux???? Chyba nie. No chyba, że silniki smarowane Mobil1 mają żywotność Formuły1 (na związek z F1 sugeruje reklama).
Morał z tego taki (niezbyt oryginalny), że nie ważne co lejesz, ale ważne jest to żeby regularnie wymieniać. Też się zastanawiałem co wybrać MobilS czy Lotos semi. Wybrałem to drugie bo jest polskie.
Niemcy, Francuzi czy Włosi wybierają produkty krajowe po to żeby wspierać własna gospodarkę. Najwyższy czas żebyśmy zaczęli też tak robić bo w przeciwnym razie zawsze będziemy na marginesie UE.
- Krembul
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja tam bym nie ryzykował i nie lał "wynalazków". Mobil albo Shell to firmy, którym ufam. nigdy nic złego mnie nie spotkało w czasie urzytkowania produktów tych firm. Silnik zawsze w idealnym stanie.
Sprzedam REFLEKTORY "golf IV look" do mk3 stan idealny+3 komplety żarówek xenon oraz SPORTOWY FILTR POWIETRZA K&N do mk3+olejki regenerujące(200PLN)
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt: