rozrząd - czy dobrze założony pasek?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
rozrząd - czy dobrze założony pasek?
Witam wszystkich
Mam pytanie do osób znających się na rozrządach, wczoraj zostawiłem samochód w warsztacie na wymianę rozrządu, po wymianie silnik pracuje równo, żadnego spadku mocy nie zauważałem jednak po rozgrzaniu silnika jak podniosę maskę słyszę (chyba z okolic rozrządu) takie równomierne "cykanie" czy może to być spowodowane złym założeniem paska? (bo z tego co czytałem jeśli rozrząd zostanie przestawiony o ząbek lub dwa to odczuwalny jest spadek mocy silnika i nierówno pracuje).
Szukałem na forum ale niestety nie trafiłem na podobny problem.
Z góry dzięki za odp
Mam pytanie do osób znających się na rozrządach, wczoraj zostawiłem samochód w warsztacie na wymianę rozrządu, po wymianie silnik pracuje równo, żadnego spadku mocy nie zauważałem jednak po rozgrzaniu silnika jak podniosę maskę słyszę (chyba z okolic rozrządu) takie równomierne "cykanie" czy może to być spowodowane złym założeniem paska? (bo z tego co czytałem jeśli rozrząd zostanie przestawiony o ząbek lub dwa to odczuwalny jest spadek mocy silnika i nierówno pracuje).
Szukałem na forum ale niestety nie trafiłem na podobny problem.
Z góry dzięki za odp
dzieki za odp mam nadzieje ze bedzie tak jak mówisz:)
naczytałem sie juz duzo tematów o paskach rozrządu i stąd moje obawy;)
A moze miał ktoś jeszcze takie objawy i musiał sam temu zaradzić?
naczytałem sie juz duzo tematów o paskach rozrządu i stąd moje obawy;)
A moze miał ktoś jeszcze takie objawy i musiał sam temu zaradzić?
Ostatnio zmieniony pt lis 07, 2008 22:02 przez nartek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
cykanie to nie po zmianie paska, pewnie któryś popychacz hydrauliczny stuka a ty nie zwróciłeś na to dotąd uwagi.
Nowy pasek lubi poświstywać - taki odgłos zniknie po paru setkach.
[ Dodano: Pią Lis 07, 2008 9:03 pm ]
kilometrów oczywiście
Nowy pasek lubi poświstywać - taki odgłos zniknie po paru setkach.
[ Dodano: Pią Lis 07, 2008 9:03 pm ]
kilometrów oczywiście
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
wtedy tak, ale mam nadzieje ze pasek z rolką się musi ułożyć po przejechaniu paru setek tak jak piszecie, pierwszy raz miałem wymieniany i nie wiem czy jakies odgłosy mogą sie na początku pojawiać;)
[ Dodano: 13 Lis 2008 15:45 ]
mam jeszcze jedno pytanie dotyczące paska czy tak naciągnięty, nie jest za luźny?
Nie jest to mój filmik ale u mnie jest podobnie, niby w najdłuższym miejscu da się o 90stopni przekręcić ale wydaje mi się ze wcześniejszy pasek miałem mocniej naprężony
[ Dodano: 13 Lis 2008 15:45 ]
mam jeszcze jedno pytanie dotyczące paska czy tak naciągnięty, nie jest za luźny?
Nie jest to mój filmik ale u mnie jest podobnie, niby w najdłuższym miejscu da się o 90stopni przekręcić ale wydaje mi się ze wcześniejszy pasek miałem mocniej naprężony
Ostatnio zmieniony pt lis 07, 2008 22:43 przez nartek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Undertaker
- Mały gagatek
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA