Nie doładowany akumulator?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nie doładowany akumulator?
Mam problem z zasilaniem w golfie. Otóż akumulator po naładowaniu chodzi niecałe dwa tyg. i pada. Po nałaowaniu kilka dni chodzi jak nówka, a później zaczyna z dnia na dzień coraz gorzej kręcić, aż w końcu pada całkiem.
Alternator po wymianie regulatora napięcia i łożysk. Ładowanie w normie.
Akumulator ma pojemność 55Ah, a do altka, który posiadam (od PN) powinien być 45Ah. Czy możliwe jest, że akumulator jest poprostu niedoładowywany i dlatego pada?
Dodam, że aku jest na 100% dobry. Jeszcze miesiąc temu ciągnoł BMW TDS i dawał sobie z tym silnikiem spokojnie rady.
Alternator po wymianie regulatora napięcia i łożysk. Ładowanie w normie.
Akumulator ma pojemność 55Ah, a do altka, który posiadam (od PN) powinien być 45Ah. Czy możliwe jest, że akumulator jest poprostu niedoładowywany i dlatego pada?
Dodam, że aku jest na 100% dobry. Jeszcze miesiąc temu ciągnoł BMW TDS i dawał sobie z tym silnikiem spokojnie rady.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=158822&start=0]Mój były golf[/url]
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Muzyka za mocno nie łupiesz przypadkiem?
Sprawdz pobór prądu. Podpinasz miernik pod minus na aku i kleme minusową i włączasz ampery(mA , A). Sprawdzasz ile pobiera prądu przy zgaszonym silniku. Potem dalsze wnioski.
Sprawdz pobór prądu. Podpinasz miernik pod minus na aku i kleme minusową i włączasz ampery(mA , A). Sprawdzasz ile pobiera prądu przy zgaszonym silniku. Potem dalsze wnioski.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Jaki wiek ma ten akumulator??, sprawdzałeś poziom elektrolitu i czy nie ma wycieków?? Jest możliwość zajrzenia do środka czy jest to bezobsługowy?? Mi kiedyś wyciekał elektrolit przez dziurkę odpowietrzającą z boku i potem padał coraz szybciej po ładowaniu aż go wywaliłem (tzn oddałem przy kupnie nowego) ja mam aku 65 Ah i nie ma problemu z niedoładowaniem i śmiga już rok czasu.
Ostatnio zmieniony ndz lis 09, 2008 03:33 przez koszu_sk, łącznie zmieniany 1 raz.
http://koszu-sk.fotosik.pl/albumy/425723.html
-
- Forum Master
- Kontakt:
Możesz mieć "dzikie"połaczenie - mostek.
Sprawdzenie - zdjąć jedną z klem i pomiędzy klemę a słupek aku włączyć amperomierz.Jak jest pobór prądu przy wyłączonych wszystkich odbiornikach(kluczyk wyjęty) to pozostaje eliminowanie poprzez bezpieczniki metodą kolejnego wyjmowania i sprawdzania.
Spróbuj wyłączać aku na "noc" - będziesz również wiedział czy są upływy czy aku pada.
[ Dodano: 09 Lis 2008 11:03 ]
Dopisek: to co podał Maćkoo - ja się powtórzyłem -sorry.
Nie powinno być żadnego prądu przy wyłączonych WSZYSTKICH odbiornikach.
Sprawdzenie - zdjąć jedną z klem i pomiędzy klemę a słupek aku włączyć amperomierz.Jak jest pobór prądu przy wyłączonych wszystkich odbiornikach(kluczyk wyjęty) to pozostaje eliminowanie poprzez bezpieczniki metodą kolejnego wyjmowania i sprawdzania.
Spróbuj wyłączać aku na "noc" - będziesz również wiedział czy są upływy czy aku pada.
[ Dodano: 09 Lis 2008 11:03 ]
Dopisek: to co podał Maćkoo - ja się powtórzyłem -sorry.
Nie powinno być żadnego prądu przy wyłączonych WSZYSTKICH odbiornikach.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
Proponuję sprawdzić instalację od alternatora do aku. Kabel od masy potrafi robić psikusy.
Ja miałem podobny przypadek. Zmieniłem kable(sam kupiłem w i polutowałem końcówki) i jak ręką odjął. Przed wymianą kabli zwalałem winę na radio, szczotki, aku. Wcale tych kabli nie podejrzewałem. Warto je sprawdzić.
Ja miałem podobny przypadek. Zmieniłem kable(sam kupiłem w i polutowałem końcówki) i jak ręką odjął. Przed wymianą kabli zwalałem winę na radio, szczotki, aku. Wcale tych kabli nie podejrzewałem. Warto je sprawdzić.
Nawet najmniejsza kałuża odbija niebo
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Nie doładowany akumulator?
Jeśli twój akumulator juz kilkakrotnie uległ całkowitemu rozładowaniu to jego sprawnosc na pewno nie jest juz 100%`towa.Gangst3R pisze: Dodam, że aku jest na 100% dobry. Jeszcze miesiąc temu ciągnoł BMW TDS i dawał sobie z tym silnikiem spokojnie rady.
Swoją drogą może problemem tkwi w sam ogniwie, mianowicie wewnętrzne zwarcie.
Pozdro
Odpiołem kilka dni temu alarm i pobór prądu na postoju jest teraz rzędu 70-80mA, więc juz chyba mniej się nie da. Zauważyłem natomiast, że na wolnych obrotach migotają mi wszystkie światła (przednie, tylne, nawet oświetlenie wnętrza i deski). Czy jest możiwe aby prawie nowy regulator napięcia padł? napięcie ładowania wynosi 14,32V - 14,33V więc można powiedzić, że jest w normie i nie ma żadnych odchyłek.
[ Dodano: 18 Lis 2008 11:56 ]
W ostateczności będę wymieniał akumulator ale chce byc pewien co do tego, że to właśnie on, ponieważ jest to duży wydatek.
[ Dodano: 18 Lis 2008 11:56 ]
W ostateczności będę wymieniał akumulator ale chce byc pewien co do tego, że to właśnie on, ponieważ jest to duży wydatek.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=158822&start=0]Mój były golf[/url]