a to już inna bajka... te ostre zebatki to podobno stary typ a te zaokrąglone to nowy typtirsone pisze:Kolejna różnica to ostrość ząbków tych wałków..tzn wałki z abf mają mniej ostre ząbki.
Historia mojego VW Golfa II 16v (nowa 1 strona :) )
Moderator: G0 Karcio
- smokatsu84
- Użytkownik
- Kontakt:
hehe wszystko zobacząps. co ta ramka z zegarkami tak wystaje?
Wystaje bo musiałem poprawiać kabelki bi nie łączyły A teraz tak jakoś zapomniałem wcisnąć z powrotem
no co do silnika to ma on pewne oznaki ubywania płynu chłodniczego... muszę się temu przyjrzeć dokładniej..ale ja będzie problem to czeka mnie poważniejsza rozbiórka...Masa pracy wlozona w maszyne i mam nadzieje ze juz po malu wyjdziesz na prosta z silnikiem.
Danke sehroooo widzę że wałki już "on board " czekam na efekty i pomyślności i zdrówka
ty też włożyłeś dużo pracy w swoje autko więc jest nas więcejSemianek pisze:gratulacje
Szacunek kolego za podejście, wytrwałość, wkład własny i wiadomo jeszcze jaki...jak pierwszy raz temat przeczytałem pomyślałem ...masakra... ale podoba mi się że na równi z mechaniką (która chyba tu najwięcej pochłania) ogarniasz także estetyke. Golf jak wyjedzie w pełni sił będzie naprawde bardzo dobry, wiele serducha tu widać ale bankowo golf odwdzięczy się tym samym, niema innej opcji...Powodzenia i Pozdrówki.
wklejam tu jeszcze raz wczorajszy post...
No dobra jestem świeżo po jazdach testowych na nowych wałkach i jest średnio na jeża :/
To znaczy w sumie na starych nie zdążyłem się na tyle najeździć żeby byś w stanie odczuć różnicę ale coś z tym silnikiem jest chyba nie tak....
Tzn..
.. po pierwsze mimo 3 tłumików w układzie wydechowym jest w środku głośno... a przy 4500 tyś obrotów to już jest kicha..jak w subaru normalnie....
Druga sprawa to fakt że auto "ciągnie" tak odczuwalnie dopiero od około 3000 tyś obrotów... a niżej to ma przyspieszenie jak moje Kangoo 1.2 l....
Kolejna kwestia to aku które mimo że ma 60 Ah 540 A, to po zgaszeniu auta już nie dało się go odpalić.... tzn napięcie na mierniku mam 12v ale natężenie pewnie niższe bo nie daje rady zakręcić rozrusznikiem..
No i ostatnia kwestia to zapłon... wg mnie jest źle ustawiony bo silnik w niższym zakresie obrotów dość apatycznie reaguje na gaz...
To tyle...
Aha jeszcze kilka rzeczy które zrobiłem w miądzy czasie...
1. Boczki z wersji pocztowej ; )..już na aucie ...foty z wnętrza wkrótce..
2. Trójnik VDO do czujników ciśnienia oleju..
3. I zaślepki do tapicerki
Pozdrawiam ;/
No dobra jestem świeżo po jazdach testowych na nowych wałkach i jest średnio na jeża :/
To znaczy w sumie na starych nie zdążyłem się na tyle najeździć żeby byś w stanie odczuć różnicę ale coś z tym silnikiem jest chyba nie tak....
Tzn..
.. po pierwsze mimo 3 tłumików w układzie wydechowym jest w środku głośno... a przy 4500 tyś obrotów to już jest kicha..jak w subaru normalnie....
Druga sprawa to fakt że auto "ciągnie" tak odczuwalnie dopiero od około 3000 tyś obrotów... a niżej to ma przyspieszenie jak moje Kangoo 1.2 l....
Kolejna kwestia to aku które mimo że ma 60 Ah 540 A, to po zgaszeniu auta już nie dało się go odpalić.... tzn napięcie na mierniku mam 12v ale natężenie pewnie niższe bo nie daje rady zakręcić rozrusznikiem..
No i ostatnia kwestia to zapłon... wg mnie jest źle ustawiony bo silnik w niższym zakresie obrotów dość apatycznie reaguje na gaz...
To tyle...
Aha jeszcze kilka rzeczy które zrobiłem w miądzy czasie...
1. Boczki z wersji pocztowej ; )..już na aucie ...foty z wnętrza wkrótce..
2. Trójnik VDO do czujników ciśnienia oleju..
3. I zaślepki do tapicerki
Pozdrawiam ;/
- CSR_GTI
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie Być może to faktycznie zapłon. Ale 16V już tak mają że ciche nie są. Zwłaszcza jak masz dolot na stożku.tirsone pisze:No dobra jestem świeżo po jazdach testowych na nowych wałkach i jest średnio na jeża :/
Tzn..
To że ciągnie od 3 tys obr to chyba tak musi być Wałki z ABF'a a jakbyś miał jakies ostrzejsze to byś dopiero marudził że ciagnie dopiero od 4 tys . Może być jeszcze inna sprawa typu dolot i wydech (za małe i muli od tego). Kolejna sprawa to czy digi masz strojone bo to też jest ważne (albo i nawet bardzo wazne).
To że nie chce zakręcić może byc wina tego zapłonu albo po prostu rozrusznika (bo podłączone wszystko dobrze masz?).
18K4F inside... RWD car :)