Licznik FIS + radio gamma - wyświetlanie nazw stacji
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Licznik FIS + radio gamma - wyświetlanie nazw stacji
Co prawda temat mnie już nie dotyczy - bo sobie zrobiłem właśnie ale.. pamiętam że były pytania czy się da i jak to zrobić.
Ponieważ założyłem zegary - pełny FIS a nie mam navi tylko radio gamma postanowiłem zrobić wyświetlanie tego co na panelu radia - na wyświetlaczu FIS.
Potrzebne rzeczy to:
1. 3 końcówki - wsuwki N10335807 - lub ze sklepu z częściami do montażu audio w autach - wsuwki jak do wtyczki ISO
2. 3 przewody - długość ok 70cm - najlepiej w 3 kolorach - grubość 0,35mm do 1mm
3. zielona wtyczka do radia gamma - ta sama którą podpinamy montując np zestaw głośnomówiący
4. wtyczka albo do FIS albo nie mając takiej np wtyczka od panelu sterowania szybami - potrzebne będą 3 piny do tej wtyczki.
Takie rzeczy jak lutownica czy taśma izolacyjna to normalka więc nie będę wyszczególniał.
zaczynamy od schematów - czyli
mając te opisy + schemat wiemy że trzeba połączyć
pin 8 radia z pinem 12 licznika
pin 9 radia z pinem 13 licznika
pin 10 radia z pinem 15 licznika
więc zarabiamy wtyczki i podpinamy wtyczkę do radia i do zegarów. Następnie ja VAGiem jeszcze przekodowałem licznik na NAVI (czyli 16 zamiast 00) - ale sprawdzę czy bez tego tak samo działa bo wg mnie powinno i bez zmiany kodu też pójść.
Jeśli zrobiliśmy wszystko prawidłowo to po włączeniu stacyjki i włączeniu się radia zobaczymy
[ Dodano: Czw Lis 06, 2008 10:08 pm ]
PS. we wtyczce zielonej na fotce - te kable co ma wpięte - to są od zestawu głośnomówiącego - w pozostałe 3 wolne pola wpinamy te dla FIS
Ponieważ założyłem zegary - pełny FIS a nie mam navi tylko radio gamma postanowiłem zrobić wyświetlanie tego co na panelu radia - na wyświetlaczu FIS.
Potrzebne rzeczy to:
1. 3 końcówki - wsuwki N10335807 - lub ze sklepu z częściami do montażu audio w autach - wsuwki jak do wtyczki ISO
2. 3 przewody - długość ok 70cm - najlepiej w 3 kolorach - grubość 0,35mm do 1mm
3. zielona wtyczka do radia gamma - ta sama którą podpinamy montując np zestaw głośnomówiący
4. wtyczka albo do FIS albo nie mając takiej np wtyczka od panelu sterowania szybami - potrzebne będą 3 piny do tej wtyczki.
Takie rzeczy jak lutownica czy taśma izolacyjna to normalka więc nie będę wyszczególniał.
zaczynamy od schematów - czyli
mając te opisy + schemat wiemy że trzeba połączyć
pin 8 radia z pinem 12 licznika
pin 9 radia z pinem 13 licznika
pin 10 radia z pinem 15 licznika
więc zarabiamy wtyczki i podpinamy wtyczkę do radia i do zegarów. Następnie ja VAGiem jeszcze przekodowałem licznik na NAVI (czyli 16 zamiast 00) - ale sprawdzę czy bez tego tak samo działa bo wg mnie powinno i bez zmiany kodu też pójść.
Jeśli zrobiliśmy wszystko prawidłowo to po włączeniu stacyjki i włączeniu się radia zobaczymy
[ Dodano: Czw Lis 06, 2008 10:08 pm ]
PS. we wtyczce zielonej na fotce - te kable co ma wpięte - to są od zestawu głośnomówiącego - w pozostałe 3 wolne pola wpinamy te dla FIS
Witam!
Świetna sprawa! Tylko te zegary chyba od mocniejszej wersji silnikowej są, nie dają przekłamań (stan paliwa obroty)?
Gratuluję pomysłu i wykonania.
Pozdrawiam
Świetna sprawa! Tylko te zegary chyba od mocniejszej wersji silnikowej są, nie dają przekłamań (stan paliwa obroty)?
Gratuluję pomysłu i wykonania.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt lis 07, 2008 00:43 przez gop_8, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://www.tkk.pl/~zsynuk/MK%204/VW%20zach-pom.jpg[/img]
żadnych przekłamań - zresztą to są to któreś tam zegary z kolei w moim aucie - były bez CAN bez FIS, bez CAN z MFA anglik, z CAN 1/2 FIS , z CAN 1/2 FIS diesel, z CAN 1/2 FIS anglik no i w końcu FIS bez CANgop_8 pisze:Świetna sprawa! Tylko te zegary chyba od mocniejszej wersji silnikowej są, nie dają przekłamań (stan paliwa obroty)?
Witam
A możecie podpowiedzieć mi czemu jeśli mam orginalną instalacje navi, pełny FIS (tak myśle), nie pokazuje mi na FISIE żadnych inforacji, ani z NAVI, ani z Radia?
Dodam że jak włącze (wybiore na FIS-ie) Nawigation, to najpierw pojawia się komunikat, Navigation is being activated, a potem Navigation is not avtivated, dlaczego tak się dzieje, czy coś trzeba przebrogramować zmienić ustawić?
Samochód kupiłem bez radia, teraz kupiłem MCD i wszystko działa, ale nie ma nic na FISIE.
A możecie podpowiedzieć mi czemu jeśli mam orginalną instalacje navi, pełny FIS (tak myśle), nie pokazuje mi na FISIE żadnych inforacji, ani z NAVI, ani z Radia?
Dodam że jak włącze (wybiore na FIS-ie) Nawigation, to najpierw pojawia się komunikat, Navigation is being activated, a potem Navigation is not avtivated, dlaczego tak się dzieje, czy coś trzeba przebrogramować zmienić ustawić?
Samochód kupiłem bez radia, teraz kupiłem MCD i wszystko działa, ale nie ma nic na FISIE.
Podłączyłem 4 wtyczki które były w samochodzie do MCD oraz antene GPS i antene RADIA.Oli pisze:gagu, a podłączyłeś navi pod zegary?
Czy coś jeszcze muszę dodatkowo podłączyć, jeśli jest oryginalna instalacja GPS? Gość od którego kupiłem auto sprzedał mi bez NAVI. Ale chyba wszystkie przewdy są (4 szerokie wtyczki).
sprawdź czy w zegarach masz podpiętą wtyczkę, którą pokazał greg,
greg a umnie to będzie ? bo załatwiłem wtyczkę Ai-Net z wszystkimi pinami
pin 10 radia z pinem 15 licznika to jest plus czy minus 7 czy 8 ?
greg a umnie to będzie ? bo załatwiłem wtyczkę Ai-Net z wszystkimi pinami
pin 10 radia z pinem 15 licznika to jest plus czy minus 7 czy 8 ?
Ostatnio zmieniony śr sty 28, 2009 22:48 przez Oli, łącznie zmieniany 1 raz.
[b]148KM/326Nm[/b]
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt: