Golf mk3 by aw69 - Najmocniejsza Vp37 w Polsce
Moderator: G0 Karcio
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
Wiecej w sensie mozna zrobic sterownik pod 1/4, odpinac i zapinac tyl kiedy sie chce itp.cowboy pisze:???????????
wiecej na Haldexie niz na Torsenie ?
Pozwole sobie miec inne zdanie, haldex moim zdaniem jest bardziej rozwojowy.Majiic pisze:Dario84, torsen 100x lepszy niz haldex
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
- Rapix
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Do jazdy prostoDario84 pisze:Wiecej w sensie mozna zrobic sterownik pod 1/4, odpinac i zapinac tyl kiedy sie chce itp.cowboy pisze:???????????
wiecej na Haldexie niz na Torsenie ?
Pozwole sobie miec inne zdanie, haldex moim zdaniem jest bardziej rozwojowy.Majiic pisze:Dario84, torsen 100x lepszy niz haldex
Ja też pozwole sobie miec własne zdanie i mogę powiedziec, że Torsen bije na łeb Haldexa.Dario84 pisze:Pozwole sobie miec inne zdanie, haldex moim zdaniem jest bardziej rozwojowy.
Miałem S2 ABY z Torsenem, ojciec kiedyś miał Audi V8 w którym były 2 Torseny (międzyosiowy i na tylnej osi) i coś wiem na ten temat. Fabryczny Torsen jest w stanie podwoic moment na jednej osi względem drugiej. Po ingerencji w Torsena można spowodowac, że przeniesie nawet 100% momentu na oś, która ma lepszą przyczepnośc.
Najlepsze efekty uzyskuje oczywiście rozwiązanie z Audi V8. W S2 była możliwośc ręcznego zblokowania tyłu, blokada działała do około 30km/h ale można to banalnie prosty sposób obejśc.
Prosta i najbardziej trafna wypowiedź.Rapix pisze:Lepszy jest stały napęd więcej frajdy daje z jazdy
Haldex ma według opinii jakie spotkałem tylko jedną zaletę (jeżeli w ogóle to jest zaleta), że można tył odpiąc w przypadku powiedzmy prób na 1/4 i też to tzw odpięcie według mnie jest fikcyjne bo jeżeli np wszystkie koła kręcą się z jednakową prędkością to Haldex jest rozpięty więc nie widzę tu konieczności jakiegoś ręcznego rozpinania np od trzeciego biegu.
Widzałem także na forum Mastersa taką centralkę do regulacji rozdziału momentu, która jest z góry sprzeczna z zasadą działania układu Haldex ponieważ w nie da się w Haldexie przekazac więcej momentu na tył niż na przód np 75% tył 25% przód. (to chyba chwyt reklamowy)
Jeżeli ktoś ostatecznie twierdzi, że Torsen jest gorszy od Haldexa to poprostu nigdy nie miał doczynienia z Torsenem.
Przepraszam za OT
Ostatnio zmieniony sob sty 24, 2009 16:57 przez ArcioTDI, łącznie zmieniany 1 raz.